Sari direct la conținut

Austria, într-o situație paradoxală: Vrea să renunțe înainte de termen la gazele rusești, în timp ce dependența de Moscova este tot mai mare

HotNews.ro
Conducte de gaze naturale, Foto: Renpengfei | Dreamstime.com
Conducte de gaze naturale, Foto: Renpengfei | Dreamstime.com

​Autoritățile austriece caută soluții pentru a renunța la gazele rusești înainte de expirarea contractului pe termen lung încheiat cu Moscova. Mai exact, să rezilieze înainte de termen, contractul care expiră în 2040. Însă, în același timp, dependența de gazele rusești a ajuns la un nivel uriaș, aproximativ 98%, potrivit ultimelor date oficiale.

Austria caută să accelereze sfârșitul relației sale cu Rusia, în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze, printr-o mișcare care ar putea reduce dependența sa de Moscova, dar se confruntă cu provocări juridice și politice dificile, scrie Politico.

Gazul rusesc ar putea fi eliminat treptat, iar contractul cu Moscova reziliat înainte de termen

Ministrul austriac al Energiei, Leonore Gewessler, a anunțat, luni, că firmele din Austria ar putea elimina treptat gazul rusesc, căutând soluții pentru rezilierea contractului pe termen lung încheiat cu Moscova, care expiră în 2040.

„Dependența noastră de gazele naturale rusești amenință prosperitatea, securitatea și viitorul țării noastre”, a spus ministrul austriac, considerând că dependența Austriei de Moscova este „un eșec clar al pieței”, ceea ce înseamnă că „statul trebuie să intervină” acum.

Gewessler a spus că firmele energetice din Austria ar trebui să crească treptat ponderea aprovizionărilor cu gaze din alte surse.

Guvernul va comanda, de asemenea, un studiu independent de evaluare a costurilor rezilierii contractului dintre gigantul rus Gazprom și compania OMV.

Problema este că denunțarea contractului, al cărui conținut este confidențial, ar declanșa probabil o taxă de reziliere anticipată în valoare de peste 1 miliard de euro, a declarat Florian Stangl, avocat austriac.

Singura posibilitate de a evita acest lucru ar fi adoptarea unei legi care să interzică importurile de gaze rusești în general, deși este posibil ca și acest lucru să ducă la deschiderea unui dosar de arbitraj împotriva OMV, de către Gazprom, a mai spus avocatul austriac.

Austria, criticată pentru relația cu Rusia și pentru dependența tot mai mare de Moscova

UE vrea să elimine treptat, până în 2027, importurile de combustibili fosili din Rusia. Contrar celorlalte state UE, care au redus deja masiv aceste importuri, Austria a rămas dependentă de gazele rusești. Astfel, în decembrie, dependența de gazul rusesc a crescut la 98%, cel mai înalt nivel de când Moscova a atacat Ucraina.

Austria s-a confruntat cu critici dure din cauza menținerii legăturilor comerciale strânse cu Rusia. În decembrie, Viena a amenințat că va vota împotriva celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni al Bruxelles-ului, după ce Ucraina a etichetat grupul bancar austriac Raiffeisen drept „sponsor de război”, după ce a refuzat să părăsească Rusia.

Înainte de războiul din Ucraina, Rusia exporta 155 de miliarde de metri cubi de gaz în Europa în fiecare an. În 2022, au scăzut la circa 60 miliarde mc, iar în 2023, s-au înjumătățit față de anul precedent, ajungând la 28,3 miliarde metri cubi, potrivit unor calcule făcute de Reuters.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro