Sari direct la conținut

Fizica cuantică ar putea explica mutațiile din ADN / Programatorul român care s-a viralizat pe Twitter / Armata chineză, păcălită de un avion din „Top Gun Maverick”

HotNews.ro
Nerd Alert, Foto: Hotnews
Nerd Alert, Foto: Hotnews

Armata chineză, păcălită de un avion fals din „Top Gun: Maverick” ​● Actorii din „That ’70s Show” se întorc în noul serial ● „Showa American Story”, un joc în care SUA au fost colonizate de Japonia ● Fizica cuantică ar putea explica mutațiile din ADN ● „Quantum Leap” se întoarce! ● Serialul „Obi-Wan Kenobi” ar putea explica un mister major din Star Wars ● Vladimir Cazacu, programatorul român care s-a viralizat pe Twitter

Armata chineză, păcălită de un avion fals din „Top Gun: Maverick”

Darkstar, un avion hipersonic fictiv ce urmează să fie văzut în Top Gun: Maverick, a atras atenția guvernului de la Beijing, Jerry Bruckheimer, producătorul filmului, explicând într-un interviu acordat site-ului militar Sandboxx ce s-a întâmplat:

„Marina ne-a spus că un satelit chinez și-a schimbat traiectoria pe orbită pentru a fotografia avionul. Au crezut că este real. Atât de real arată”. Dacă ești mai sceptic ca mine, s-ar putea să îți sune și ție că omul încearcă să își vândă filmul. Însă internauții pasionați de avioane și aeronautică au remarcat cum Darkstar seamănă foarte mult cu un prototip real al Lockheed Martin, avionul hipersonic SR-72.

Iar, aparent, lucrul acesta nu este deloc o coincidență. „[Regizorul] Joe [Kokinski] a lucrat cu Lockheed și Skunk Works (n.r. un program pentru proiecte secrete din cadrul Lockheed Martin) pentru a proiecta avionul care e în film”, a relatat Bruckheimer, adăugând că „s-au distrat de minune făcând Darkstar”.

Da, ai citit bine, Lockheed Martin a ajutat pe bune producătorii Top Gun să proiecteze un avion fictiv pentru film. Nici nu știu ce e mai amuzant, că chinezii ar fi fost păcăliți de „avion” sau că rușii l-au invitat pe Tom Cruise în țară să testeze unul de-al lor. Cert e că Top Gun: Maverick o să apară luna aceasta pe 27 în cinematografele de la noi.

Darkstar poate fi văzut fugitiv în unul din trailerele pentru Top Gun: Maverick (FOTO: Captură Youtube)

Actorii din „That ’70s Show” se întorc în noul serial

Aproape toți actorii din That ’70s Show vor apărea ca invitați în serialul spin-off That ’90s Show, inclusiv Topher Grace (Eric), Laura Prepon (Donna), Ashton Kutcher (Kelso), Mila Kunis (Jackie) și Wilmer Valderrama (Fez). Pratic, singura absență notabilă este cea a lui Danny Masterson (Hyde), care urmează să fie judecat în SUA pentru multiple acuzații de agresiune sexuală.

Chiar dacă nu e clar în câte episoade îi vom putea vedea pe fiecare, ei urmând să fie doar „guest stars”, vestea și mai bună (după cum anunțam într-un Nerd Alert din luna octombrie a anului trecut) e că Debra Jo Rupp și Kurtwood Smith se vor întoarce full-time în rolurile lui Kitty și Red Forman.

Povestea din That ’90s Show va fi plasatăîn 1995 și o va urmări pe Leia Forman, fiica lui Eric și Donna, care îi vizitează pe Red și Kitty în vacanța de vară. Deși nu a anunțat deocamdată o dată de lansare a viitorului serial, Netflix a comandat deja 10 episoade care vor fi scrise și produse de creatorii seriei originale, anunță revista Variety.

Serialul ăsta îmi trezește mult prea multe nostalgii (FOTO: FOX)

„Showa American Story”, un joc în care SUA au fost colonizate de Japonia

În fiecare an apar câteva jocuri video care oferă o experiență cu totul originală, câteodată ca gameplay, dar cel mai adesea ca poveste și atmosferă. Showa American Story, un titlu în care semnul Hollywood e înlocuit cu „Neo Yokohama”, Statuia Libertății e îmbrăcată într-un chimono și podul Golden Gate e împodobit cu felinare japoneze uriașe, e exact tipul respectiv de joc.

În Showa American Story Statele Unite au fost colonizate economic și cultural de Japonia în anul Showa 66 (1991) într-o realitate paralelă în care epoca Showa nu s-a încheiat în 1989: „Un val de imigrație a plantat ferm cultura japoneză pe continentul american. Deși conflictele sunt inevitabile, cetățenii se adaptează treptat odată cu trecerea timpului la o viață pe care nu și-ar fi imaginat-o”.

Descrierea de pe Steam a titlului afirmă de asemenea că un „incident catastrofal misterios” a schimbat drastic lumea, ducând la prăbușirea ordinii sociale (și apariția de zombi, se pare). Deși jocul nu e unul „hack and slash”, cum te-ar putea face să crezi, trailerul de mai jos e destul de sugestiv iar cei de la IGN au făcut un amplu interviu cu directorul creativ al jocului, în caz că vrei să afli mai multe.

Fizica cuantică ar putea explica mutațiile din ADN

ADN-ul, moleculele vieții, se copiază cu o precizie uluitoare însă procesul nu este imun la erori care pot duce la mutații. Cu ajutorul unor modelări pe calculator sofisticate, o echipă de fizicieni și chimiști de la Universitatea Surrey a arătat acum cum astfel de erori de replicare pot apărea din cauza regulilor bizare care guvernează lumea cuantică.

Cele două șiraguri care formează faimosul helix dublu al ADN-ului sunt legate între ele de protoni de hidrogen care „sudează” moleculele numite nucleobaze (A, C, T și G) unele de celelalte. Acestea urmează în mod normal reguli stricte privind modul în care fac perechi: A se leagă mereu de T și C întotdeauna de G, explică SciTechDaily.

Formarea acestor perechi stricte este determinată de forma moleculelor, ele potrivindu-se împreună asemănător pieselor unui puzzle. Însă dacă natura legăturilor de hidrogen se modifică puțin, tot acest proces fundamental poate da rateuri, ducând la cuplarea greșită a bazelor și mutații.

Acest lucru a fost prezis de Francis Crick și James Watson, cei care au descoperit structura de helix a ADN-ului în urmă cu jumătate de secol, însă cercetătorii au reușit să cuantifice cu precizie procesul abia acum cu ajutorul unor modelări complexe. Mai mult, echipa de la Universitatea Surrey a arătat că aceste modificări în legăturile ADN-ului sunt mult mai frecvente decât se credea anterior.

Cercetătorii au descoperit că protonii pot sări cu ușurință din locul lor obișnuit datorită unui proces binecunoscut dar aproape magic din lumea cuantică numit efectul de tunel. Acesta rezultă din capacitatea unui obiect cuantic de a străbate o barieră la scară atomică, fapt care ar fi imposibil după legile mecanicii clasice.

Deși sugerat înt-o carte din 1944 a fizicianului austriac Erwin Schrödinger („Ce este viața?”), paradigma de până acum din comunitatea științifică era că efectul de tunel nu poate avea loc în interiorul mediului complex al unei celule vii. Noul studiu al cercetătorilor britanici, publicat joi în revista Nature Communications Physics, explică însă mecanismele prin care acest lucru se întâmplă.

Biologia cuantică explică tot mai multe din fenomenele lumii care ne înconjoară (FOTO: Pixabay)

„Quantum Leap” se întoarce!

Televiziunea americană NBC a confirmat oficial că vom avea un nou serial Quantum Leap la aproape 30 de ani după difuzarea ultimului episod al seriei originale, The Hollywood Reporter notând că acesta ar putea ajunge pe micile ecrane încă din toamna acestui an.

Deși mai puțin cunoscut decât alte titluri grele ale genului, Quantum Leap este considerat de unii dintre fanii sci-fi drept unul dintre serialele emblematice de la începutul anilor ’90, rulând timp de 5 sezoane pe NBC între 1989 și 1993.

Serialul original i-a urmărit pe dr. Sam Becket (jucat de Scott Bakula), un fizician care a creat o mașină a timpului ce permite celui care o folosește să se întoarcă în trecut (dar doar în perioade din timpul vieții sale) pentru a corecta „greșeli” din istorie, și pe amiralul în rezervă Albert „Al” Calavicci (Dean Stockwell), prietenul său cel mai bun.

În noua serie, actorul american Raymond Lee (ce va putea fi văzut și în Top Gun: Maverick), va interpreta rolul lui dr. Ben Seong, un cercetător care strânge o echipă pentru a „reporni proiectul Quantum Leap și elucideze misterele din spatele mașinei timpului și a omului care a creat-o în urmă cu 30 de ani, dispărând după ce a pășit în ea”, scrie Deadline.

Scott Bakula și Dean Stockwell în Quantum Leap-ul original (FOTO: Mario Casili / AFP / Profimedia Images)

Serialul „Obi-Wan Kenobi” ar putea explica un mister major din Star Wars

Disney a făcut prin serialele sale o treabă destul de bună în a explica unele din inadvertențele din filmele Star Wars și răspunde unor întrebări legate de ele iar săptămâna aceasta, dat fiind faptul că s-a celebrat Ziua Star Wars pe 4 mai, fanii au început să speculeze că întoarcerea neașteptată a lui Hayden Christensen în rolul lui Darth Vader după 15 ani va elucida un alt mister.

După cum a amintit și scenaristul Nick Arkis pe Twitter, există ceva foarte bizar în conversația pe care Vader o are pe Endor cu un Luke proaspăt capturat. Luke insistă că unele vestigii ale lui Anakin Skywalker încă rămân în lordul Sith, la care Darth Vader îi răspunde că „și Obi-Wan credea asta odată”.

Dar cum știe de fapt Vader că Obi-Wan credea acest lucru? Ultima dată când i-am văzut pe cei doi împreună a fost în Răzbunarea Sith, când Obi-Wan îl lasă pe Anakin să moară pe planeta Mustafar după ce l-a învins în luptă. Când aceștia se întâlnesc din nou în O nouă speranță, Obi-Wan nu lasă deloc de înțeles că ar crede că Vader este capabil sau că ar merita să fie salvat.

Răspunsul la dilemă s-ar părea că ar fi o nouă întâlnire între aceștia care a avut loc între cele două trilogii și care să-i fi oferit lui Obi-Wan o perspectivă mai profundă asupra căderii tragice a fostului său discipol, scrie IGN. Vom afla cu certitudine dacă acesta este cazul după 27 mai când serialul Obi-Wan Kenobi va avea premiera pe Disney+. Până atunci, un nou trailer:

Vladimir Cazacu, programatorul român care s-a viralizat pe Twitter

Nu se întâmplă în fiecare zi ca un român să se viralizeze pe Twitter, mai ales că rețeaua de socializare nu e una dintre cele mai populare la noi, dar tocmai asta a reușit – sau poate mai bine zis, pățit – Vladimir Cazacu, Technical Artist la Amber, cel mai mare studio independent de jocuri video din România.

Vladimir a atras atenția gamerilor din întreaga lume și a unora dintre cele mai mari site-uri străine de specialitate (PC Gamer sau Kotaku, ca să menționez doar două dintre ele) după ce a creat pe cont propriu un demo de „Superman” pentru noul game engine Unreal 5 care arată foarte cool.

Nu o să intru în foarte multe detalii despre demo sau jocul pe care Vladimir spune acum că vrea să îl facă pe baza lui fiindcă poți afla planurile sale și cum privește toată povestea în interviul de mai jos:

În caz că vrei să citești și Nerd Alert-ul de weekendul trecut, îl găsești aici:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro