Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 912: Forțele ucrainene s-au retras de pe pozițiile din apropiere de Pokrovsk pentru a nu fi încercuite / SUA anunță un nou ajutor militar pentru Kiev și sancțiuni contra unor entități rusești / Modi îi cere lui Zelenski să negocieze pacea cu Rusia

HotNews.ro
Război în Ucraina, ziua 912: Forțele ucrainene s-au retras de pe pozițiile din apropiere de Pokrovsk pentru a nu fi încercuite / SUA anunță un nou ajutor militar pentru Kiev și sancțiuni contra unor entități rusești / Modi îi cere lui Zelenski să negocieze pacea cu Rusia
Soldați ucraineni răniți în apropiere de Pokrovsk Foto: Diego Herrera Carcedo / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Forțele ucrainene din sud-estul orașului Pokrovsk, regiunea Donețk, s-au retras din pozițiile lor din zonă și au evitat să fie „încercuite tactic” de trupele ruse care înaintau, a informat Institutul pentru Studiul Războiului. Moscova a început să își concentreze eforturile în est, „aruncând tot ce are” în direcția Pokrovsk, după ce ofensiva sa în regiunea Harkov a eșuat.

SINTEZA ZILEI

„Daţi-ne arme acum, nu promisiuni”, le-a transmis Volodimir Zelenski aliaţilor Ucrainei

„Livrarea rapidă este crucială chiar acum. Unele pachete au fost anunţate şi s-a votat asupra lor, dar nu au fost încă livrate Ucrainei. Frontul luptă cu obuze şi echipament, nu cu cuvinte precum ‘mâine’ sau ‘curând’”, a spus Zelenski în discursul său de vineri seară.

Grupul de mercenari Wagner, „din ce în ce mai fragmentat” de la moartea lui Prigojin

Grupul mercenar Wagner a devenit „din ce în ce mai fragmentat” în anul care a trecut de când liderul său Evgheni Prigozhin și fondatorul Dmitri Utkin au fost uciși într-un accident aviatic, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit, potrivit Sky News.

„În comparație cu numărul maxim de personal de aproximativ 50.000 în 2023, este foarte probabil ca Wagner să mențină acum aproximativ 5.000 de persoane în total în cadrul desfășurărilor sale din Belarus și Africa”, a declarat Ministerul bitanic în ultima sa actualizare.

SUA anunță un nou ajutor militar pentru Kiev

Norvegia anunță că a aprobat ca muniţie de artilerie norvegiană să fie produsă în Ucraina, scrie Reuters.

Aliaţii din NATO fac eforturi pentru a creşte producţia de arme, muniţii şi rachete, parţial pentru a aproviziona Ucraina, dar şi pentru a-şi reface stocurile şi a putea contracara noi ameninţări. Una din abordări pentru impulsionarea livrărilor către Ucraina a fost autorizarea producţiei de muniţie pe teritoriul ucrainean.

Guvernul de la Oslo a anunţat vineri că Nammo, companie norvegiană de materiale militare, a semnat un acord ce permite unui grup ucrainean să înceapă sub licenţă producţia de obuze de artilerie de 155 mm.

„Guvernul s-a deschis către posibilitatea ca tehnologie de apărare norvegiană să fie transferată Ucrainei, iar Norvegia contribuie prin finanţare ca acest lucru să se întâmple”, a transmis într-un comunicat Ministerul norvegian al Apărării. „Asta înseamnă că forţele ucrainene pot primi proviziile mai repede”.

Biden l-a sunat pe Zelenski şi a anunţat un nou ajutor pentru Ucraina

Preşedintele american Joe Biden a vorbit vineri la telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, anunţând livrarea unui nou ajutor militar, a informat Casa Albă. Ajutorul militar include rachete de apărare aeriană, echipamente antidrone, rachete antiblindate şi muniţii, potrivit Preşedinţiei americane.

Cum s-a desfăşurat comemorarea lui Prigojin la un pas de Kremlin

La un an de la moartea sa, ruși de toate vârstele, în civil sau în uniformă, au celebrat vineri memoria lui Evgheni Prigojin, liderul grupului paramilitar Wagner, care a îndrăznit să i se opună lui Vladimir Putin, potrivit AFP.

Monumentul improvizat se află pe un trotuar din Moscova, la doar câteva sute de metri de Kremlin.

Flori, adesea trandafiri roșii și albi, sunt îngrămădite la poalele unui perete cu fotografii alb-negru sau color ale soldaților Wagner căzuți la datorie.

Atitudinea rușilor față de Putin, pe cale să se schimbe

Comisia Europeană respinge cererea Ungariei şi Slovaciei de mediere de urgenţă cu Ucraina privind sancţiunile împotriva Lukoil

Comisia Europeană a respins cererea Ungariei şi a Slovaciei de a declanşa o procedură de consultare de urgenţă cu Ucraina din cauza sancţiunilor impuse de Kiev producătorului rus de petrol Lukoil, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Comisiei. „Serviciile Comisiei au ajuns la concluzia preliminară că nu par să se justifice consultări de urgenţă”, a spus acesta.

Casa Albă afirmă că vizita premierului indian Narendra Modi în Ucraina s-ar putea dovedi „utilă”, după ce acesta a fost criticat pentru îmbrățișarea oferită lui Vladimir Putin în timpul unei deplasări la Moscova.

Dacă vizita premierului Indiei poate ajuta la „încheierea conflictului în concordanță cu viziunea lui (Volodimir) Zelenski pentru o pace justă, atunci credem că ar putea fi utilă”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby. (AFP)

Atitudinea rușilor față de Putin, pe cale să se schimbe. Rezultatele unei analize a postărilor din social media

Atitudinile negative față de președintele Vladimir Putin par să se fi intensificat în Rusia de când trupele ucrainene au avansat în regiunea Kursk în urmă cu două săptămâni, potrivit studiului unei companii care urmărește atitudinea populației analizând postările de pe social media, studiu citat de New York Times.

Autoritățile franceze resping acreditarea unui jurnalist rus de la RIA Novosti la Jocurile Paralimpice

Un jurnalist al agenţiei ruse de presă RIA Novosti nu a primit acreditare pentru Jocurile Paralimpice de la Paris din motive de securitate, a anunţat, vineri, Ministerul francez de Externe.

SUA adaugă noi companii ruseşti şi chineze pe lista neagră comercială

SUA adaugă 123 de entităţi pe lista neagră comercială, inclusiv 63 din Rusia și 42 din China

Înscrierea acestor entități pe lista neagră obligă furnizorii americani să obțină o autorizaţie guvernamentală – greu de obținut – înainte de a-și expedia produsele către companiile vizate. Acest instrument este folosit frecvent de către Washington pentru a lovi în furnizorii care ajută la efortul de război al Rusiei în Ucraina și firmele chineze de tehnologie care sprijină armata Beijingului.

„Astăzi s-a scris istorie”: Volodimir Zelenski afirmă că India susține suveranitatea Ucrainei

Într-o postare referitoare la vizita premierului indian Narendra Modi, președintele ucrainean a scris că „India susține suveranitatea națională și integritatea teritorială a Ucrainei. Iar acest lucru este esențial, deoarece toți din întreaga din lume trebuie să respecte în mod egal Carta ONU”.

De ce operațiunea Kursk a Ucrainei provoacă China să iasă în față. Întrebarea de un milion de dolari

Incursiunea adâncă și neașteptat de reușită a Ucrainei pe teritoriul statului rus, începând cu 6 august 2024, a schimbat discuția despre războiul ruso-ucrainean. Cel mai important impact internațional pe care îl poate avea operațiunea Kievului – când vorbim despre război – este cel asupra țărilor oficial neutre, inclusiv China, consideră analistul politic Andreas Umland, specializat pe istoria contemporană rusă și ucraineană. În timp ce Occidentul a sprijinit și va sprijini Ucraina indiferent de operațiunea de la Kursk și de rezultatul acesteia, o ocupație ucraineană prelungită a teritoriului legitim al statului rus introduce o nouă dimensiune în abordarea non-occidentală a războiului.

Premierul indian Narendra Modi, aflat în vizită la Kiev, l-a îndemnat vineri pe preşedintele Volodimir Zelenski să se aşeze la masa negocierilor cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina şi s-a oferit să acţioneze ca un prieten pentru a ajuta la aducerea păcii, relatează Reuters.

„Vreau să vă asigur că India este pregătită să joace un rol activ în orice efort pentru pace. Dacă personal pot juca vreun rol în acest sens, voi face acest lucru, vreau să vă asigur ca prieten”, a spus premierul indian.

Forțele ucrainene s-au retras de pe pozițiile din apropiere de Pokrovsk

„O veste proastă”. Borrell consideră îngrijorătoare reducerea ajutorului militar german pentru Ucraina

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a calificat vineri drept „foarte îngrijorătoare” şi „o veste proastă” decizia Berlinului de a-şi reduce la jumătate anul viitor ajutorul militar pentru Ucraina. Borrell a subliniat că, „în termeni absoluţi, Germania face enorm” pentru a ajuta Ucraina şi că, „pentru moment”, ceea ce face UE în acest domeniu „este făcut în principal de Germania”.

Forțele ucrainene din sud-estul orașului Pokrovsk, regiunea Donețk, s-au retras din pozițiile lor din zonă și au evitat să fie „încercuite tactic” de trupele ruse care înaintau, a anunțat Institutul pentru Studiul Războiului pe 22 august.

Moscova a început să își concentreze eforturile în est, „aruncând tot ce are” în direcția Pokrovsk după ce ofensiva Rusiei din regiunea Harkov a eșuat, a declarat președintele Volodimir Zelenski la sfârșitul lunii iulie.

Pokrovsk este un nod logistic important pentru forțele ucrainene, care sprijină operațiunile acestora în regiunea Donețk.

Incendiul din portul Kavkaz, din Crimeea, încă este în desfășurare vineri, potrivit agenției de stat rusă Tass. Acesta a izbucnit cu o zi în urmă, când forțele ucrainene au atacat și distrus un feribot cu combustibil și armament.

Kavkaz este unul din principalele porturi ale Rusiei la Marea Neagră.

Rusia a acuzat vineri Ucraina că a încercat în cursul nopții să atace centrala nucleară de la Kursk, în ceea ce a numit un act de „terorism nuclear”.

Ministerul rus de Externe a declarat că ultimul atac ucrainean cu drone asupra centralei nucleare ruse de la Kursk a fost „un act de terorism nuclear”, a relatat agenția de presă de stat TASS.

Ministerul Apărării de la Kiev nu a oferit un comentariu public privind acuzațiile Moscovei.

Kievul confirmă scufundarea unui feribot rusesc

Marina ucraineană a confirmat vineri că a distrus cu o zi în urmă un feribot în portul rusesc Kavkaz care era folosit pentru a livra combustibil și arme în Crimeea, relatează Reuters.

„Feribotul este una din cele mai importante verigi din lanțul rusesc de furnizare a logisticii militare către zonele ocupate. În primul rând furniza combustibil, dar, de asemenea, livra arme”, a declarat purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Dmitro Pletenchuk, pentru Radio Liberty.

Premierul indian Narenda Modi a sosit vineri în Ucraina unde urmează să discute cu Volodimir Zelenski despre „întărirea cooperării bilaterale și schimburi de opinii privind soluționarea pașnică a conflictului actual din Ucraina”

„Ca prieteni și parteneri, sperăm pentru restabilirea rapidă a păcii și stabilitate în regiune”, a subliniat premierul indian.

Forțele ucrainene au distrus 14 din cele 16 drone cu care Rusia a atacat teritoriul ucrainean în cursul nopții, au precizat vineri Forțele Aeriene ale Ucrainei.

„Sistemul de apărare aeriană a funcționat în regiunile Cherkasi, Kirovohrad, Poltava și Sumî”, a precizat aviația într-un comunicat.

Centrala nucleară Zaporojie, situată pe teritoriul ucrainean dar controlată de Rusia, funcționează normal după ce sistemele sale automate au oprit o linie de înaltă tensiune, a declarat vineri compania nucleară rusă Rosatom, citată de Reuters.

Centrala inactivă se bazează pe energie externă pentru a menține stabilitatea și siguranța reactoarelor sale. Rosatom a declarat că energia este furnizată prin intermediul unei alte linii de înaltă tensiune.

Joi seara, la Chicago, Kamala Harris a acceptat nominalizarea Partidului Democrat la alegerile prezidențiale din SUA. Cu această ocazie, ea a exprimat frontal sprijinul total „față de aliații noștri din NATO”.

„Trump a amenințat cu abandonarea NATO. L-a încurajat pe Putin să ne invadeze aliații. A spus că Rusia poate – citez – „să facă ce naiba vrea”. Cu cinci zile înainte ca Rusia să atace Ucraina, m-am întâlnit cu președintele Zelenski pentru a-l avertiza cu privire la planul Rusiei de a invada”, a povestit Kamala Harris.

„Am contribuit la mobilizarea unui răspuns global – peste 50 de țări – pentru a ne apăra împotriva agresiunii lui Putin. Iar în calitate de președinte, voi fi puternic alături de Ucraina și de aliații noștri din NATO”, a continuat ea. 

A fost, după cum a observat NYT, „singura parte din dosarul lui Biden la care Harris s-a conectat în mod explicit. E vorba despre efortul de a crea o coaliție împotriva invaziei rusești din Ucraina. Este cea mai puțin controversată parte a dosarului lui Biden”.

Sinteza celor mai recente evenimente:

Evenimentele de joi, ziua 911 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro