Italia cere Iranului eliberarea imediată a Ceciliei Sala, arestată la Teheran. Jurnalista a relatat despre condițiile dure din închisoare
Ministrul de Externe al Italiei, Antonio Tajani, l-a convocat pe ambasadorul Iranului la Roma și i-a cerut acestuia eliberarea imediată a jurnalistei Cecilia Sala, reținută pe 19 decembrie la Teheran, dar și „condiții de detenție demne”, conform The Guardian.
Guvernul italian „lucrează neobosit pentru a o aduce înapoi în Italia şi cerem ca toate drepturile ei să fie respectate. Până la eliberare, Cecilia şi părinţii ei nu vor rămâne niciodată singuri”, a promis ministrul italian de externe Antonio Tajani pe reţeaua X.
De asemenea, Ministerul de Externe de la Roma a cerut ca jurnalista să primească asistență consulară deplină, care să includă permisiunea ca ambasadorul Italiei în Iran să o viziteze și să îi ofere „tipurile de confort care i-au fost refuzate până acum”.
Jurnalista doarme pe jos
Într-o conversație telefonică cu părinții ei, care a avut loc miercuri, jurnalista a relatat despre condițiile dure de detenție din închisoarea Evin, cunoscută ca fiind locul în care Iranul închide prizonierii politici.
Cecilia Sala a povestit că doarme pe jos. Ea are două pături: una pe care doarme și alta cu care se învelește, pentru că este frig. Ea a adăugat și că mâncarea îi este oferită printr-o crăpătură în ușă, că ochelarii de citit i-au fost confiscați și că o lumină rămâne aprinsă în celulă zi și noapte.
Reacția SUA
Duminică, într-un interviu acordat publicației La Repubblica, citat de The Guardian, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că arestarea Ceciliei Sala este un răspuns la arestarea lui Mohammad Abedini Najafabadi, un om de afaceri elvețiano-iranian și presupus traficant de arme cu legături cu regimul iranian, reținut în baza unui mandat american pe aeroportul Malpensa din Milano, pe 16 decembrie.
„Din păcate, regimul iranian continuă să rețină în mod nedrept cetățeni din multe alte țări, folosindu-i adesea ca pârghie politică”, a spus purtătorul de cuvânt.
„Este un loc unde prizonierii politici mor”
Închisoarea Evin este cunoscută ca fiind locul în care sunt închiși oponenții regimului iranian, jurnaliștii și cetățenii străini. Printre prizonieri se numără și Narges Mohammadi, laureata Premiului Nobel pentru Pace din 2023, care a declarat într-un interviu că lucrează la o carte despre femeile deținute, ca și ea, pe motive politice.
„Este un loc unde prizonierii politici mor”, a spus Mohammadi despre închisoarea Evin. „Am documentat personal cazuri de tortură și violență sexuală gravă împotriva colegelor mele de detenție”.
Cine e Cecilia Sala
Jurnalista de 29 de ani, colaboratoare a ziarului Il Foglio, din Italia, și realizatoarea unui podcast, a fost arestată în Teheran pe 19 decembrie, pentru „încălcarea legilor islamice”, în timpul unui sejur profesional, cu viză jurnalistică.
Cecilia Sala are aproape jumătate de milion de urmăritori pe Instagram și este o invitată frecventă în emisiuni de dezbateri din Italia. Ea a acoperit, printre altele, prăbușirea Kabulului și revenirea talibanilor în Afganistan, criza din Venezuela, războiul din Ucraina și conflictul dintre Israel și Hamas.