Sari direct la conținut

Bombardiere ale Rusiei și Chinei, care operează în premieră împreună, interceptate de avioane de luptă americane și canadiene, în apropiere de Alaska

HotNews.ro
Bombardiere ale Rusiei și Chinei, care operează în premieră împreună, interceptate de avioane de luptă americane și canadiene, în apropiere de Alaska
Bombardier strategic rus TU-95. Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Avioane de luptă americane și canadiene au interceptat miercuri două bombardiere rusești și două chinezești în spațiul aerian internațional din apropierea statului american Alaska, a anunțat Comandamentul comun americano-canadian de apărare aerospațială nord-americană (NORAD), informează AFP și CNN.


„NORAD a detectat, urmărit și interceptat două avioane militare rusești TU-95 și două avioane militare chinezești H-6 care operau în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska”, a informat NORAD, potrivit AFP, citată de Barron’s.

Un oficial american din domeniul apărării a declarat pentru CNN că este prima dată când cele două țări au fost interceptate în timp ce operau împreună.

SUA și Canada, care formează împreună NORAD, au interceptat bombardierele rusești TU-95 Bear și chineze H-6.

„Avioane de vânătoare din Statele Unite și Canada au efectuat interceptarea”, a declarat NORAD, adăugând că bombardierele „au rămas în spațiul aerian internațional și nu au intrat în spațiul aerian suveran american sau canadian” și că activitatea lor „nu este văzută ca o amenințare”.

Avioane de luptă americane și canadiene ridicate de la sol


Interceptarea a fost efectuată de avioane de luptă americane F-16 și F-35, precum și de avioane de luptă canadiene CF-18, potrivit oficialului din domeniul apărării.

Interceptările avioanelor rusești, în care acestea sunt contactate vizual sau electronic de avioane americane sau canadiene, sunt relativ frecvente în zonă.

De asemenea, este pentru prima dată când bombardierele H-6, care sunt un derivat al bombardierelor sovietice mai vechi, au intrat în această zonă, a declarat oficialul din domeniul apărării.

În martie, șeful NORAD, generalul Gregory Guillot, a declarat că China se îndreaptă tot mai mult spre nord, în Arctica, și că se așteaptă să vadă avioane acolo „cât mai curând posibil anul acesta”.

„Ceea ce am văzut este o voință și o dorință a chinezilor de a acționa acolo”, a declarat Guillot în cadrul unei audieri a Comisiei pentru servicii armate a Senatului. „Le-am văzut în zona maritimă. Le-am văzut sub aparența unei cercetări tehnice sau științifice, dar credem că este vorba cu siguranță de o misiune multiplă, inclusiv militară. Și apoi mă aștept să văd activitate aeriană în partea din Alaska a Arcticii încă din acest an.”


„Este o preocupare foarte mare a mea”, a spus el.

China se consideră un stat „aproape arctic” și a depus eforturi pentru a-și extinde prezența în nordul îndepărtat, inclusiv prin cooperarea sa cu Rusia, potrivit CNN.

Rusia acuză SUA că alimentează tensiunile în Arctica

Rusia a acuzat miercuri Washingtonul că alimentează tensiunile în Arctica şi a respins afirmaţiile armatei americane conform cărora intensificarea cooperării dintre Rusia şi China în zonă ar putea avea un impact asupra stabilităţii regionale, relatează Reuters.

Într-un raport de la începutul acestei luni, Pentagonul a declarat că Rusia şi China colaborează din ce în ce mai mult în Arctica, menţionând că Rusia a redeschis acolo sute de complexe militare din epoca sovietică, în timp ce China urmăreşte resurse minerale şi noi rute de transport maritim, conform Agerpres.

„Documentul vizează în mod clar escaladarea tensiunilor militare şi politice din regiune”, a declarat presei, la Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

„Strategia actualizată a Pentagonului, care a fost adoptată la scurt timp după summitul NATO de la Washington, indică faptul că abordările SUA în Arctica sunt dominate de scenarii puternice pentru a-şi asigura interesele”, a adăugat ea.

Kremlinul a declarat marţi că o parte din conţinutul raportului Pentagonului are un caracter conflictual.

Potrivit lui Zaharova, cooperarea dintre Rusia şi China nu a fost îndreptată împotriva niciunei ţări terţe, şi a prezentat raportul ca parte a unei politici americane de „amestec neruşinat” în afacerile statelor arctice.

INTERVIURILE HotNews.ro