Sari direct la conținut

După cazul Dominique Pelicot, Franța vrea să schimbe legea antiviol. Se adaugă necesitatea „consimțământului” 

HotNews.ro
Gisele Pelicot vorbește cu presa în fața tribunalului din Avignon / FOTO: Lewis Joly / AP / Profimedia
Gisele Pelicot vorbește cu presa în fața tribunalului din Avignon / FOTO: Lewis Joly / AP / Profimedia

Ministrul de justiție din Franța, Didier Migaud, a spus, vineri, că susține modificarea definiției violului din legislația franceză, pentru a include necesitatea consimțământului. Declarațiile sale au fost făcute pe baza cazului Pelicot, într-un interviu acordat France Inter, citat de Politico.

Legea din Franța definește în prezent violul ca „orice act sexual de penetrare de orice fel sau orice act oral-genital comis prin violență, constrângere, amenințare sau surprindere”. Nevoia de a cere consimțământul fiecărei părți implicate în actul sexual nu era menționată explicit.

Dezbaterea privind schimbarea definiției violului în Franța, pentru care organizațiile feministe militează de mult timp, apare în contextul violurilor în serie orchestrate de Dominique Pelicot. 

Bărbatul de 71 de ani a recunoscut că și-a drogat soția, Gisèle, și a invitat bărbați pe care i-a recrutat online să o violeze timp de mai bine de un deceniu. 

Deși Dominique Pélicot și-a recunoscut vina, alți 50 de bărbați sunt judecați alături de el, susținându-și nevinovăția. Ei spun că au crezut că participau la un joc de roluri al cuplului.

Legea, de mai mult timp în discuțiile publice

Gisèle Pélicot a devenit o figură simbolică pentru mișcarea feministă din Franța, după ce a renunțat la dreptul ei de a rămâne anonimă și a cerut ca procesul să fie mediatizat pentru a produce schimbări. Ea a declarat că speră ca cazul ei să contribuie la schimbarea atitudinilor față de agresiunea sexuală – în special pentru ca rușinea să cadă asupra abuzatorilor, nu asupra victimelor.

Inițiativa pentru o legislație bazată pe consimțământ era cunoscută în Franța înainte de procesul Pelicot. Conform unui sondaj citat de Politico, din noiembrie 2023, 89% dintre respondenți erau în favoarea actualizării definiției violului. Totuși, autoritățile nu au făcut demersuri în acest sens.

Alte țări europene, inclusiv Spania și Belgia, au adoptat în ultimii ani legi bazate pe consimțământ, sub principiul „numai un da explicit înseamnă da”.

INTERVIURILE HotNews.ro