Sari direct la conținut

Cucina Italiana fără bucătar italian? O statistică arată realitatea din spatele tot mai multor restaurante din „Cizmă”: „E uimitor să vezi bucătari care prepară rețete delicioase de paste carbonara și amatriciana fără să le guste vreodată”

HotNews.ro
Cucina Italiana fără bucătar italian? O statistică arată realitatea din spatele tot mai multor restaurante din „Cizmă”:  „E uimitor să vezi bucătari care  prepară rețete delicioase de paste carbonara și amatriciana fără să le guste vreodată”
Un restaurant italian din Napoli, FOTO: directphoto.bz / Alamy / Profimedia Images

Turiștii care iau masa la un restaurant din Italia se pot aștepta tot mai mult ca pizza lor Margherita sau spaghetele alla carbonara să fie gătite de un bucătar sau un pizzer din afara țării, o statistică publicată săptămâna aceasta arătând cât de mulți străini au ajuns să lucreze în celebrele Cucine Italiane, relatează Reuters.

Locurile de mâncat și barurile din Italia, țară în care autenticitatea rețetelor este motiv de mândrie național și în unele cazuri un secret păzit cu strictețe de autorități, apelează în numere tot mai mari la imigranți și pentru gătitul rezervat în mod tradițional amfitrionilor italieni.

Francesco Armillei, un profesor de economie de la Universitatea Bocconi din Milano, spune că datele oficiale arată acum că 34% din noii bucătari și pizzeri angajați în 2023 sunt străini, în creștere față de 23%, procentul din 2014. Datele provind de la ministerul italian al Muncii.

În ceea ce privește personalul auxiliar, ca de exemplu angajații care se ocupă de curățenie sau spălarea vaselor, procentul este și mai mare, ajungând la 58%.

Profesorul Armillei consideră însă că numărul real este chiar mai mare de atât, deoarece este cunoscută practica restaurantelor din Italia de a „omite” să declare acești angajați.

Guvernul Italiei are un minister al „Suveranității Alimentare”

„Industria se bazează puternic pe muncitori străini, mai ales în ceea ce privește restaurantele medii și cele mai slab cotate”, a declarat pentru Reuters bucătarul columbian Roy Caceres.

Acesta a început să lucreze ca spălător de vase la restaurantul Orma din Roma. Acum este șeful acestui restaurant cu o stea Michelin.

Numărul personalului străin angajat în bucătăriile italiene crește tocmai în timp ce noul guvern de dreapta condus de Giorgia Meloni încearcă să protejeze tradițiile culinare naționale. Printre măsurile luate s-a numărat și una de fațadă: Ministerul Agriculturii de la Roma a fost redenumit „Ministerul Agriculturii și Suveranității Alimentare”.

Însă Caceres spune că situația nu se va schimba prea curând întrucât imigranții sunt mai dispuși decât italienii să accepte schimburile mai lungi și salariile care stagnează în sector.

„Este atât uimitor, cât și paradoxal, să vezi că ei (n.r. imigranții) prepară rețete delicioase de paste carbonara și amatriciana fără să le guste vreodată, fiindcă ingredientele includ carne de porc și majoritatea lor sunt musulmani”, mai spune șeful restaurantului din Roma.

Bucătarul Roy Caceres în restaurantul din Roma pe care îl conduce, FOTO: Alberto Pizzoli / AFP / Profimedia

Problemele pentru restaurantele din Italia vin din mai multe direcții

Trendul printre restaurantele din Italia de a angaja mai mulți imigranți se suprapune cu o scădere a înscrierilor în școlile italiene care pregătesc viitoarea generație de angajați în domeniul ospitalier.

La asta se adaugă și faptul că mulți bucătari tineri din Italia aleg să plece în străinătate, unde sunt primiți cu brațele deschise, în timp ce acasă au parte de salarii mici, condiții de muncă proaste și perspective slabe în ceea ce privește cariera.

Agenția Reuters amintește de asemenea că, în condițiile declinului demografic accelerat al Italiei, țara depinde de muncitori străini și în alte sectoare. Construcțiile, agricultura și îngrijirea la domiciliu se numără printre cele în care ponderea muncitorilor din afara UE crește gradual în Italia.

Situația este resimțită în mai multe țări europene. Dar datele publicate pentru 2023 de ISTAT, biroul de statistică de la Roma, arată că în Italia aproape 10% din cei 59 de milioane de rezidenți sunt acum străini. Iar dintre aceștia în jur de 6% provin din afara Uniunii Europene.

INTERVIURILE HotNews.ro