SONDAJ Parlamentul European a recomandat renunțarea la schimbarea orei. Sunteți de acord?
Parlamentul European a recomandat renunțarea la schimbarea orei, lăsând la latitudinea statelor membre decizia.
Europarlamentarii au îndemnat, repetat, la accelerarea eforturilor de a răspunde apelului lansat de cetățeni pentru renunțarea la schimbarea orei – ora de vară-ora de iarnă – în statele membre ale Uniunii Europene, arată un comunicat publicat de Parlamentul European.
Un sondaj UE, pe 4,6 milioane de oameni, arată că oamenii resimt disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei. Oamenii întâmpină probleme în a adormi sau au chiar insomnii. Aproximativ 40% dintre respondenți au spus că au avut probleme în a se concentra, iar o treime s-au simțit irascibili. Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei, însoţită eventual de o senzaţie de disconfort şi chiar de dureri de cap.
Pe ce dată se schimbă ora în 2022
România trece la ora de vară, data la care se schimbă ora în 2022 fiind în acest weekend, ultimul din luna martie. În noaptea de sâmbătă spre duminică ceasul se dă înainte, ora 03:00 devenind ora 04:00.
Ziua de duminică devine astfel cea mai scurtă zi din 2022. Schimbarea orei a pornit de la o idee a lui Benjamin Franklin, în 1784, însă germanii sunt cei care au introdus sistemul schimbării orei, începând cu anul 1916.