Sari direct la conținut

CCR, Nordis și Băluță: încurajat de sondaje, PSD împarte țara

HotNews.ro
CCR, Nordis și Băluță: încurajat de sondaje, PSD împarte țara
Marcel Ciolacu. Credit foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În persoana președintelui Marcel Ciolacu, PSD și-a construit cu grijă candidatul teflon, de care să nu se prindă nici o furie publică. Dar atunci când intră în acțiune alți oameni din PSD, lucrurile se schimbă. 

Tuturor candidaților PSD la președinție, Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană și Victor Ponta le-a lipsit trăsătura magică a lui Ciolacu: liderul buzoian nu stârnește emoții puternice. Că nu inspiră o vibrație la ai săi, nicio problemă; adeziunea și voturile se rezolvă prin capacitatea de organizare a partidului, cel mai capabil din politica românească la proba de anduranță a câștigării alegerilor. Vom vedea dacă va fi suficient pentru Palatul Cotroceni. 

Teflonul de care nu se agață indignarea

Important pentru PSD este însă că de candidatul teflon Marcel Ciolacu nu se lipește, oricât s-ar încinge tigaia, revolta sau teama care să mobilizeze tabăra opusă. Bonom, deseori autoironic și dispus să încaseze, Ciolacu nu declanșează o reacție decisă și militantă.

Cu totul altfel se petrec lucrurile când apar în peisaj colegii săi, din proprie inițiativă sau expuși de evenimente. Atunci, dintr-o dată, PSD se prezintă în toate reflexele sale wahhabiste, dure și purificatoare. 

Judecătorii Curții Constituționale au înfrigurat o bună parte a societății civile și experți în drept când au decis, în cazul Șoșoacă, să facă din autoritatea statului o substituire a conștiinței individuale. Ne-au propus să gândească ei în locul nostru cine trebuie ales și cine nu. 

În dosarul abuzurilor imobiliare de la Nordis, dezvăluite prin meritul redacției Recorder, oamenii și-au ieșit din pepeni când au văzut complicitățile dintre afaceri și politică, simbolizate de omul-cheie al PSD Laura Vicol. Președinta Comisiei Juridice din Camera Deputaților era de mult o vulnerabilitate, așa cum sunt mulți dintre cei care s-au pitit ca să nu enerveze, dar au o putere enormă.

Noaptea statului paramilitar

Acum a venit noaptea uniformelor XXL, a poliției locale, instituții umflate cu pile și pesnionări anticipate. O țară a asistat la confruntarea nocturnă între diversele poliții, deasupra planșeului din Piața Unirii. 

Opinia publică a fost perplexă: țară UE și NATO, suntem într-un stat paramilitar? Parțial, da. A ieșit la iveală doar un colț din sistemul milițienesc și de securitate națională care a contribuit, într-un mod strălucitor, la construcția ca personaj politic performant a primarului Daniel Băluță. Și a fost suficient pentru ca oamenii să se îngrozească. 

Kelemen Hunor, un politician care nu forțează limbajul, a numit ceea ce s-a întâmplat drept ”catastrofal”, o picătură de apă în care se oglindește șocul societății.

De peste un deceniu, în Primăria Sectorului 4 s-au adunat zeci de personaje pensionate din structurile de forță, în măsura în care ați auzit pe cineva pensionat cu adevărat din instituții cu trei litere. Adăugați umbra Clanului Sportivilor și obțineți mecanismul paramilitar.

Așa se explică faptul că una dintre mâinile drepte ale lui Băluță, Marian Goleac, a ajuns la îndrăzneala de a cumpăra un angajat al DNA, exact când procurorii anticorupție anchetau afacerile din Primăria Sectorului 4.

Iar când Goleac a fost prins, conducerea DNA s-a înțeles cu el pentru o pedeapsă fără executare. Bun exemplu de descurajare a mituirii de ofițeri judiciari și de motivare a propriilor angajați să fie integri.

Și parlamentarele au fost gândite de PSD ca o operațiune vidată de emoție

Nu există date suficiente pentru a spune de ce a făcut Daniel Băluță, sau mecanismul care îl protejează, scandalul din Piața Unirii.

Daniel Băluță susține o declarație de presă despre situația tehnico-juridică actuală a Planșeului Unirii, luni, 14 octombrie 2024. Foto: Agerpres

Poate că Băluță are agenda lui și dorește să se profileze drept candidat PSD la Primăria Bucureștiului. Cine știe ce interes au inginerii haosului, cei care îi fac edilului de la Sectorul 4 enorma campanie de șlefuire a statuii, și care joacă acum contra lui Ciolacu. Poate că l-au împins intenționat înainte. A apărut și miza pentru bugetul de 5 miliarde de euro al orașului, acum 2 la PMB și 3 la sectoare.

Cert e că toate aceste scandaluri, cel cu planșeul derulat e o eroare neprovocată, precum în tenis, îl defavorizează nu doar pe Ciolacu, ci și pe social-democrați. PSD proiectase și la alegerile parlamentare din 1 decembrie „tactica teflonului”: alegeri fără nervi, fără emoție publică. 

PNL și USR nu capitalizează temerile societății

Sentimentul perceput de o parte a populației, inclusiv în mediul economic, este că cei din PSD au început să-și împartă pozițiile viitoare. Stânga se bazează pe sondajele care o prefigurează drept ”câștigătoare supremă”. Social-democrații mizează și pe slăbiciunea dreptei PNL și USR. Potrivit sondajelor, aceștia nu reușesc să capitalizeze aproape nimic din freamătul societății. 

Oamenii obișnuiți au nevoie de acțiune colectivă ca să conteze. Enervarea de unul singur crește glicemia și numai o mobilizare comună schimbă soarta alegerilor. Dar când nu simți că ești reprezentat politic, atunci impactul e minimal și de ce te-ai urni?

CCR, Nordis și Piața Unirii. Dacă aceasta este operațiunea de parașutare în avans a unor trupe de încercare, în uniforme fosforescente, să ne imaginăm cum va arăta invazia. Am fost avertizați.    

INTERVIURILE HotNews.ro