Sari direct la conținut

Cosmonauţii ruşi au făcut un tur video al modulului Nauka

HotNews.ro
Modulul rusesc Nauka andocand la ISS, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Modulul rusesc Nauka andocand la ISS, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Cosmonauţii ruşi au oferit un tur video al modulului de cercetare Nauka, modul care a modificat poziţia Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) joi, la puţin timp după andocare, potrivit Agerpres care citează Reuters.

Oficiali din cadrul Agenţiei spaţiale ruse, Roskosmos, au invocat o eroare de software şi o posibilă eroare umană pentru incidentul de joi, când ISS s-a abătut de la poziţia sa normală pe orbită, la altitudinea de 400 de kilometri.

Imaginile prezentate sâmbătă seară îi arată pe cosmonauţii Oleg Noviţki şi Piotr Dubrov în timp ce deschid trapa de acces şi fac un scurt tur al modulului Nauka, conform Roskosmos.

Motoarele modulului au fost repuse inexplicabil în funcţiune, făcând ca întreaga staţie să devieze de la poziţia ei normală de zbor, situată la o altitudine de circa 400 de kilometri, şi determinându-l pe directorul principal al misiunii să declare „stare de urgenţă provocată de un vehicul spaţial”, au dezvăluit oficialii NASA.

Stația spațială, salvată de motoarele altui modul

Echipele de control al zborului de la sol au reușit să refacă orientarea ISS prin activarea propulsoarelor altui modul de pe Spația Spațială.

Efortul de recâștigare a controlului stației a fost o bătălie unul la unul între cele două module, au spus specialiști NASA de la Centrul Spațial Johnson din Houston, potrivit RIA.

La momentul cel mai grav al incidentului, stația ieșea din aliniament cu jumătate de grad pe secundă, a declarat Montalbano într-o conferință de presă. Până la urmă, motoarele Nauka au fost oprite, stația spațială a fost stabilizată, iar orientarea acesteia a fost restabilită.

Comunicarea cu echipajul a fost pierdută timp de câteva minute în timpul incidentului, dar NASA spune că acesta nu a fost în pericol imediat.

Dacă situația ar fi devenit atât de periculoasă încât să fie nevoie de evacuare, echipajul ar fi putut scăpa cu capsula SpaceX ce încă este ”parcată” acolo și este menită să joace rolul de ”barcă de salvare” în caz de nevoie, a spus Steve Stich de la NASA.

Oficiali ai programului spațial american au declarat că încă nu știu ce a mers greșit la modulul Nauka al agenției spațiale rusești Roscosmos.

După lansarea, săptămâna trecută, de la Cosmodromul Baikonur din Kazahstan, modulul a dat mai multe erori ce au provocat îngrijorări privind procedura de cuplare la ISS. Roscosmos susține că problemele au apărut din cauză că motoarele Nauka au funcțioant cu combustibil rezidual, potrivit TASS.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro