Sari direct la conținut

Parlamentul Turciei cere o „soluție cu două state” în Cipru

HotNews.ro
Parlamentul Turciei cere o „soluție cu două state” în Cipru
Recep Erdogan în timpul unui discurs ținut în parlamentul Turciei, FOTO: Depo / Zuma Press / Profimedia

Parlamentul turc a adoptat vineri o rezoluţie care cere o „soluție cu două state” în Cipru și „sfârşitul izolării inumane” a părţii de nord a Ciprului, unde Ankara a fondat o republică separatistă pe care a recunoscut-o numai ea, relatează vineri AFP și Agerpres.

Votul s-a desfăşurat în ajunul împlinirii a 50 de ani de la divizarea insulei.

„Facem apel la comunitatea internaţională să pună capăt izolării inumane impuse ciprioţilor turci şi la recunoaşterea meritată a Ciprului de Nord”, se arată în rezoluţie.

Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), fondată în 1983, la nouă ani după intervenţia militară a forţelor turce pe insulă, nu are o existenţă legală şi este sprijinită doar de Ankara.

„În pofida rolului constructiv al părţii turce în procesul de negociere care durează de peste 50 de ani, nu s-a obţinut niciun rezultat din cauza intransigenţei părţii greceşti”, au acuzat deputaţii turci.

„În timp ce ciprioţii greci au fost recompensaţi cu aderarea la Uniunea Europeană, ciprioţii turci au fost supuşi la izolare, restricţii şi embargouri injuste şi inumane“, mai acuză rezoluția.

„Astăzi singura soluţie pentru Cipru este recunoaşterea egalităţii suverane şi a statutului internaţional” al părţii turce a insulei, conchid deputaţii turci, făcând apel la „o soluţie cu două state, singurul mod de a garanta stabilitatea şi o pace durabilă în regiune”.

Sâmbătă, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan urmează să efectueze o vizită pe insulă pentru a marca împlinirea a 50 de ani de la debarcarea armatei turce pe coastele de nord ale Ciprului, la cinci zile după tentativa de lovitură de stat a naţionaliştilor ciprioţi greci care doreau anexarea insulei la Grecia.

Moartea fostului secretar american de stat Henry Kissinger în noiembrie anul trecut a declanșat un val de bucurie în rândul ciprioților greci, care consideră că el a fost cel care a convins guvernul de la Washington să nu se opună invaziei Turciei.

INTERVIURILE HotNews.ro