Sari direct la conținut

Ciolacu promite o lege separată pentru „o pensie decentă” la nevăzători și persoane cu dizabilități: Nicio pensie nu va scădea în urma recalculării

HotNews.ro
Promisiune la Guvern pentru pensiile nevazatorilor / Foto: Guvern
Promisiune la Guvern pentru pensiile nevazatorilor / Foto: Guvern

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit vineri la guvern cu reprezentanții Asociației Nevăzătorilor din România și ai Consiliului Național al Dizabilității din România, cu care a stabilit să lucreze pentru o lege distinctă care să asigure dreptul la o pensie decentă, atât celor aflați acum la pensie, cât și viitorilor pensionari.

Premierul a ținut să-i asigure că nicio pensie aflată în plată nu va scădea în urma recalculării.

Guvernul a venit ulterior cu noi detalii legate de această întâlnire în care arată că noul act normativ va include un mecanism de compensare a veniturilor pentru aceste persoane aflate în pensie, precum și beneficii care să stimuleze angajarea și menținerea lor în activitate.

Începând de luni, 2 septembrie 2024, un grup de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, ai Casei Naționale de Pensii Publice și Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, precum și ai organizațiilor persoanelor cu dizabilități, vor discuta aplicat asupra conținutului acestor modificări legislative specifice, care vor avea două coordonate principale.

În primul rând, va include un mecanism de compensare a veniturilor persoanelor cu dizabilități aflate în pensie, care să țină cont de condițiile speciale în care acestea și-au desfășurat activitatea și să răspundă nevoilor pe care le au.

De asemenea, acest proiect va conține un set de măsuri care să încurajeze angajatorii, îndeosebi pe cei din administrația publică, să încadreze și să mențină în activitate persoane cu dizabilități. Aceasta a fost, de altfel, și una din propunerile asociațiilor persoanelor cu dizabilități.

Noul proiect de act normativ rezultat ca urmare a consultărilor între Guvern și reprezentanții persoanelor cu dizabilități va fi promovat și aprobat cu prioritate.

Ministrul Muncii: 700.000 de pensionari care s-au trezit cu pensii mai mici își vor păstra pensia inițială / Câte pensii recalculate vor fi revizuite


700.000 de pensionari pentru care recalcularea a dus la un cuantum mai mic decât pensia lor de până acum își păstrează pensia mai mare, adică cea pe care au primit-o și în luna august, a declarat joi, 22 august, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Ea a spus că aceştia au avut un beneficiu suplimentar până acum, când valoarea pensiei lor era mai mare decât a altor pensionari care au muncit şi contribuit la fel.

Conform acesteia, printre cei 700.000 de pensionari cărora nu le va creşte pensia după recalculare sunt două categorii: cei cu perioade de contributivitate foarte scurte şi cei care au obţinut pe legislaţia anterioară beneficii mai mari decât corespondentul contribuţiilor plătite în timpul activităţii.

„Scria negru pe alb în decizia de recalculare că pensia nu scade”

Atât ministrul, cât și președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, au precizat că lucrurile acestea erau oricum precizate în deciziile primite de oameni.

„Scrie negru pe alb și în deciziile de recalculare”, a spus ministrul.

Întrebată de jurnaliști dacă își asumă o eroare de comunicare, în condițiile în care pensionarii nu au înțeles mesajul autorităților din ceea ce au citit în decizie, Bucura-Oprescu a precizat că în decizie era inserat un text din lege întrucât era vorba de un document oficial.

La rândul său, Baciu a arătat că era precizat „foarte clar în limba română” în decizia primită de pensionari faptul că vor primi același cuantum ca până acum dacă, în urma recalculării, a reieșit o sumă mai mică.

Pentru cele 3,8 milioane de pensii care cresc în urma recalculării, majorarea este în medie de 26%, iar 791.000 dintre ele cresc cu peste 1.000 de lei.

Au existat erori umane când datele din dosare au fost digitalizate

Până acum, pensionarii au depus 11.500 de reclamații și, în cazul a 1.090 de plângeri, s-a constatat că există erori, iar aceste decizii vor fi revizuite. „Sunt cazuri izolate”, a spus Baciu.

„Din analiza noastră, principalele erori au apărut în urma introducerii în mod eronat a datelor de către operatori atunci când s-a făcut trecerea din format letric în format electronic. Au luat dosarul de pensie din arhivă și datele au fost trecute în format electronic, au existat situații când au introdus aceste date eronat”, a completat Baciu.

Principalele erori au fost întâlnite la dosarele complexe, cu zeci de recalculări, în cazul unor oameni care, după ieșirea la pensie, au continuat să lucreze și au depus an de an solicitări de recalculare. La unele dosare au fost chiar 20-30 de recalculări.

A existat și o persoană care a reclamat faptul că a primit mai mult. Este vorba de un pensionar din Galați, în cazul căruia decizia de recalculare arăta cu 100 de lei mai mult decât ar fi trebuit.

INTERVIURILE HotNews.ro