Uniunea Europeană a adoptat un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei / Ce sectoare sunt vizate
Uniunea Europeană a aprobat oficial marți o nouă tranșă de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invadării Ucrainei, printre acestea numărându-se interdicții privind investițiile în sectorul energetic rusesc, exporturile de bunuri de lux și importurile de produse din oțel din Rusia, anunță Reuters.
Sancțiunile, care vor intra în vigoare imediat după publicarea lor în Jurnalul Oficial al UE marți, vor îngheța de asemenea activele mai multor oameni de afaceri care susțin statul rus, inclusiv ale magnatului Roman Abramovich, proprietarul clubului de fotbal Chelsea Londra.
Marea Britanie l-a trecut pe Abramovich pe lista sa de sancțiuni încă de joia trecută.
Sancțiunile vizează sectorul energetic al Rusiei
Comisia Europeană a declarat într-un comunicat remis presei marți că sancțiunile includ „o interdicție cuprinzătoare asupra noilor investiții din întreg sectorul energetic rusesc”.
Măsura va afecta companii energetice rusești precum Rosneft, Transneft și Gazprom însă statele membre ale blocului comunitar vor putea cumpăra în continuare petrol și gaze naturale de la acestea.
Un oficial al UE a declarat pentru Reuters că va fi implementată și o interdicție totală asupra tranzacțiilor cu unele companii de stat ruse ce au legături cu industria de apărare a țării.
UE interzice importurile de oțel din Rusia
Comisia Europeană estimează că interdicția privind importurile de oțel din Rusia va afecta produse în valoare de 3,3 miliarde de euro.
În plus, companiile din UE nu vor mai avea voie să exporte produse de lux în valoare de peste 300 de euro în Rusia.
Surse din cadrul UE afirmă că vor fi interzise și exporturile autovehiculelor în valoare de peste 50.000 de euro.
Sancțiuni financiare împotriva Moscovei
Pachetul de sancțiuni include de asemenea o interdicție pentru agențiile de rating din UE să evalueze Rusia și companiile rusești, o măsură despre care Comisia Europeană afirmă că va restricționa și mai mult accesul Moscovei și a companiilor rusești la piețele financiare europene.
Ultimul val de sancțiuni al UE împotriva Rusiei vine după 3 runde anterioare care au inclus măsuri precum înghețarea majorității activelor Băncii Centrale de la Moscova și excluderea unor bănci din Rusia și Belarus din sistemul internațional de plăți interbancare SWIFT.
Urmărește ultimele evoluții din a 20-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.