Sari direct la conținut

Dincolo de Gabor Mate. Cum merge relația de cuplu când un partener are ADHD

HotNews.ro
Viața alături de o persoană cu ADHD poate părea un roller-coaster care nu oprește niciodată. Foto: Shutterstock
Viața alături de o persoană cu ADHD poate părea un roller-coaster care nu oprește niciodată. Foto: Shutterstock

Tot mai des auzim în jurul nostru, în media, în online vorbindu-se despre ADHD. Pare că tot mai des identificăm persoane care s-ar încadra în tiparul de simptome caracteristice tulburării de tip ADHD. Unii dintre noi identifică aceste simptome chiar la partenerii de cuplu, chiar dacă nu au un diagnostic în această direcție, și astfel unele dificultăți de relație devin mai ușor de înțeles și explicat. Așadar, cum arată relația de cuplu cu un partener care are ADHD și cum o putem îmbunătăți?

Identificarea tulburării de tip ADHD

Sunt studii care arată că 96% dintre partenerii adulților cu ADHD (Tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate) au raportat că simptomele partenerului le îngreunează gestionarea casei, a relației și creșterea copiilor. Peste 90% spun că trebuie să facă mai mult pentru a compensa dificultățile sau absența partenerului/partenerei în aceste domenii. Alte studii arată că persoanele cu ADHD divorțează de 2 ori mai des decât cele non-ADHD sau că partenerii non-ADHD sunt predispuși la depresie mai des.

Este necesar un diagnostic corect la adulți, atât pentru partenerul/a cu ADHD pentru care unele din simptome capătă sens, sunt eliberatoare, cât și pentru cel/cea non ADHD. Ambii înțeleg că pot face ceva diferit ca să devină mai funcționali. Dar, sunt parteneri cu ADHD pentru care diagnosticul este o adevărată amenințare la imaginea lor, a statutului lor și a imaginii lor despre sine și astfel duc o adevărată luptă cu ideea de a se trata sau nu.

Oricum ar fi, schimbarea de comportament trebuie să vină în mod voluntar, trebuie făcută de ambii parteneri și este nevoie de un diagnostic clar cu un tratament medicamentos și psihoterapeutic pentru a ușura viața ambilor parteneri de cuplu. Atitudinea partenerului non ADHD este importantă în procesul schimbării și necesită o abordare optimistă și pozitivă față de partener, relație, efort și schimbare.

ADHD poate fi văzut uneori ca o povară, pentru că cei care au ADHD au mai multe frici decât toți cei fără. Dar, poate fi văzut și ca un cadou, pentru că cei cu ADHD au așa de multe calități, precum forță, entuziasm, creativitate, energie, schimbare. Prin urmare, depinde de noi ce variantă alegem să folosim în procesul schimbării.

Cum este relația pentru partenerul care nu are ADHD

ADHD poate fi un factor care contribuie la o gamă largă de probleme în relație. Dacă partenerul tău are ADHD sau doar ADD (deficit de atenție) nediagnosticat, netratat, s-ar putea să te simți ignorat și singur. Partenerul tău se poate concentra asupra lucrurilor care îl interesează, dar nu și asupra ta. Pare că este neinteresat de tine, că nu te aude, nu te vede uneori. Pare că doar se distrează și e tot timpul cu mintea în altă parte când încerci să discuți cu el. Ți pare că nu poți să te bazezi pe el/ea.

Citește continuarea articolului pe site-ul nostru de wellbeing www.smartliving.ro

INTERVIURILE HotNews.ro