Sari direct la conținut

O „apocalipsă a Internetului” ar putea surveni odată cu următoarea furtună solară, avertizează noi cercetări

HotNews.ro
Furtuna solara, Foto: NASA/SDO
Furtuna solara, Foto: NASA/SDO

Soarele ”spală” întotdeauna Pământul cu particule magnetizate cunoscute sub numele de vânt solar. În cea mai mare parte, scutul magnetic al planetei noastre blochează acest vânt electric să producă daune reale Pământului sau locuitorilor săi, trimitând acele particule spre poli lăsând în urmă o auroră plăcută în urma lor, potrivit Live Science.

Dar, uneori, în fiecare secol, vântul escaladează într-o furtună solară completă și, așa cum avertizează noile cercetări prezentate la conferința de comunicare a datelor SIGCOMM 2021, rezultatele unor astfel de condiții de ”vreme spațială” extremă ar putea fi catastrofale pentru modul nostru de viață modern. Pe scurt, o furtună solară severă ar putea arunca lumea într-o „apocalipsă a Internetului” care menține zone mari ale societății offline săptămâni sau luni la rând, a scris Sangeetha Abdu Jyothi, profesor asistent la Universitatea din California.

„Ceea ce m-a determinat cu adevărat să mă gândesc la asta este că, odată cu pandemia, am văzut cât de nepregătită era lumea. Nu a existat niciun protocol pentru a face față în mod eficient și este la fel cu rezistența la internet”, a declarat Abdu Jyothi pentru WIRED. „Infrastructura noastră nu este pregătită pentru un eveniment solar la scară largă”, mai spune ea.

O parte a problemei este că furtunile solare extreme (numite și ejecții de masă coronală) sunt relativ rare. Oamenii de știință estimează că probabilitatea ca o vreme spațială extremă să aibă un impact direct asupra Pământului este între 1,6% și 12% pe deceniu, conform ziarului lui Abdu Jyothi.

În istoria recentă, au fost înregistrate doar două astfel de furtuni – una în 1859 și cealaltă în 1921. Incidentul anterior, cunoscut sub numele de Evenimentul Carrington, a creat o perturbare geomagnetică atât de severă pe Pământ încât firele telegrafice au izbucnit în flăcări, iar aurorele – de obicei vizibile doar lângă polii planetei – au fost observate în apropierea Columbiei ecuatoriale.

Furtunile mai mici pot, de asemenea, să aibă un efect serios. oa stfel de furtună solară din martie 1989 a lăsat în beznă întreaga provincie canadiană Quebec timp de nouă ore.

De atunci, civilizația umană a devenit mult mai dependentă de internetul global, iar efectele potențiale ale unei furtuni geomagnetice masive asupra acelei noi infrastructuri rămân în mare parte nestudiate, a spus Abdu Jyothi. În noua sa lucrare, ea a încercat să identifice cele mai mari vulnerabilități din acea infrastructură.

Vestea bună este că conexiunile la internet locale și regionale au un risc scăzut de a fi deteriorate, deoarece cablurile de fibră optică nu sunt afectate de curenții induși geomagnetic.

Cu toate acestea, cablurile lungide internet submarin care conectează continentele sunt o poveste diferită. (integral pe Live Science)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro