Sari direct la conținut

VIDEO Ce s-ar întâmpla dacă un asteroid ar lovi Pământul? Un om de știință de la NASA explică

HotNews.ro
Nava DART, Foto: NASA
Nava DART, Foto: NASA

Cu misiunea de deviere a asteroizilor DART a NASA pe cale de a fi lansată și un nou film cu asteroizi periculoși care vine pe Netflix, această întrebare este fierbinte în mintea multor oameni. Acum, un om de știință NASA a analizat ce ar face agenția dacă ar fi într-adevăr un asteroid pe cale să se ciocnească de Pământ, scrie Space.com.

Din fericire, NASA nu a găsit amenințări iminente cu asteroizi la adresa Pământului în deceniile sale de căutare. Dar, pentru orice eventualitate, agenția are întotdeauna un plan de rezervă (sau multiplu), așa cum spune Kelly Fast, cercetătoare a programului NASA, într-un nou videoclip.

Pentru cei care doresc să se distreze gândindu-se la „ce-ar fi dacă”, filmul fictiv cu astronauți Netflix, „Don’t Look Up”, va fi lansat în decembrie.

Fast, managerul de program pentru programul NASA de observare a obiectelor din apropierea Pământului, face parte din Biroul de coordonare a apărării planetare al agenției. Biroul, cu mandatul de a studia aceste amenințări din partea Congresului, lucrează cu o serie de telescoape partenere pentru a scana cerul și pentru a ajuta la identificarea problemelor logistice în scenariile de impact.

„Este important să găsim asteroizi înainte să ne găsească ei, în cazul în care trebuie să-i luăm înainte să ne prindă ei”, spune Fast în videoclip. „Un impact al asteroizilor este singurul dezastru natural care ar putea fi prevenit. Biroul de coordonare a apărării planetare al NASA sprijină proiecte de descoperire a asteroizilor și de calculare a orbitelor lor în viitor.”

Fast a vorbit și despre lansarea iminentă a misiunii de deviere a unui asteroid dublu (DART), care este programat să decoleze pe 23 noiembrie. Nava spațială se va lovi în cele din urmă de un asteroid mic care orbitează în jurul unui asteroid mai mare pentru a vedea dacă manevra îi va schimba cursul. Vor fi făcute măsurători pe orbita acestuia pentru a vedea dacă cursul s-a schimbat, în parteneriat cu o navă spațială a Agenției Spațiale Europene.

Scopul final al acestei misiuni este de a testa potențialele tehnologii de deviere a asteroizilor în cazul în care o mică rocă spațială se afla pe o traiectorie amenințătoare către Pământ.

România va juca un rol esențial în misiunea HERA, prima misiune de apărare planetară a Agenției Spațiale Europene (ESA), parte a unui efort internațional de deviere a unui asteroid, realizat în colaborare cu NASA (misiunea DART).

NASA are, de asemenea, o serie de alte misiuni, trecute și prezente, pentru a studia asteroizii și cometele (să nu mai vorbim de suita de misiuni internaționale, dintre care unele au prelevat mostre pe parcurs.) Aceste studii nu se referă doar la devierea asteroizilor, ci și la încercarea de a afla cum se potrivesc aceste corpuri mici în evoluția sistemului solar.

O victorie importantă pentru știința asteroizilor a venit la începutul acestui an, când noi măsurători ale asteroidului Apophis, potențial amenințător, au stabilit că nu ne va lovi până la urmă, oricând în viitorul apropiat.

Toți asteroizii și cometele cunoscute își au orbitele publicate public pe site-ul web al NASA Jet Propulsion Laboratory și pe site-ul web al Centrului pentru planete minore al Uniunii Astronomice Internaționale, printre alte entități.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro