Sari direct la conținut

Consiliul Concurenței: Creșterile de preț la carburanți sunt spectaculoase, dar nu avem indicii de cartel / Noi amenzi în Ordonanța anti-speculă

HotNews.ro
Florin Spataru, Dan Virgil Pascu si Dan Carbunaru, Foto: Hotnews
Florin Spataru, Dan Virgil Pascu si Dan Carbunaru, Foto: Hotnews

​„Creșterile de preț la carburanți sunt fără îndoială spectaculoase, simt și eu când merg la pompă și alimentez, dar pe de altă parte vă spun că nu am identificat indicii cu privire la înțelegeri de tip cartel”, a declarat joi Dan Virgil Pascu, vicepreședintele Consiliului Concurenței. Acesta a spus că este un trend la nivel global de creștere a prețurilor.

Guvernul a adoptat joi o Ordonanță de urgență anti-speculă care permite autorităților să intervină în situații excepționale în care identifică produse ale căror prețuri cresc nejustificat sau când apar situații de distorsionare a pieței.

Actul a fost prezentat de ministrul Economiei, Florin Spătaru, și de vicepreședintele Consiliului Concurenței, cele două autorități care primesc noi pârghii de sancționare atât asupra persoanelor fizice cât și juridice.

În contextul în care premierul Nicolae Ciucă a cerut joi Ministerului Energiei și Ministerului Finanțelor să verifice cum au ajuns prețurile carburanților la un nivel atât de ridicat, HotNews.ro a solicitat celor doi oficiali să explice dacă în această situație se pot aplica noile sancțiuni introduse de ordonanța adoptată de Guvern.

Vicepreședintele Consiliului Concurenței admite că prețurile sunt spectaculoase, dar că nu sunt indicii de cartel și situația este una care se manifestă la nivel global.

  • „Curbele de preț din România sunt paralele cu curbele de preț din UE, noi ne aflăm un pic mai jos decât media din UE. Știu că nu consolează, avem putere de cumpărare mai mică, însă piața benzinei este cel puțin europeană, iar piața diesel este globală. În așa fel încât nu avem instrumente de influențare a prețurilor. (…)
  • Dacă nu avem indicii de tip cartel nu putem să facem inspecții inopinate, nu-mi dă voie legea. Evoluția aceasta a prețurilor nu este particulară țării noastre. Prețurile au crescut în UE și la nivel global. În SUA a ajuns galonul 5 sau 6 dolari ceea ce pentru ei este inimaginabil. Este o evoluție a prețurilor globală pe care noi nu putem să o controlăm”, a spus vicepreședintele Consiliului Concurenței.

Acesta a spus că nici în cazul situației de creștere a prețurilor din primăvara acestui an, de la Beiuș, nu sunt indicii privind înțelegeri de tip cartel.

Pe de altă parte, Ordonanța adoptată astăzi va da posibilitatea Consiliului Concurenței să intervină în timp real și nu ca până acum doar în cazuri de cartel și de abuz de poziție dominantă.

De cealaltă parte, ministrul Economiei a spus că așteaptă analiza ANAF și a Ministerului Energiei pentru a vedea dacă se impune aplicarea noii ordonanțe.

  • „Așteptăm o analiză venită din partea ANAF și din partea Ministerului de resort, Ministerul Energiei, urmând ca după aceea să luăm o decizie să vedem dacă această OUG va intra în aplicare. Pe de altă parte trebuie să vedem și condițiile în care această situație poate fi declarată ca excepțională și bineînțeles că ANPC va acționa în consecință.”, a declarat ministrul Economiei Florin Spătaru.

Întrebat dacă în prezent suntem într-o situație excepțională astfel încât să fie aplicate noile prevederi ale ordonanței de Orgență anti-speculă, ministrul Economiei a spus că nu.

  • „Nu suntem în stare de alertă, nu suntem în stare de război, dar aceste alte situații excepționale, în baza analizei pe care o vom avea, pot fi definite corespunzător și atunci când e nevoie vom acționa.”, a declarat Florin Spătaru.

Amenzi maxime de 500.000 de lei în Ordonanța anti-speculă

În actul adoptat joi de Guvern s-a modificat o prevedere anterioară în care era sancțiune și de 1% din cifra de afaceri, dar nu mai puțin de 10.000 de lei. Ministrul Economiei a spus joi că acum amenzile maxime sunt de 500.000 de lei.

Întrebați care e motivul scoaterii amenzilor pe cifra de afaceri, vicepreședintele Consiliului Concurenței a spus că scopul Ordonanței nu e aplicarea de sancțiuni, ci reechilibrarea rapidă a pieței și protejarea consumatorilor.

Acesta a mai spus că 100.000 de euro este o sumă considerabilă și a subliniat că în forma adoptată azi de Guvern, au fost ridicate pragurile sancțiunilor minime ale amenzii de la 10.000 de lei la 50.000 de lei la persoanele juridice.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro