VIDEO Ciclonul Boris face ravagii în Italia. Două persoane sunt date dispărute și 1.000 de oameni evacuați
Două persoane sunt date dispărute și aproximativ 1.000 de persoane au fost evacuate din casele lor după ce inundații devastatoare și alunecări de teren aduse de ciclonul Boris au lovit regiunea Emilia-Romagna, din nordul Italiei. Locuitori din Emilia-Romagna şi-au exprimat joi furia acuzând guvernul de extremă dreapta al Giorgiei Meloni că nu vrea să abordeze criza climatică, relatează The Guardian.
Inundațiile provocate de ciclonul Boris, care anterior au făcut ravagii în Europa Centrală și de Est, ucigând cel puțin 24 de persoane, dintre care 7 doar în România, au lovit acum nordul Italiei.
A storm system that has wreaked havoc across central Europe brought devastating floods to the northern Italian region of Emilia-Romagna for the second year in a row, forcing people to leave their homes and schools to close https://t.co/4fmg0AxcCq pic.twitter.com/CwEH9ZhZzn
— Reuters (@Reuters) September 19, 2024
În România este aşteptată o viitură care va duce la creşterea nivelului apei până la finalul lunii. „Experţii de la INHGA au informat că debitul pe Dunăre, la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), în intervalul 18–19.09.2024, a fost în creştere, având valoarea de 4.200 metri cubi / secundă, peste media multianuală a lunii septembrie (3.800 mc/s)”, a transmis Ministerul Mediului, într-un comunicat.
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a avertizat că pe baza datelor actuale, a estimărilor prognostice primite din Ungaria şi Serbia şi luând în considerare aportul celorlalţi afluenţi importanţi ai Dunării aval Budapesta, pe sectorul amonte de Budapesta (mai ales în Austria), debitele în secţiunea Baziaş vor fi în creştere până la valori maxime de 9.200-9.500 metri cubi / secundă, în intervalul 28-29 septembrie.
Vizitând unul dintre orașele afectate de Boris, Wrocław din Polonia, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat fonduri de coeziune de 10 miliarde de euro pentru statele membre devastate din cauza inundațiilor.
Ploaia torenţială din Italia a cuprins aceleaşi zone din Emilia-Romagna, afectate de inundaţiile din mai 2023, care au ucis 17 persoane şi au cauzat pagube de 8,5 miliarde de euro.
Locuitori ai oraşului Faenza au criticat autorităţile, pe care le consideră vinovate de noile pagube suferite de casele lor abia renovate.
”E un metru jumate de apă la mine, din nou, şi abia am terminat de renovat”, declară un locuitor sub protecţia anonimatului publicaţiei italiene Local Team.
Două persoane au fost date dispărute, școlile au fost închise
Regiunea Emilia-Romagna a declarat pentru AFP că 1.000 de persoane au fost evacuate.
Două persoane au fost date dispărute în Traversara, un cătun din provincia Ravenna, după ce râul Lamone a ieșit din matcă. Școlile s-au închis, traficul feroviar a fost perturbat, iar unele drumuri au fost blocate de alunecări de teren.
❌️ #Maltempo #EmiliaRomagna, proseguono ricerche a Traversara di 2 persone segnalate come disperse. Nella clip 2 elicotteri dei #vigilidelfuoco e 1 di @ItalianAirForce in azione per evacuazione persone bloccate in casa da esondazione Lamone [#19settembre 18:15] pic.twitter.com/ljvb0oPrkY
— Vigili del Fuoco (@vigilidelfuoco) September 19, 2024
Pompierii au efectuat peste 500 de operațiuni de salvare în regiune, inclusiv folosind elicoptere pentru a ridica oamenii din casele inundate.
#Maltempo #EmiliaRomagna, da ieri effettuati dai #vigilidelfuoco 744 interventi, di cui 144 per soccorsi e salvataggi. Nella clip il lavoro con elicotteri del Corpo nazionale a Traversara (RA) per l’evacuazione di persone [#19settembre 19:30] pic.twitter.com/xLxMqblsQB
— Vigili del Fuoco (@vigilidelfuoco) September 19, 2024
”Suntem în situaţie de urgenţă totată”, declară la postul Radio 24 primarul din Revenna, Michele De Pascale, care subliniază că situaţia este ”asemănătoare celei pe care am trăit-o în mai” 2023, potrivit News.ro.