Sari direct la conținut

Roxana Mînzatu, propusă vicepreședintă executivă a Comisiei Europene. Ce portofoliu a primit România. Von der Leyen a anunțat întreaga echipă

HotNews.ro
Roxana Mînzatu, propusă vicepreședintă executivă a Comisiei Europene. Ce portofoliu a primit România. Von der Leyen a anunțat întreaga echipă
Ursula von der Leyen și Roxana Mînzatu. Foto: Profimedia și Inquam Photos

Candidata României pentru Comisia Europeană a primit unul dintre cele șase posturi de vicepreședinți în noua Comisie Europeană, anunțată marți de Ursula von der Leyen. Portofoliul alocat României este „Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie”.

USR: „Ciolacu a negociat un eșec pentru România în Comisia Europeană”

„Premierul Marcel Ciolacu a promis multe, dar a livrat un eșec pentru România în noua Comisie Europeană von der Leyen II. În ciuda declarațiilor pompoase despre negocieri și influența țării noastre la nivel european, România primește un portofoliu fără putere reală: Educație, Locuri de muncă și Drepturi Sociale, domenii în care Uniunea Europeană nu are pârghii concrete de acțiune”, a spus USR.

„Marcel Ciolacu ne-a vorbit timp de câteva luni de portofolii importante, despre economie și piață internă, dar rezultatul este cel pe care-l vedem cu toții astăzi: un portofoliu din coada clasamentului ca importanță, fără impact real. Portofoliul primit de România este unul de consolare, oferit mai degrabă pe criterii geografice și de populație, și nu pentru merite diplomatice”, a precizat un comunicat al partidului.

Europarlamentarul USR Vlad Voiculescu a spus că Roxanei Mînzatu nu i-a fost încredințat un portofoliu economic mare, „așa cum se lăudau domnul Ciolacu și PSD”. „I-a fost încredințat, culmea, portofoliul cu domeniile la care România stă cel mai prost. Practic, dacă va face treabă bună, ceea ce îi doresc în mod sincer, doamna Mînzatu va reuși exact ceea ce domnul Ciolacu și PSD nu au reușit – și de fapt nici nu s-au străduit – în ultimii 30 de ani în România”, a spus Vlad Voiculescu.

Dacian Cioloș: „Toți cei care au negociat trebuie felicitați”

„Trebuie să recunosc că Guvernul României a negociat bine interesul României la vârful Comisiei Europene, prin portofoliul și poziția de Vicepreședinte Executiv pe care le obține Roxana Mînzatu. Am spus de mai multe ori în ultimele luni că trebuie să țintim și o poziție de vicepreședinte în Comisie, dincolo de un portofoliu important, pentru că influența țării noastre în UE o cere”, a scris marți pe Facebook Dacian Cioloș, fost comisar European pentru Agricultură.

„Guvernul a obținut acum acest lucru și toți cei care au negociat trebuie felicitați”, a adăugat el.

Cioloș a subliniat că „portofoliul de care se va ocupa comisara din partea țării noastre, chiar dacă nu este acoperit de foarte multe prevederi ale tratatelor europene, are o greutate politică și financiară importantă”.

„Modelul social european despre care se vorbește atât de mult în ultimii ani, locurile de muncă și direcția în care trebuie să dezvoltăm competențe pentru viitorul digital, spre exemplu, pe economia decarbonizata, vor fi elemente de prim-plan în dezbaterea europeană în următorii ani”, a spus el.

„E un portofoliu pe care se poate construi mult pentru că așteptările sunt mari pe aceste domenii atât la nivelul cetățenilor cât și într-o parte importantă a spectrului politic”, a mai spus Cioloș.

Siegfried Mureșan critică postul obținut de România în Comisia Europeană

„Portofoliul obținut de prim-ministrul Ciolacu este gol de conținut, are zero competențe concrete și este opusul a ceea ce a promis că va obține”, a scris marți pe Facebook Siegfried Mureșan, membru al PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European.

„Vedem acum că Marcel Ciolacu a obținut pentru România un portofoliu cu titlu pompos, dar care nu are o componentă economică, așa cum a promis, ci o componentă socială, fără atribuții clare și prin care nu va coordona direcțiile generale din cadrul Comisiei care iau deciziile importante pentru România”, a mai spus liberalul.

„Coeziunea, agricultura, investițiile, industria – domeniile cele mai importante pentru țara noastră, prin care sunt alocate fonduri europene direct României, vor fi coordonate de alți comisari. De aceea, portofoliul obținut de Marcel Ciolacu nu este o victorie, ci este un eșec. România nu avea nevoie de un comisar cu o funcție onorifică, ci de un comisar care poate influența deciziile pe domeniile care contează cel mai mult pentru România”, a spus Mureșan.

Portofoliul atribuit României în viitoarea Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen, pentru al doilea mandat consecutiv, este denumit „Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie”.

Nu este un portofoliu economic, așa cum susținea Marcel Ciolacu că va primi România, după ce a fost respinsă prima propunere a Guvernului român pentru acest post – Victor Negrescu. Comisar european al României a fost desemnată, marți, Roxana Mînzatu, numită de von der Leyen și vicepreședintă a Comisiei Europene.

Ce atribuții va avea? Ce înseamnă portofoliul nou înființat alocat României în Comisia Europeană. Care vor fi atribuțiile Roxanei Mînzatu

Cum au fost alocate celelalte portofolii:

Maroš Šefčovič (Slovacia) va fi comisar pentru comerț și securitate economică. Acesta este un portofoliu nou care include și politica vamală. Va avea și un al doilea rol: Comisar pentru relații interinstituționale și transparență.

Valdis Dombrovskis (Letonia) va avea, de asemenea, un dublu rol. El va fi comisarul pentru economie și productivitate. Va avea și rolul de comisar pentru implementare și simplificare.

Dubravka Šuica (Croația) va fi comisara pentru Mediterana. Ea va fi, de asemenea, responsabilă pentru vecinătatea sudică extinsă.

Olivér Várhely (Ungaria) va fi comisar pentru sănătate și bunăstarea animalelor. El va fi responsabil de construirea Uniunii Europene a Sănătății și de continuarea activității de combatere a cancerului și de sănătate preventivă.

Wopke Hoekstra (Olanda) va fi comisarul pentru climă și creștere curată. El va continua să lucreze la punerea în aplicare și adaptare, la diplomația climatică și la decarbonizare. El va fi, de asemenea, responsabil pentru impozitare.

Andrius Kubilius (Lituania) va fi comisar pentru apărare și spațiu. El va lucra la dezvoltarea Uniunii Europene a Apărării și la stimularea investițiilor și a capacității industriale.

Marta Kos (Slovenia) va fi comisară pentru extindere – responsabilă și pentru vecinătatea noastră estică. Se va ocupa de sprijinirea Ucrainei – și de continuarea lucrărilor de reconstrucție, precum și de sprijinirea țărilor candidate pentru a le pregăti pentru aderare.

Jozef Síkela (Cehia) va fi comisar pentru parteneriate internaționale.

Costas Kadis (Cipru) va fi comisar pentru pescuit și oceane.

Maria Luís Albuquerque (Portugalia) va fi comisară pentru servicii financiare și uniunea economiilor și investițiilor. Acest lucru va fi vital pentru consolidarea și finalizarea uniunii piețelor de capital și pentru a asigura că investițiile private ne susțin productivitatea și inovarea.

Hadja Lahbib (Belgia) va fi comisară pentru pregătire și gestionarea crizelor. Acesta este un alt portofoliu nou care se va ocupa de reziliență, pregătire și protecție civilă.

Magnus Brunner (Austria) va fi comisarul pentru afaceri interne și migrație. Acesta se va concentra pe punerea în aplicare a Pactului privind azilul și migrația – dar și pe consolidarea frontierelor și pe dezvoltarea unei noi strategii de securitate internă.

Jessika Roswall (Suedia) va fi comisară pentru mediu, reziliență și o economie circulară competitivă.

Piotr Serafin (Polonia) va fi comisar pentru buget, antifraudă și administrație publică.

Dan Jørgensen (Danemarca) va fi comisar pentru energie și locuințe. Activitatea sa va contribui la scăderea prețurilor la energie, va investi în energie curată și va asigura reducerea dependenței.

Ekaterina Zaharieva (Bulgaria) va fi comisară pentru cercetare și inovare.

Michael McGrath (Irlanda) va fi comisar pentru democrație, justiție și statul de drept.

Apostolos Tzitzikostas (Grecia) va fi comisar pentru transport durabil și turism. El este responsabil pentru mobilitatea bunurilor și a persoanelor.

Christophe Hansen (Luxemburg) va fi comisar pentru agricultură și alimentație.

Glenn Micallef (Malta) va fi comisar pentru echitate între generații, cultură, tineret și sport.

Cine sunt ceilalți vicepreședinți executivi

Teresa Ribera (Spania) va fi vicepreședintă executivă pentru o tranziție curată, echitabilă și competitivă. Ea va fi, de asemenea, responsabilă pentru politica în domeniul concurenței.

Henna Virkkunen (Finlanda) va fi vicepreședintă executivă pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație. Ea va fi, de asemenea, responsabilă de portofoliul privind tehnologiile digitale și de frontieră.

Stéphane Séjourné (Franța) va fi vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială. El va fi, de asemenea, responsabil pentru portofoliul Industrie, IMM-uri și piața unică.

Kaja Kallas (Estonia) va fi Înalta Reprezentantă (diplomație) și vicepreședintă.

Raffaele Fitto (Italia) va fi vicepreședinte executiv pentru coeziune și reforme. El va fi responsabil pentru portofoliul care se ocupă de politica de coeziune, dezvoltarea regională și orașe.

Cu ce se va ocupa Roxana Mînzatu

„Sunt foarte bucuroasă să îi încredințez Roxanei Mînzatu rolul de vicepreședintă executivă pentru oameni, competențe și pregătire. Ea va avea responsabilitatea pentru competențe, educație și cultură, locuri de muncă de calitate și drepturi sociale. Aceasta se află sub umbrela demografiei. Roxana va conduce în special o Uniune a competențelor și pilonul european al drepturilor sociale. Ea se va concentra asupra acelor domenii care sunt esențiale pentru a uni societatea noastră”, a declarat Ursula von der Leyen.

„Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România a obținut poziția de #vicepreședinte al Comisiei Europene și unul dintre cele mai importante portofolii – Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie. Un portofoliu major, care va administra o cincime din bugetul UE, mai exact 235 de miliarde de euro”, a scris premierul Marcel Ciolacu pe Facebook.

„Practic, România devine parte a deciziei în Uniunea Europeană. Doamna Roxana Mînzatu, propunerea României de comisar european, va coordona atât partea de #educație, cât și zona de politici #sociale, dar și programele de #finanțare aferente acestor domenii, respectiv Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Climă și Erasmus+”, a spus el.

Roxana Mînzatu, candidata României, va fi vicepreședintă executivă a Comisiei Europene, unul dintre cele șase posturi de vicepreședinți executivi, a anunțat marți Ursula von der Leyen.

Portofoliul alocat lui Mînzatu este „Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie”.

Von der Leyen a anunțat că noua Comisie va fi mai suplă, cu posturi interconectate și nu va mai avea posturi de vicepreședinți simpli – dar va avea șase vicepreședinți executivi.

Noua echipă, a mai spus ea, va avea 11 femei – 40% din colegiul comisarilor.

Ursula von der Leyen și-a început conferința de presă cu prioritățile viitoarei Comisii, înainte de a trece la structură și la portofolii.

Prosperitatea, securitatea și democrația sunt subiectele prioritare, a spus ea în cadrul conferinței de presă.

Politico scrie că von der Leyen nu a dat nume pentru portofoliile din următoarea sa echipă în timpul unei întâlniri cu liderii Parlamentului European, marți dimineață. Ea ar trebui să ofere aceste nume însă în cadrul conferinței sale de presă, care tocmai a început.

Surse oficiale au declarat pentru News.ro că România ar urma să primească şi funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene. Portofoliul care a fost vehiculat pentru Romania este cel de Muncă, drepturi sociale şi locuinţe.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, săptămâna trecută, că negocierile pentru portofoliul comisarului european din partea României continuă şi a precizat că este tentant un portofoliu în zona socială, cu două direcţii generale în interiorul Comisiei, unde acel comisar este decident. De asemenea, Ciolacu a dezvăluit că este tentat şi un post de comisar care are atribuţii în interiorul Comisiei.

Probleme până în ultima zi

După săptămâni de negocieri politice dure, șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen este așteptată marți să își prezinte noua echipă și mandatele pe care fiecare comisar în parte le va primi pentru următorii cinci ani.

Comisia este cea mai puternică instituție a UE, având puterea de a propune noi legi, de a bloca fuziunile între companii și de a semna acorduri de liber schimb.

Fiecare stat membru al UE are un loc la masa Comisiei și un rol comparabil cu cel al unui ministru din guvernele naționale, deși forța sa politică variază foarte mult în funcție de portofoliu.

Printre cele mai puternice portofolii se numără comerțul și concurența, precum și cele care acoperă domenii precum energia și piața internă a UE, în care legislația comunitară are un impact substanțial asupra companiilor și consumatorilor din blocul comunitar.

Următoarea Comisie a UE trebuie să își înceapă mandatul până la sfârșitul anului, după audierile individuale și votul din Parlamentul European. Iar misiunea sa – și a blocului comunitar în general – se anunță una dificilă în următorii ani.

O a doua președinție Trump ar putea strica alianța occidentală pentru sprijinirea Ucrainei și chiar ar putea pune capăt relațiilor comerciale ale UE cu cea mai mare economie a lumii.

Alte provocări pentru viitoarea Comisie Europeană includ abordarea competitivității în declin a industriilor europene, pe măsură ce concurența cu China se intensifică în ceea ce privește producția de tehnologii ecologice, cum ar fi mașinile electrice.

Nașterea acestei noi echipe nu a fost de altfel una simplă. Luni, comisarul european al Franței Thierry Breton a demisionat brusc, cu un atac la von der Leyen, Parisul înlocuindu-l rapid cu ministrul de externe demisionar Stephane Sejourne.

Cum vor fi împărțite portofoliile

Este de așteptat ca omul Franței să obțină un post important în domeniul economic, deși Italia urmărește același lucru și rămâne de văzut cum anume va împărți von der Leyen mandatele.

Anterior, șefa Comisiei a încercat să preseze mai multe țări să își schimbe candidații bărbați cu femei, reușind să convingă România și Slovenia.

Potrivit informațiilor Politico, publicate săptămâna trecută, comisara României, Roxana Mînzatu, ar putea primi portofoliul pentru muncă, drepturi sociale și locuințe.

Potrivit oficialilor UE, candidata Spaniei pentru Comisie, ministra pentru tranziție ecologică Teresa Ribera, este în cursă pentru o funcție de conducere și un portofoliu pe tema mediului.

Candidatul Poloniei, Piotr Serafin, este pregătit pentru o funcție importantă de supervizare a bugetului UE, în timp ce lituanianul Andrius Kubilius ar putea să devină primul comisar pentru apărare al UE – un nou rol menit să consolideze capacitatea europeană de producție militară în fața agresiunii ruse în flancul estic al Europei.

Cu toate acestea, negocierile interne de ultim moment ar putea modifica aceste funcții.

Fiecare nou comisar va trebui să treacă printr-o audiere în Parlamentul European, așteptată în următoarele săptămâni, în cadrul căreia europarlamentarii vor încerca să obțină promisiuni de la candidați cu privire la mandatul lor.

Parlamentul European poate bloca numirile Comisiei, iar Oliver Varhelyi din Ungaria se numără printre candidații pe care oficialii UE ar putea să îl pună sub presiune în timpul audierii.

INTERVIURILE HotNews.ro