Sari direct la conținut

Șeful Statului Major al Apărării susține că România are un sistem de supraveghere aeriană „foarte bun” / Ce spune despre fragmentele de dronă căzute pe teritoriul țării

HotNews.ro
Noul sef al Armatei Romane, general Vlad Gheorghiță, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Noul sef al Armatei Romane, general Vlad Gheorghiță, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România are un sistem de supraveghere antiaeriană „foarte bun”, susține şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, după ce Ministerul român al Apărării a anunțat joi, la două zile după atacul rusesc care a vizat orașul Ismail, că a identificat resturi de dronă „cel mai probabil” „combătute de către apărarea antiaeriană ucraineană” în județul Tulcea. Declarația lui Gheorghiță Vlad are loc în aceeași zi în care șeful forțelor aeriene ucrainene, generalul Mikola Oleșciuk, a anunțat că drone de atac lansate în timpul nopții de Rusia împotriva Ucrainei au trecut granița Ucrainei în România.

„Avem un sistem de supraveghere foarte bun, din punctul meu de vedere. Proximitatea zonei de conflict poate să genereze şi astfel de riscuri. Cel mai probabil, dar nu vreau să speculez, sunt rămăşiţe de drone care au fost combătute de către apărarea antiaeriană ucraineană”, a spus generalul Gheorghiţă Vlad, relatează Agerpres.

Ce se întâmplă cu fragmentele de dronă găsite pe teritoriul României

Dronele sunt analizate acum din punct de vedere „chimic” și „spectral”, spune acesta. 

„Dacă se găsesc fragmente, trebuie să ştim provenienţa acestora – din punct de vedere chimic, din punct de vedere spectral, astfel încât să ne asigurăm că nu există niciun pericol nici pentru populaţie, nici pentru mediu, nici pentru nimeni”, a explicat Vlad.

Cine trebuie să se ocupe de eventuala distrugere a dronelor ruse care intră în România

Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte distrugerea unor drone ruse care intră pe teritoriul României, „avem serviciul de poliţie aeriană şi asta este misiunea serviciului poliţie aeriană”.

Resturi de dronă găsite de MApN miercuri, dar anunțul a fost făcut joi

MApN a anunțat joi că resturi de dronă de provenienţă rusească au fost găsite în apropierea localităţii Plauru, după atacurile din noaptea de marţi spre miercuri asupra infrastructurii civile şi portuare din Ucraina, în apropierea graniţei cu România. 

„Menționăm că, în ceea ce privește investigațiile începute ieri, 24 iulie, de către specialiști din cadrul MApN, SRI și MAI, până la acest moment, la prima dintre cele trei locații identificate ca posibile zone de incidență, din proximitatea localității Plauru, jud. Tulcea, au fost identificate resturi de la o dronă de proveniență rusească de tip Geran1/2. Cercetările vor continua și astăzi, pentru acoperirea întregii zone. Facem precizarea că toate locațiile identificate drept posibile zone de incidență se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură”, a transmnis MApN, printr-un comunicat de presă.

MApN a găsit doar fragmentele unei drone, localnicii spun că au căzut cel puțin trei

Doar că MApN nu confirmă decât găsirea resturilor a doar uneia dintre acestea și spune că investighează și alte două locații, deși cel puțin trei drone au căzut pe teritoriul României după atacul rusesc asupra portului ucrainean Ismail din noaptea de 23 spre 24 iulie, spun localnicii din localitatea Plauru

De asemenea, imagini de la fața locului au fost publicate de jurnaliștii TVR cu 14 ore înainte de comunicatul de presă transmis de MApN.

Ministerul a precizat că forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și infrastructură portuară din Ucraina și în noaptea de 24 spre 25 iulie, în proximitatea frontierei cu România, motiv pentru care Forțele Române Aeriene au ridicat de la sol aeronave militare pentru a doua noapte consecutiv.

Joi, șeful forțelor aeriene ucrainene, generalul Mikola Oleșciuk, a declarat că trei drone de atac lansate în timpul nopții de Rusia împotriva Ucrainei au trecut granița Ucrainei în România, în timp ce România continuă să caute.

Șefa USR a criticat joi autoritățile române că „merg pe principiul băgatului gunoiului sub preș”. „Nicio informație despre cum Rusia violează din nou spațiul aerian al României și pune cetățenii în pericol”, scrie Elena Lasconi, pe Facebook.

INTERVIURILE HotNews.ro