Sari direct la conținut

Cum a ajuns Mirela, o asistentă medicală din București, la o datorie de 9 ori mai mare după ce a luat două credite de la un IFN. Lucrul pe care femeia spune că nu i l-a explicat nimeni

HotNews.ro
Cum a ajuns Mirela, o asistentă medicală din București, la o datorie de 9 ori mai mare după ce a luat două credite de la un IFN. Lucrul pe care femeia spune că nu i l-a explicat nimeni

O nouă lege privind limitarea dobânzilor pentru creditele acordate de instituțiile financiare nebancare a trecut săptămâna trecutăi de Curtea Constituțională. Site-ul de investigații Snoop.ro a vorbit a vorbit cu mai multe persoane care au luat credite de la mari instituții financiare nebancare (IFN-uri) și au ajuns să plătească sume uriașe. Astăzi, cazul unei femei divorțate din București.

  • Snoop a arătat, în primul episod din serie, cum agenții Provident, cel mai cunoscut IFN din România, au păcălit oameni din toată țara prin contracte false și-au păstrat banii încasați de la clienți. 
  • Credius și Hora Credit sunt alte două companii aflate în topul unui studiu din acest an privind popularitatea instituțiilor financiare nebancare (IFN-uri).

„Am avut mai multe credite, așa am ajuns în situația asta. Trebuia să plătesc în altă parte și la, un moment dat, m-am blocat. Omul își face de nevoie, nu își ia credit să plece în vacanțe. Marea n-am mai văzut-o de câțiva ani”, spune Mirela, din București.

A apelat la Credius cu puțin timp înainte de pandemie. Pentru două credite de 16.600 de lei, în total, a ajuns la o datorie de peste 140.000 de lei. De nouă ori mai mult. S-a întâmplat după ce a încercat să beneficieze de o ordonanță de urgență.

6.000 de lei a împrumutat prima dată de la Credius, în octombrie 2019. Apoi, în februarie 2020 a luat al doilea credit, de 10.600 lei. 

Mirela e asistentă medicală, iar înainte de COVID lucra și într-un spital public, și la domiciliu. În starea de urgență, spune ea, pacienții pe care-i îngrijea acasă au încheiat colaborarea și astfel a pierdut o parte din venituri.

Nu s-a mai descurcat cu cele două rate la Credius; lunar plătea 1.434 de lei. Așa că a profitat de ordonanța de urgență 37/2020, privind acordarea unor facilități pentru creditele de la bănci și IFN-uri. 

A solicitat atunci la Credius să-i amâne pentru perioada maximă legală de nouă luni achitarea ambelor rate. „Au fost de acord, dar nimeni nu mi-a explicat că, dacă nu plătesc atât timp, dobânda o să crească foarte mult.” Prin ordonanță, dobânda datorată în cele nouă luni de suspendare se adaugă la împrumutul inițial.

Încercare fără succes

Mirela a plătit, fără succes, un avocat care a cerut modificarea graficelor de rambursare, invocând că scopul OUG-ului era „să ajute” persoanele îndatorate. Credius, în schimb, a „înrăutățit vertiginos situația financiară” a Mirelei prin majorarea sumelor, a mai precizat avocatul. 

I s-a pus, în cele din urmă poprire pe venit. Din 4.000 de lei, în primăvară mai rămânea cu 1.600, potrivit fluturașului de salariu. 30% mergeau la compania Finopro (a cumpărat datoria de la Credius) și o parte se mai ducea pe alte împrumuturi. Când nu-i ajung banii, spune aceasta cu ochii în pământ, mai mănâncă acasă la familia fiului ei. 

Până la publicarea articolului, reprezentanții Credius IFN nu au transmis un punct de vedere pentru Snoop.

Citește mai multe, pe Snoop.

foto: © Marysmn | Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro