Sari direct la conținut

Gafa forțelor pro-ruse din Republica Moldova care „a salvat” în mod neașteptat referendumul pentru aderarea la UE – DW

HotNews.ro
Gafa forțelor pro-ruse din Republica Moldova care „a salvat” în mod neașteptat referendumul pentru aderarea la UE – DW
Alegeri în Republica Moldova. Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia)

Zeci de mii de moldoveni au ales să boicoteze referendumul pentru aderarea la UE, la îndemnul forțelor pro-ruse. Dacă ar fi votat, cel mai probabil cu „NU”, ar fi putut înclina balanța, scrie analistul Vitalie Călugăreanu pentru Deutsche Welle.

„Rusia și coordonatorul grupului criminal organizat adăpostit de Kremlin, oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat în lipsă în Moldova la 15 ani de închisoare pentru jaful bancar din 2014, au comis o singură greșeală tactică: partidele și candidații controlați de ei au îndemnat alegătorii pro-ruși să boicoteze referendumul pro-UE, adică să nu ia buletinul de vot pentru referendum, ci doar pe cel pentru alegerile prezidențiale”, a scris Vitalie Călugăreanu, într-o analiză dedicată zilei electorale din Republica Moldova.

„Aproximativ 82.000 de alegători au dat curs acestui îndemn al condamnatului adăpostit de Moscova. Dacă aceștia luau buletinele și votau „NU”, nici diaspora nu ar mai fi putut salva referendumul”, a observat analistul în textul pentru Deutsche Welle.

Cetăţenii Republicii Moldova au aprobat duminică la limită principiul aderării ţării lor la Uniunea Europeană, într-un referendum constituțional convocat de președinta Maia Sandu.

Majoritatea cetățenilor care locuiesc în Republica Moldova au votat NU la referendumul pentru aderarea la UE, victoria la limită a taberei DA fiind obținută mulțumită votului masiv pro-european al diasporei.

În prima sa reacţie oficială, şefa statului a denunţat „un atac fără precedent la adresa democraţiei” şi a promis că „nu va ceda”.

„Grupări criminale, împreună cu forţe străine, ostile intereselor noastre, au atacat ţara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace pentru a duce cetăţenii şi ţara noastră într-o zonă de incertitudine şi instabilitate”, a declarat presei Maia Sandu.

Kremlinul a cerut imediat „dovezi” cu privire la aceste „acuzaţii grave”, în timp ce a denunţat „anomalii” în numărarea voturilor la referendumul pentru modificarea Constituţiei.

Înainte de vot, oficialii de la Chișinău au denunțat tentativa de cumpărare de voturi.

„Este un efort calculat, pe scară largă, menit să destabilizeze viitorul nostru și să deraieze parcursul Moldovei spre UE”, a declarat pentru Reuters consilierul pentru politică externă al lui Sandu, Olga Roșca, citând estimări potrivit cărora peste 100 de milioane de euro au fost trimise pentru a manipula voturile.

Poliția a spus că o rețea gestionată de Rusia a mituit 130.000 de alegători să voteze „Nu” și să susțină candidații pe care Kremlinul îi preferă – ceea ce, potrivit analistului politic din Chișinău Valeriu Pașa, reprezintă aproape 10% din prezența normală la vot.

Poliția a declarat, de asemenea, că grupurile infracționale susținute de Rusia doresc să perturbe votul, chiar și prin confiscarea clădirilor de stat, în timp ce luna trecută autoritățile au blocat o serie de site-uri rusești de știri online.

INTERVIURILE HotNews.ro