Tainele Casei Lipizer, cea mai veche reședință de arhitect din București. Clădirea neogotică, ruptă parcă din „Urzeala Tronurilor”, a fost scanată 3D și va fi restaurată
Dacă ajungi să te plimbi prin vechiul Cartier Evreiesc al Bucureștilor, Casa Lipizer sau Casa Breslelor o să te vrăjească de la prima privire.
Întreaga ei alcătuire și artă romantică, cu statuete misterioase ce înfățișează, pe fațadă, tineri meșteșugari din evul mediu, te duce cu gândul la castele, turnuri și abații medievale. Cine a locuit aici și a avut orgoliul să clădească o clădire în stil neogotic, anacronic și străin, totuși, de felul în care se construia în Bucureștiul secolului al XIX-lea, franțuzit, La Belle Epoque, Art Nouveau?
Poate că dacă casa apărea undeva în medievala Transilvanie își avea rostul, dar aici – pentru cine înfrumusețări de catedrală, rozete, ferestre în ogivă, acoperiș cu creneluri de turn și nișe care adăpostesc statui caracteristice stilului gotic religios medieval?
Dăm timpul înapoi și ajungem la mijlocul secolului al XIX-lea. Casa Breslelor se află pe strada Stelea Spătarul-10 și a fost ridicată între anii 1862-1864, în străvechea mahala a lui Stelea. Imobilul nu a fost niciodată sediul unor bresle, nici castelul vreunui cavaler care se întrecea la turnir, ci doar casa unui arhitect ce a avut o viziune europeană: Luigi Ludovic Lipizer (1825-1864), decedat la numai 39 de ani, în plină ascensiune creatoare.
Alături de Casa în care a locuit arhitectul Ion Mincu (str. Pictor Verona nr. 19), cumpărată de la arh. Gaetano Burelli pentru a fi transformată după propriul său stil, clădirea Lipizer este una dintre cele mai vechi case de arhitecți din București.
Descoperă, pe B365.ro, detalii captivante despre monumentul istoric, martor reprezentativ pentru arhitectura Bucureștiului secolului al XIX-lea, ce a fost scanat 3D și va fi restaurat. Documentarea aparține jurnalistei Antoaneta Dohotariu.