Sari direct la conținut

Curtea Supremă a SUA a respins audierea dosarului soldat cu declararea embrionilor congelați drept copii în statul Alabama

HotNews.ro
Curtea Supremă a SUA a respins audierea dosarului soldat cu declararea embrionilor congelați drept copii în statul Alabama
Protest inspirat de „Handmaid's Tale” în fața Curții Supreme a SUA (FOTO: Bill Clark / AP / Profimedia)

Curtea Supremă a Statelor Unite a respins luni solicitarea unei clinici de fertilitate din Alabama de a audia dosarul în care este chemată în justiție într-un proces civil privind distrugerea embrionului congelat al unui cuplu, un caz care a generat îngrijorări legate de situația juridică a fertilizării in vitro în SUA, relatează Reuters.

Judecătorii au refuzat să audieze apelul formulat de Centrul pentru Medicină Reproductivă din Mobile împotriva unei decizii a celei mai înalte instanțe din Alabama, care a permis ca procesul intentat de Felicia Burdick-Aysenne și Scott Aysenne să continue. Curtea Supremă din Alabama a decis în speța respectivă că embrionii congelați sunt considerați copii conform legii statului, fără excepție. Clinica a susținut că decizia încalcă dreptul său constituțional la un proces echitabil.

În 2021, cuplul a dat în judecată Centrul pentru Medicină Reproductivă și spitalul care găzduia clinica, pentru deces din culpă și neglijență, după ce un pacient al spitalului a obținut acces neautorizat la zona de depozitare criogenică a embrionilor și a scăpat pe jos mai multe recipiente care conțineau embrioni, inclusiv singurul embrion rămas al cuplului.

În februarie, Curtea Supremă a statului Alabama, dominată de judecători conservatori, a decis că, în conformitate cu o lege statală numită „Legea privind Decesul din Culpă al unui Minor”, „copiii nenăscuți sunt ‘copii’”, chiar și în afara uterului, permițând ca procesul prin care cuplul cere despăgubiri financiare clinicii să continue.

Embrionii congelați, considerați copii în Alabama

Decizia a determinat furnizorii de servicii de fertilizare in vitro din Alabama să își suspende tratamentele.

Multe organizații neguvernamentale, dar și politicieni ai Partidului Democrat, au acuzat că această hotărâre este o dovadă suplimentară a faptului că drepturile reproductive sunt atacate după decizia Curții Supreme a SUA de a anula în 2022 garantarea la nivel federal a dreptului la avort.

Tratamentul IFV, care ajută cuplurile care se confruntă cu probleme de infertilitate să aibă copii, este o procedură prin care ovulele sunt prelevate din ovarul unei femei și combinate cu spermatozoizi într-un laborator pentru a forma embrioni. Embrionii pot fi congelați pentru implantare ulterioară.

Mulți politicieni ai Partidului Republican s-au grăbit să se distanțeze de decizia Curții Supreme din Alabama, iar candidatul republican la președinție Donald Trump și-a exprimat public sprijinul pentru tratamentele IFV înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie.

Alabama a adoptat o nouă lege pentru a corecta situația

Drept răspuns, legislativul statal din Alabama, controlat de republicani, a adoptat o lege care oferă imunitate furnizorilor de tratamente IFV față de acuzații penale sau eventuale acțiuni în instanțele civile. Legea a fost promulgată guvernatoarea republicană Kay Ivey în luna martie.

Însă Centrul pentru Medicină Reproductivă a notat în apelul său către Curtea Supremă de la Washington că această nouă lege din Alabama, chiar dacă se aplică retroactiv, nu o protejează de procesul pentru deces din culpă.

Clinica a încercat să convingă de asemenea judecătorii constituționali americani că decizia Curții Supreme din Alabama „supune furnizorii de servicii reproductive esențiale riscului [plătirii] unor daune punitive fără precedent pentru pierderea inevitabilă a unor ouă fertilizate sau distrugerea ulterioară a embrionilor neutilizați”.

Un judecător de primă instanță a respins inițial cererea cuplului de a chema în judecată clinica, înainte ca Curtea Supremă a Alabama să admită speța.

INTERVIURILE HotNews.ro