Compania Béjart Ballet Lausanne revine la București cu un spectacol în premieră
Două reprezentații de balet contemporan ale celebrei companii Béjart Ballet Lausanne vor avea loc pe 12 și pe 13 octombrie, la Sala Palatului din Bucuresti.
Maurice Béjart reprezintă o parte consistentă a istoriei coregrafiei secolului XX iar compania Béjart Ballet din Lausanne, condusă de succesorul Gil Roman, este o referință la fel de importantă în lumea baletului contemporan. Pe 12 și 13 octombrie, Béjart Ballet Lausanne revine în București, pe scena Sălii Palatului, cu cel mai nou spectacol de balet contemporan al companiei, în premieră în România, ce include momentele Tous les hommes presque toujours s’imaginent și 7 Danses Grecques, informeaza Events, organizatorul evenimentului.
Maurice Béjart a dorit întotdeauna să deschidă lumea baletului unui public cât mai larg. Animați de același spirit, Gil Roman și dansatorii săi țin vie opera lui , reprezentând-o în turnee prin toată lumea, atât în cadrul unor evenimente mari sau recepții oficiale, precum și în cadrul unor evenimente caritabile. Coregraf de 20 de ani, Gil Roman păstrează opera lui Maurice Béjart și adaugă noi creații la repertoriul companiei.
Spectacolul Tous les hommes presque toujours s’imaginent (coregrafie: Gil Roman, muzica: John Zorn) este o producție excepțională, de o radicalitate poetică intensă – rareori avem ocazia să vedem o creație de o calitate teatrală atât de intensă, reflectivă și senzuală care împinge toate artele cu mult peste limitele lor. – declara Patrick Ferla, jurnalist și scriitor elvețian.
John Zorn este unul dintre principalii compozitori de muzică americană contemporană. Densitatea și diversitatea operei sale extraordinare, care a început la mijlocul anilor ‘70, precum și îndrăzneala și libertatea artistică pe care le exprimă prin creația sa nu au încetat niciodată să provoace și să fascineze directorul artistic al baletului Béjart Lausanne.
În 2016, cei doi artiști fac schimb pentru prima dată de experiențe artistice, povestind despre patrimoniul cultural și dorința de a-l depăși și de a se elibera de el pentru a împinge înapoi limitele artei.
Iar în 2018, confruntându-se cu un volum considerabil de muncă, Gil Roman se scufundă în diferitele compoziții care alcătuiesc universul pe care strălucitul compozitor l-a explorat din 1990 până în 2017. În acest balet, pas cu pas, cu o mișcare, un gest, Gil Roman își aduce dansatorii dincolo de limite, creând acest spectacol extraordinar, care vă va fascina până în ultima secundă .
Despre spectacolul 7 Danses Grecques (coregrafie: Maurice Bejart, muzica: Mikis Theodorakis), Gil Roman declara:
“Ceea ce numim „folclor” (din punctul meu de vedere, eu prefer formula „artă tradițională”) este întotdeauna dificil de accesat și aproape imposibil de capturat, iar faptul că aparține sau nu culturii tradiționale în cauză nu este nici un avantaj, dar nici un handicap.
Deoarece civilizațiile noastre au fost atât de înstrăinate de spiritul tradițional, a devenit dificil pentru noi să percepem procesul mental care a dat naștere artei în trecutul îndepărtat.
Există totuși o cheie a problemei: să devii celălalt, nu să îl portretizezi. Pentru a prelua linia inițială a creației, forța ei ascunsă, e necesar să înțelegem rădăcinile poporului de la un grup cultural sau etnic și să reducem la minimum citările evidente de folclor.
Pentru aceste „danses grecques”, am căutat să limitez la maxim „pașii” autentic grecești. Unele dansuri includ doi sau trei dintre aceștia, altele deloc, iar acestea sunt cu siguranță cele mai de succes, cele mai grecești!”
Din 2007, începând cu căutarea și efortul său pentru creația contemporană, Gil Roman întreține și dezvoltă repertoriul Baletului Béjart Lausanne. Opera lui Maurice Béjart se află în centrul acestui repertoriu, cu coregrafii emblematice, cum ar fi Ritul de primăvară, Boléro, Simfonia Nouă sau Baletul Vieții dar Gil Roman dorește să prezinte varietatea acestui repertoriu cu Piaf sau Flautul Fermecat, de exemplu. Coregraf timp de 20 de ani, directorul artistic a hrănit repertoriul cu propriile sale creații.