Sari direct la conținut

Lideri ai „Opus Dei”, acuzați de trafic de persoane și „exploatare extremă” a unor femei în America de Sud

HotNews.ro
Lideri ai „Opus Dei”, acuzați de trafic de persoane și „exploatare extremă” a unor femei în America de Sud
Papa Francisc la o întâlnire din noiembrie 2022 cu preoți membri ai „Opus Dei”, FOTO: IPA / Abaca Press / Profimedia Images

Procurorii din Argentina acuză lideri ai organizației catolice „Opus Dei” din mai multe țări sud-americane de trafic de persoane și exploatare între 1983 și 2015, fapte cărora le-ar fi căzut victime cel puțin 44 de femei recrutate de ordinul religios, relatează Associated Press.

Potrivit rechizitoriului obținut de jurnaliștii de la AP, procurorii argentinieni au cerut unui judecător federal să citeze persoane care au servit în Opus Dei în perioada respectivă sub vicarii sau consilierii regionali ai organizației din Argentina, Paraguay, Uruguay și Bolivia.

Majoritatea faptelor s-ar fi petrecut în timp ce lideri ai organizației au fost Carlos Nannei (1991-1997), Patricio Olmos (1998-2014) și Víctor Urtizarrazu (2014-2022).

Magistrații vor de asemenea să îl interogheze pe secretarul regional responsabil de ramura pentru femei a Opus Dei, Gabriel Dondo. El a ocupat această funcție până în 2015.

Ce este „Opus Dei”

Opus Dei, care înseamnă „Lucrarea lui Dumnezeu” în limba latină, a fost fondată în 1928 de preotul spaniol Josemaría Escrivá. Ea este o prelatură personală a Bisericii Catolice cu scopul declarat de a contribui la munca de evanghelizare a Bisericii și de a răspândi chemarea universală la sfințenie în viața de zi cu zi.

Prelaturile personale sunt structuri ierarhice a Bisericii Catolice, compuse din laici și preoți, sub conducerea unui prelat. Opus Dei a fost foarte apreciată de papa Ioan Paul al II-lea, care l-a canonizat pe fondatorul ei în 2002.

Mai puțin cunoscută în afara Bisericii Catolice, Opus Dei a captivat imaginația publicului internațional după ce a jucat un rol central în romanul „Codul lui Da Vinci”, publicat de autorul american Dan Brown în 2003.

Procurorii argentinieni au deschis o anchetă în rem față de organizație după ce au primit o plângere în 2022 cu privire la activitățile sale.

Acuzațiile aduse de procurori împotriva organizației catolice

„Persoane cu diferite funcții în Opus Dei au creat o structură dedicată recrutării a cel puțin 44 de femei, majoritatea dintre ele fete sau adolescente, pentru a fi supuse unor condiții comparabile servituții”, afirmă magistrații. Ei spun că practicile ar fi început de la începutul anilor 1970, dar au inclus în rechizitoriu doar dovezile despre care consideră că vor fi irefutabile în instanță.

Opus Dei Argentina a respins acuzațiile.

„Negăm vehement acuzațiile de trafic de persoană și exploatare”, a declarat prelatura argentiniană, adăugând că „instruirea primită de unele femei din grup și vocația aleasă voluntar (…) sunt complet scoase din context”.

„Acestea sunt acuzații total false”, subliniază organizația din Argentina într-un comunicat.

Procurorii afirmă în rechizitoriul lor că membrii cu rang înalt ai Opus Dei au ales fete și adolescente din familii cu venituri modeste, de regulă din zonele rurale, și că acestea au fost recrutate „sub promisiunea de a primi instruire și îmbunătățirea perspectivelor privind găsirea unui loc de muncă”.

„Exploatare extremă”, subliniază procurorii

Procurorii spun că fetele au fost racolate în centrele de activități sociale ale Opus Dei. „Odată admise, ele au fost supuse unui regim de ‘instruire spirituală, profesională și de muncă’, și dacă arătau potențial ele erau însărcinate pe viață să realizeze activități gospodărești în centrele Opus Dei, atât în țară, cât și străinătate”, susține rechizitoriul.

„Pe scurt, aceste femei au fost supuse unei forme extreme de exploatare a muncii, cu o lipsă totală a unei remunerații corecte și a drepturilor de bază, totul sub pretextul ‘sacrificiului’ și ‘salvării spirituale’, spun procurorii.

Investigația se învârte în jurul a 4 cazuri despre care magistrații afirmă că intră sub incidența legislației argentiniene privind traficul de persoane.

INTERVIURILE HotNews.ro