Sari direct la conținut

VIDEO Coreea de Nord a aruncat în aer drumurile și căile ferate de la granița cu Sudul / Armata sud-coreeană a răspuns cu focuri de avertisment

HotNews.ro
VIDEO Coreea de Nord a aruncat în aer drumurile și căile ferate de la granița cu Sudul / Armata sud-coreeană a răspuns cu focuri de avertisment
Sud-coreeni urmărind la TV știri despre faptul că Nordul a aruncat în aer legăturile rutiere și feroviare intercoreene FOTO: Ahn Young-joon / AP / Profimedia

Coreea de Nord a aruncat în aer secțiunile de drum și cale ferată aflate pe teritoriul său în zona fortificatei zone de frontieră cu Sudul, a anunțat marți armata sud-coreeană, o acțiune care amplifică tensiunile în peninsula coreeană.

În jurul prânzului, unele părți nordice ale drumurilor și liniilor de cale ferată care mergeau spre Sud au fost aruncate în aer, a precizat Statul Major Întrunit sud-coreean, potrivit Reuters.

În replică, armata Coreei de Sud a tras focuri de avertisment la sud de linia de demarcație militară care separă cele două țări, deși exploziile nu au provocat pagube de partea Seulului a frontierei, a precizat aceasta.

Exploziile au avut loc după ce Phenianul s-a angajat săptămâna trecută să taie complet legăturile rutiere și feroviare intercoreene și să fortifice în continuare zonele de pe partea sa de frontieră.

Seulul a avertizat de luni că Nordul și-a trimis armata să arunce în aer drumurile de graniță care duc spre Sud.

Coreea de Nord a instalat deja mine și bariere de-a lungul frontierei și luni au fost văzute lucrări suplimentare făcute cu echipamente grele, a transmis Statul Major Întrunit din Coreea de Sud.

Sudul a intensificat măsurile de supraveghere și nivelul de pregătire după incident, a declarat acesta.

Tensiuni mari după ce Nordul a acuzat că în Phenian au fost împrăștiate pliante din drone

Coreea de Nord a acuzat vineri Coreea de Sud că a trimis drone pentru a împrăștia un „număr imens” de pliante anti-Nord deasupra Phenianului, susținând că e o provocare politică și militară care ar putea duce la un conflict armat.

Lee Sung-jun, un purtător de cuvânt al Statului Major interarme din Coreea de Sud, a refuzat luni să răspundă după ce a fost întrebat cine a trimis dronele, armata sau civilii sud-coreeni?

În alte declarații din weekend, Coreea de Nord a avertizat cu privire la o „calamitate teribilă” în cazul în care se va descoperi din nou că drone sud-coreene survolează Phenianul.

Duminică, Coreea de Nord a declarat că a plasat opt unități de artilerie complet înarmate la frontieră „în așteptare pentru a deschide focul”.

Armata Coreei de Sud a explicat că refuzul său de a răspunde la întrebări privind dronele se datorează faptului că a reacționa la ceea ce a susținut Nordul ar însemna să fie atrasă într-o tactică a Phenianului de a inventa scuze pentru provocări.

Lee Kyoung-haing, expert în operațiuni cu drone militare la Universitatea Jungwon, a explicat că civilii nu ar avea probleme în a obține drone cu rază de acțiune de 300 km, drumul dus-întors din Sud până la Phenian, cu încărcături ușoare, cum ar fi pliante.

Duminică, Ministerul Apărării din Coreea de Nord a susținut că dronele, despre care a spus că au fost detectate deasupra Phenianului timp de trei zile la începutul acestei luni, sunt de tipul celor care necesită un lansator special sau o pistă și că este imposibil ca o organizație civilă să le poată lansa.

Cele două țări sunt teoretic încă în război

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a prezidat luni o reuniune cu oficiali din domeniul apărării și securității pentru a discuta despre cum să răspundă la „provocarea gravă a inamicului care a încălcat suveranitatea țării”, a transmis agenția de presă de stat KCNA.

Din punct de vedere tehnic, cele două Corei sunt încă în război după ce conflictul din 1950-1953 s-a încheiat printr-un armistițiu, nu printr-un tratat de pace.

Legăturile transfrontaliere au apărut în perioadele de apropiere dintre cele două țări, inclusiv summitul din 2018 dintre cei doi lideri ai Sudului și Nordului, când aceștia au declarat că nu va mai exista război și că s-a deschis o nouă eră a păcii.

Coreea de Nord a readus arme grele în zona demilitarizată de frontieră și a restabilit posturile de pază, după ce cele două părți au spus că acordul militar din 2018 menit să reducă tensiunile nu mai este valabil.

INTERVIURILE HotNews.ro