Sari direct la conținut

Vladimir Putin, mesaj despre „natura cu adevărat eliberatoare” a invaziei din Ucraina. Numește teritoriile ocupate „Novorusia”

HotNews.ro
Vladimir Putin susține un discurs, Foto: Vadim Savitskii / Sputnik / Profimedia
Vladimir Putin susține un discurs, Foto: Vadim Savitskii / Sputnik / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a transmis luni, la doi ani după ce a proclamat anexarea la Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate, că „operațiunea militară specială” pe care a declanșat-o împotriva țării vecine are o natură „cu adevărat eliberatoare”. El numește de asemenea teritoriile ocupate din Ucraina ca fiind „Novorusia”, relatează TASS.

„Dragi prieteni! Dragi cetățeni ai Rusiei! Astăzi, 30 septembrie, sărbătorim Ziua Reunificării cu Rusia a Republicilor Populare Donețk și Lugansk, a regiunilor Zaporojie și Herson. Îi felicit din toată inima pe toți cetățenii țării noastre pentru acest eveniment cu adevărat important. Am ajuns la el după ani de zile și încercări dificile, am știut în ce condiții insuportabile de bombardamente și blocaj constant a trăit Donbasul timp de opt ani lungi, la ce fel de opresiune au fost supuși locuitorii din Novorusia”, a transmis el într-un mesaj video publicat pe site-ul Kremlinului.

„S-au opus loviturii de stat armate de la Kiev și au luptat împotriva dictaturii neonaziste, care dorea să-i smulgă pentru totdeauna din patria lor istorică, din Rusia. Nu ne-am abandonat frații și surorile noastre, am încercat să ajungem la o rezolvare pașnică a celui mai dificil conflict. Știți cum s-au încheiat aceste negocieri: minciuni, falsuri și înșelăciune din partea elitelor occidentale, care în acest timp au transformat Ucraina în colonia lor, într-o trambulină militară îndreptată spre Rusia”, a continuat liderul de la Kremlin.

El a acuzat că „elitele occidentale” au insuflat „sistematic ura și naționalismul radical”, au incitat ostilitatea „față de tot ce este rusesc”, au furnizat arme, au trimis „mercenari și consilieri”, au pregătit armata ucraineană pentru un nou război, pentru ca, din nou, în primăvara și vara lui 2014, să organizeze „o acțiune punitivă în sud-est”.

„Nu numai Donbasul, ci Crimeea și alte regiuni rusești au fost identificate drept ținte. Evoluțiile ulterioare ale evenimentelor au confirmat pe deplin necesitatea și justețea unei operațiuni militare speciale, natura ei cu adevărat eliberatoare”, a subliniat el.

Putin, mesaj pentru locuitorii din Donbas și Novorusia

Adresându-se locuitorilor din regiunile pe care le-a proclamat anexate la Rusia în data de 30 septembrie 2022, Putin le-a mulțumit pentru „perseverența, determinarea și fermitatea voastră” de care au dat dovadă, „pentru că ne transmiteți din generație în generație valorile noastre spirituale, memoria istorică, tradițiile și cultura și, mai presus de toate, marea dragoste pentru Patrie, care este principalul sprijin în viață pentru noi toți”.

„Astăzi, împreună apărăm un viitor sigur și prosper pentru copiii și nepoții noștri, destinul nostru comun, amintirea realizărilor și victoriilor marilor noștri strămoși și loialitatea față de tradițiile și legămintele lor. Aceste sentimente dau putere participanților la operațiunea militară specială. Luptă acum în Donbas și în Novorusia, apărând granițele Kursk, Belgorod, Briansk, ei apără întreaga Rusie uriașă și frumoasă pe care o iubim”, a mai spus el.

„Adevărul este de partea noastră. Toate obiectivele planificate vor fi atinse. Sărbători fericite, dragi prieteni! La mulți ani de Ziua Reuniunii!”, și-a încheiat el mesajul.

Rusia visează la cucerirea Odesei

Novorusia este termenul folosit de Moscova pentru a se referi la o regiune istorică din sudul Ucrainei și sud-vestul Rusiei. Cuprinde zona de stepă din nordul Mării Negre, situată între Nistru, la vest, și rîul Kuban, la est. Sudul Transnistriei, adică interfluviul dintre cursul inferior al Nistrului și cel al Bugului de Sud (regiune cunoscută în timpul stăpânirii tătare, respectiv otomane sub denumirea de Edisan) este o subregiune a Novorusiei.

Între 1774 și 1861 zona numită de Moscova Novorusia a fost masiv populată cu coloniști ruși.

„Capitala istorică” a regiunii este considerată orașul ucrainean Odesa. După victoriile repurtate de armata rusă în Ucraina înspre finele anului trecut și începutul lui 2024, Dmitri Medvedev a lansat în luna februarie un nou apel pentru „eliberarea” Odesei.

„Despre Odesa pot spune pur și simplu: Odesa, vino acasă! Și asta e tot. Am așteptat Odesa în Federația Rusă, inclusiv din cauza istoriei acestui oraș, a oamenilor care trăiesc acolo, a limbii pe care o vorbesc. Acesta este orașul nostru rus, rus”, a declarat el într-un interviu acordat presei din Rusia.

Analiștii militari consideră că ocuparea orașului Odesa, cel mai mare port al Ucrainei la Marea Neagră, a fost una dintre principalele obiective ale armatei ruse în primele faze ale invaziei declanșate de Vladimir Putin în februarie 2022.

Forțele ruse și-au oprit însă atacurile în direcția orașului după ce au suferit o serie de regrese atât în sudul Ucrainei, cât și în alte regiuni, cea mai notabilă dintre acestea fiind respingerea ofensivei către Kiev.

Urmărește ultimele evoluții din a 950-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro