Sari direct la conținut

De ce a investit Kremlinul atât de mult în alegerile din Moldova. Armand Goșu: Maia Sandu a obținut o victorie remarcabilă

Contributors.ro
De ce a investit Kremlinul atât de mult în alegerile din Moldova. Armand Goșu: Maia Sandu a obținut o victorie remarcabilă
Maia Sandu, după ce a votat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale Foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Rusia a investit multe resurse în alegerile din Republica Moldova, nu de dragul candidatului prorus Alexandr Stoianoglo, nici de dragul oligarhului Ilan Șor. Ci pentru că obiectivul maximal al Rusiei este deschiderea unui nou front împotriva Ucrainei, în regiunea Odesa, cu o diversiune dinspre Transnistria. Alt obiectiv ar fi destabilizarea Moldovei și pregătirea terenului pentru o victorie a pro-rușilor la alegerile parlamentare de anul viitor, spune analistul Armand Goșu într-un interviu pe Contributors.ro.

Un succes al lui Stoianoglo ar fi deschis un bulevard partidelor pro-ruse către guvernare. Un alt obiectiv al Moscovei este eșuarea parcursului european al Moldovei, mai spune Armand Goșu, care predă Istoria politică și diplomatică a Imperiului Rus și a Uniunii Sovietice la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București.

Contributors: La Chișinău încă se numără voturile. Însă avem rezultate parțiale, care nu mai pot fi întoarse. Alegerile prezidențiale din Republica Moldova se încheie cu victoria Maiei Sandu, în fața candidatului socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, la o diferență de peste 10 procente, 55 la 44. Diaspora a salvat, și de această dată, orientarea pro-occidentală a Moldovei. Puteți să explicați specificul votului în Moldova?
Armand Goșu: N-ar fi prima dată când diaspora întoarce rezultatul votului. Acum două săptămâni, diaspora a salvat referendumul pentru integrarea europeană. Noi vorbim mai puțin despre acest fenomen. Însă, rușii insistă asupra lui, contestând legitimitatea rezultatului. Atenție, nu legalitatea lui, ci legitimitatea.

Ei spun – și e greu de contrazis – că cei din diaspora iau decizii fundamentale privind viitorul unei țări în care nu se vor întoarce niciodată, nici ei și nici copiii lor. Ideea lor este că ar trebui lăsați să decidă cei care trăiesc în Moldova, nu cei din diaspora. În același timp, la ultimele alegeri, mai mulți candidați, dar și oficialii de la Moscova au reproșat Chișinăului că împarte diaspora în două – cei din Vest sunt încurajați să voteze, pe când cei din Rusia sunt împiedicați.

La turul al doilea a fost o prezență mai bună la vot decât acum 4 ani. Atunci, au votat 1.650.000 de oameni, pe când ieri numărul alegătorilor a crescut la 1.699.000, aproape 54,5%. Acum patru ani, turul al doilea s-a desfășurat în 15 noiembrie și a fost câștigat de Maia Sandu cu 58% și 943.000 de voturi. Igor Dodon a luat doar 691.000. Igor Dodon câștigase alegerile în toamna 2016, cu 834.000 voturi, puțin peste 52%, tot în fața Maiei Sandu.

O victorie remarcabilă

-Este o victorie clară?
Armand Goșu: Mai sunt câteva procese-verbale de numărat, deocamdată Maia Sandu abia a depășit cifra de 915.000. Preconizez că va avea aproximativ același număr de voturi de acum patru ani, adică undeva la 940.000. Ceea ce reprezintă o victorie remarcabilă. După patru ani, cu epidemie de Covid și război la hotare, cu o implicare în alegeri a Rusiei fără precedent, Maia Sandu a realizat o performanță politică extraordinară.

Fără diaspora, alegerile ar fi fost câștigate de Stoianoglu cu peste 51%. De ce?

Pentru că există regiuni în care populația votează controlat. Adică, oamenilor li se spune cu cine să voteze. Sau votează pe bani, fenomen a cărui amploare crește în ultimii ani. Nu l-a inventat Ilan Șor, să fie clar. Voturi cumpărate au existat în Moldova și înainte de Șor, dar el este cel care a rafinat acest mecanism.

Au fost magazinele sociale, pe care Vladimir Plahotniuc l-a încurajat să le înființeze. Oamenii cumpărau la prețuri foarte mici produse de primă necesitate, ulei, zahăr, făină etc. Așa a început Șor construirea de rețele. Le-a încercat la vot, în alegerile locale. A candidat el însuși la primăria din Orhei și a câștigat.

În vara lui 2019, a fugit împreună cu Plahotniuc. Marele oligarh în SUA, Șor în Israel, unde a rămas până anul trecut, când a arătat Moscovei cât este el de eficient în campanii electorale. A câștigat cu două candidate, total necunoscute, notorietate zero. Prima la primăria din Orhei, a doua în Găgăuzia. A arătat rușilor cât este de eficient, a obținut cetățenia rusă, s-a mutat la Moscova, unde a primit o clădire în centru, unde este fundația Euro-Asia, de unde coordonează războiul hibrid împotriva Moldovei. A pierdut la mustață referendumul pentru integrare europeană și a încercat să dea lovitura acum, la prezidențiale, în turul al doilea.

Problema mare a Moldovei este reforma justiției

-Deci, voturile lui Stoianoglo vin de rețeaua Șor? Maia Sandu vorbea după referendum de 300.000 de voturi cumpărate. Asta înseamnă 40%.
Armand Goșu: Nu toate voturile sunt pe bani. Dar o parte din zestrea de voturi a candidatului socialist de acolo provine. Stoianoglo a luat aproape 750.000 voturi în turul doi. Cu circa 60.000 de voturi mai mult decât a luat Dodon acum patru ani, în turul doi.

Nu pot să apreciez câte voturi au fost cumpărate, dar fenomenul a existat, are o dimensiune incredibil de mare și pune probleme serioase Moldovei pentru că e vorba de îndeplinirea criteriilor politice pentru aderarea la UE. Cu rețelele prin care se cumpără voturi, Moldova poate adera la Uniunea euro-asiatică, dar nu la UE.

Problema mare a Moldovei este reforma justiției, acolo sunt restanțe importante. Degeaba documentează Poliția și SIS-ul fenomenul, dacă judecătorii anulează probele în instanță pe procedură. Cam ce se întâmplă și în România, numai că noi suntem membri UE, iar birocrația de la Bruxelles preferă să închidă ochii la aceste derapaje.

Anchetele făcute de Ziarul de Gardă dezvăluie secretele rețelei Pobeda, a lui Șor, cele două ziariste au lucrat sub acoperire, făcând treaba SIS-ului și poliției. Impactul celor două investigații a fost mare, mai ales în diaspora. Și a contribuit la mobilizarea pentru turul doi. Dacă vă uitați atent la aceste anchete, filmele sunt pe youtube, o să descoperiți o realitate mult mai complexă în Moldova. Din cauza asta nu m-aș aventura să afirm că sunt 130 sau 200 de mii de voturi cumpărate. Sunt multe, este limpede că sunt foarte multe, dar nu știu câte, pentru că omul este o mașinărie complicată, iar decizia de a-ți vinde votul merită o discuție mai serioasă, purtată de oameni care se pricep și care știu bine mentalitatea de acolo.

Cum ajunge ca acest fenomen să amenințe viitorul european al Moldovei? Pentru că politicienii, vechile guvernări s-au folosit de acele rețele și, în loc să le combată, le-au consolidat, pentru că aveau nevoie de rezervă de voturi.

Așa s-a ajuns ca astăzi, într-un context regional marcat de agresiunea Rusiei, Moldova europeană să fie salvată de diaspora, cu cele aproape 330.000 de voturi, un record pentru alegerile din Moldova.

Deci, dintr-un total de 1.699.000 de voturi, 330.000 vin din diaspora, deci aproape 20% din voturi. 19,5% mai exact, sunt voturile diasporei. Nu cunosc alte state, în care impactul electoral al diasporei să schimbe rezultatul votului, cum se întâmplă în Moldova. Iar în diaspora, Maia Sandu a luat peste 82%, adică aproape 265.000 de voturi. Iată de unde provine diferența dintre cei doi candidați.

Fără voturile diasporei, fiefurile anti-occidentale și pro-ruse, Găgăuzia, unde 97% au votat pentru Stoianoglu sau Transnistria, unde 80% au votat acum pentru candidatul socialiștilor sau în raioanele din nord, Edineț, Briceni, Ocnița, Bălți, unde Maia Sandu a luat între 20 și 30%, ar fi asigurat victoria candidatului socialist. În Moldova, cred că am mai spus asta, Stoianoglu a luat 51% (692.000 de voturi), iar Maia Sandu doar 660.000 voturi.

Kremlinul spera ca Moldova să eșueze

De la distanță, de la București, a părut o luptă politică de o intensitate fără precedent. Ce a dat acest dramatism alegerilor din Moldova?
Armand GoșuRăzboiul de la hotar. Rusia a investit multe resurse în aceste alegeri, nu de dragul lui Stoianoglu, nici de dragul lui Ilan Șor. Ci pentru că obiectivul maximal al Rusiei este deschiderea unui nou front împotriva Ucrainei, în regiunea Odesa, cu o diversiune dinspre Transnistria.

Alt obiectiv ar fi destabilizarea Moldovei și pregătirea terenului pentru o victorie a pro-rușilor la alegerile parlamentare de anul viitor. Un succes al lui Stoianoglu ar fi deschis un bulevard partidelor pro-ruse către guvernare. Un alt obiectiv al Moscovei este eșuarea parcursului european al Moldovei. Un succes al Chișinăului pe drumul integrării europene poate deveni un model pentru alte state din regiune, poate demonstra rușilor, celor din Moscova, Petersburg, Ekaterinburg că există alternativă la autoritarismul euro-asiatic al lui Putin. Or, Kremlinul speră ca Moldova să eșueze, pentru ca să nu seteze precedente de succes geopolitic în fostul spațiu sovietic, pe care Moscova vrea să-l păstreze sub controlul ei.

S-a făcut o evaluare la Chișinău privind numărul de voturi pe care Stoianoglu ar putea să-l obțină prin deplasarea unor alegători cu avionul în Azerbaidjan, Belarus, Turcia?
Armand Goșu: Sunt alegători care au zburat multe ore în Rusia, au fost aduși – pentru că cineva le-a plătit biletul de avion – din Kamciatka, peninsulă la Pacific, până la Moscova, unde au votat. Alții au plecat cu avionul de la Moscova la Istanbul. De acolo, au fost urcați în trei autocare cu numere de înmatriculare în Moldova. Au pornit spre casă, însă în Bulgaria au fost urcați în alte autocare, cu care au ajuns la vama moldovenească. E vorba de un grup de 150 de persoane. Pasagerii au spus că au venit gratis acasă, ca să voteze la turul doi. Aceste transporturi au fost organizate de Ilan Șor. De la Moscova, alții fost transportați cu avionul la Baku și la Minsk. Cele două serii din Istanbul, unii au urcat în autocare alții au rămas în Turcia ca să voteze, Minsk și Baku, totalul deci este apreciat undeva la maxim 750-800 de persoane. Ei trebuie adăugați celor care sunt transportați, uneori de la mari distanțe, ca să voteze la cele două secții din Moscova.

Nu cred că pot fi mai mult de 15.000 voturi, în total. E destul de mult, dacă ținem seara de numărul total de alegători din Moldova.

O decizie care trebuie aplaudată

Dar nu are dreptate presa rusească atunci când acuză autoritățile moldovenești, că au obligat sute de oameni să zboare la Baku, Istanbul și Minsk, pentru că n-au deschis suficiente secții de votare în Rusia? Diaspora moldovenească care numără jumătate de milion nu a avut unde să voteze. Acei oameni au fost lipsiți de dreptul de vot, au fost transformați în cetățeni de rangul doi.
Armand Goșu: A fost o lungă dezbatere în legătură cu numărul de secții din Rusia. Și în spatele deciziei de a limita la două numărul secțiilor, ambele în Ambasada Republicii Moldova din Moscova au stat nu doar rațiuni de securitate ci și politice. Cum păzești urnele? Nu există suficientă încredere între instituțiile de la Chișinău și cele de la Moscova. Și nu din cauza moldovenilor.

În condițiile în care erau indicii numeroase privind cumpărarea de voturi în Rusia, operațiuni organizate de Ilan Șor, cu sprijinul neprecupețit al oligarhilor și serviciilor secrete din Rusia, guvernul de la Chișinău a luat decizia politică de a limita capacitatea de ingerință a Moscovei în procesul electoral din Moldova. Eu cred că decizia asumată de guvernul și Ministerul de Externe de la Chișinău trebuie aplaudată, nu ne putem preface că nu înțelegem despre ce este vorba, deși nu mă îndoiesc că mulți o s-o facă.

Alte două subiecte au atras atenția. Este vorba despre amenințarea cu bombă în secțiile de votare din diaspora și despre blocarea circulației pe podul Râbnița-Rezina. Au legătură cele două? Votul pro-Maia Sandu în diaspora a fost afectat de amenințările cu bombă, iar votanții din Transnistria nu puteau să treacă Nistrul, pentru că podul era blocat, în urma unor amenințări, la început cu un colet suspect, apoi că podul ar fi minat.
 –Armand Goșu: Circulația mașinilor pe pod a fost blocată, dar oamenii s-au dus pe jos să voteze. Iar la secțiile unde votează cei din Transnistria prezența a fost foarte mare, peste 26.000 de alegători.

Dar recordul a fost la parlamentarele din 2021, când au votat cu 150 de oameni mai mult. Dacă n-ar fi fost podul și „bomba”, numărul de voturi ar fi fost și mai mare. Putem presupune că acest activism se datorează mai ales voturilor cumpărate de Șor, pentru că Stoianoglu a luat 80%. În Găgăuzia, candidatul socialiștilor a obținut 97%, aproape 65.000 voturi. Aceste anomalii electorale, pilotate de agenți ruși, vorbesc despre Transnistria și Găgăuzia, cu scoruri de care și Ceaușescu ar fi fost mândru, explică rezultatul celui de-al doilea tur în Moldova, adică voturile exprimate doar în secțiile de pe teritoriul Moldovei, fără diaspora. Stoianoglu are puțin peste 51%, iar doamna Sandu aproape 49%. Asta, în condițile în care sunt raione precum Hâncești, Nisporeni, Călărași, Telenești, în centrul țării, în care Maia Sandu se apropie de 70%. În timp ce nordul rusofon, Transnistria, dar mai ales Găgăuzia, rămân bazin electoral al forțelor politice anti-occidentale și pro-ruse.

Citește întregul interviu și comentează pe Contributors.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro