Educația sexuală va fi predată ca educație sanitară, din clasa a VIII-a / Disciplina va fi studiată doar cu acordul scris al părinților – legea merge la promulgare
Educația sexuală în școli va fi predată ca educație sanitară, începând din clasa a VIII-a și doar cu acordul scris al părinților, potrivit proiectului de modificare a legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului adoptat marți de deputați. Legea fusese întoarsă la Camera Deputaților de către președintele Klaus Iohannis.
Proiectul de lege a fost adoptat cu 224 voturi „pentru”, unul „contra” şi 49 de abţineri. Astfel, deputații au admis parțial cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis .
Klaus Iohannis preciza, în cererea de reexaminare, că prin introducerea sintagmei „educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sanitară”, textul de lege se îndepărtează de principiul „promovării educaţiei pentru sănătate” prevăzut în art. 3 lit. r) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011.
Deputaţii au reformulat textul, stabilind „derularea sistematică în unităţile şcolare, începând cu clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, de programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală
Ce părere au deputații despre educația sexuală în școli – AUR : Nu este nevoie de sexualizarea copiilor / USR: România este pe primul loc la numărul de mame minore
La dezbateri din plenul Camerei Deputaților, părerile au fost diverse.
- Alin Coleşa, AUR: „Avem nevoie de libertate, nu de ideologie, avem nevoie de libertatea de a ne alege cum ne creştem copiii. Nu avem nevoie de masturbarea copiilor, de ideologie de gen, de avorturi la adolescenţi, de sexualizarea lor într-un cuvânt. O astfel de educaţie ar trebui să aibă la bază nişte concepte sănătoase, ar trebuie să fie încurajaţi să diminueze nevoia de atracţie fizică prin promovarea sportului tot felul de pericole care există în mediul digital legate de aceste aspecte”, a spus Coleşa.
- Simina Tulbure, USR: „Trebuie să vorbim acum despre educaţia sexuală, nu sanitară. Trebuie să vorbim despre sex într-o ţară în care suntem numărul unu la mame minore. Suntem în topul ţărilor din UE unde violenţa domestică există în familii. Trebuie să discutăm despre consimţământ, pentru că elevii noştri nu cunosc ideea de consimţământ. Aşadar, nu înţeleg de ce să vorbim de educaţie sanitară într-o ţară în care suntem în spatele UE pentru că nu suntem la curent cu ce se întâmplă cu elevii noştri, care învaţă despre sex la internet, la filmele porno, când noi ar trebui să avem oameni specializaţi în şcoli care ar trebui să vorbească despre educaţie sexuală”
- Mara Calista, PNL: Dezbaterea pe această temă ar trebui să aibă loc pentur că sunt că sunt multe cazuri de mame minore în România, boli cu transmitere sexuală la copii sub 15 ani şi cazuri de violenţă domestică cu minore.Una citim, una sunt recomandările şi alta sunt realităţile în care trăim”
- Miroslav Merka, Minorități: „Vorbesc în calitatea mea de părinte proaspăt. (…) În cadrul orelor de dirigenţie am avut obligaţia să pregătim copiii, părinţii pentru aşa ceva, pentru aceste activităţi neprincipiale. Să fim serioşi! Credeţi că Europa reprezintă tot ce e bun? Cred că vă uitaţi prea mult la o Europă care se cam schimbă. Suntem o ţară democratică, dar şi o ţară creştină. Eu nu aş dori să văd copilul meu educat mai mult decât o face părintele”, a mai spus Miroslav Merka.
- Adrian Solomon, PSD: „De prea mult timp aşteaptă acest proiect să intre în dezbatere şi să ia drumul promulgării. Este o reexaminare trimisă de preşedintele Iohannis încă din august 2020. (…) Reexaminarea se referă doar la un articol care, iată, ce pasiuni naşte. Să lăsăm pasiunile astea marginale pentru că proiectul este despre drepturile copilului şi nu despre ce se învaţă la şcoală”, a adăugat Solomon.
Camera Deputaţilor este for decizional, astfel că legea merge la promulgare.