Sari direct la conținut

Ce au decis judecătorii în cazul șefului de tren CFR, retrogradat la împins vagoane după ce și-a supărat „șefa din minister”. Au întors complet sentința primei instanțe

HotNews.ro
Ce au decis judecătorii în cazul șefului de tren CFR, retrogradat la împins vagoane după ce și-a supărat „șefa din minister”. Au întors complet sentința primei instanțe
Imagine ilustrativă. Foto: Vlad Ispas / Shutterstock

Șeful de tren CFR retrogradat de superiori într-un post de manevrant vagoane pentru că nu a luat apărarea „șefei din minister”, a fost sancționat abuziv, a decis Curtea de Apel Iași. Sentința pronunțată săptămâna trecută este definitivă. În primă instanță, Tribunalul Vaslui a dat câștig de cauză companiei, magistrații motivând că a spune călătorilor „e șefa mea din minister” înseamnă că ”determini ştirbirea prestigiului şubred al companiei SNCFR”.

Tribunalul Vaslui a greșit atunci când a menținut sancțiunea aplicată conductorului de tren, au decis judecătorii Curții de Apel Iași, care au schimbat integral sentința primei instanțe.

„Anulează Decizia de sancționare disciplinară nr. 266 din data de 7 noiembrie 2023 emisă de intimata Societatea Națională Transport Feroviar de Călători CFR Călători S.A. – Sucursala Regională de Transport Feroviar de Călători Iași. Obligă intimata la restituirea către reclamant a drepturilor salariale de care a fost lipsit ca urmare a deciziei de sancționare disciplinară nr. 266 din data de 7 noiembrie 2023”, se arată în soluția pe scurt a instanței. SNTFCR a fost obligată să plătească angajatului sancționat abuziv și cheltuielile judiciare.

Originar din Vaslui, conductorul trenului Inter Regio care circula pe ruta București Nord – Iași s-a adresat instanțelor, considerând că a fost sancționat fără a fi vinovat. Retrogradarea într-o funcție inferioară a considerat-o abuzivă și umilitoare. De altfel, în momentul în care șefa i-a reproșat că a expus-o nemulțumirii călătorilor, aceștia au luat apărarea conductorului.

Șefa din minister” care ocupa 3 locuri

Episodul soldat cu sancționarea abuzivă s-a petrecut în octombrie 2023, în perioada pelerinajului la Sfânta Paraschiva de la Iași.

Trenul compus din 12 vagoane era supraaglomerat, mulți dintre călători având bilete fără loc. După ce a plecat din Gara de Nord cu o întârziere de 39 de minute, nemulțumirile călătorilor au escaladat când au aflat că în tren se află „o șefă din minister”. Aceasta, așezată pe unul dintre scaunele rezervate personalului, a intrat în vizorul călătorilor aflați în picioare, în momentul în care, la verificarea biletelor, i-a comunicat șefului de tren că ea circulă cu „autorizație”.

„Dacă este șefă din Minister, are voie să ocupe 3 locuri? Pe unul să stea ea, pe unul să țină geanta și pe unul să țina haina?”, a reproșat o călătoare fără bilet cu loc. Conductorul a continuat verificarea biletelor călătorilor din celelalte vagoane.

Sancționat pentru că nu a luat apărarea șefei

Când a ajuns la jumătatea trenului, bărbatul a fost sunat de la Comandă și anunțat să se prezinte la vagonul 1. Acolo îl aștepta ”șefa din minister” nervoasă.

„Din cauza d-voastră, am suportat toate mârşăviile astea, o sa vedeţi d-voastră ce păţiţi”, i-a replicat femeia, potrivit documentelor din dosar. 

 La nicio lună distanță, conductorul a fost sancționat de SNTFC „CFR Calatori” SA, Sucursala Regionala de Transport Feroviar de Călători Iași, fiind mutat la manevrat vagoane timp de 30 zile.

Tribunalul Vaslui a menținut sancțiunea, pe motiv că șeful de tren nu trebuia să spună călătorilor ce calitate avea femeia aflată pe locurile rezervate.

„Prin fapta săvârşită, se constată că au fost încălcate prevederile menţionate in cuprinsul deciziei de sancţionare, prin afirmaţia sa („este șefa mea din minister ” n.r.) contestatorul determinând ştirbirea prestigiului şubred al companiei, provocând persoana din tren la o atitudine ostilă faţă de o colegă care ocupă locul pe care îl avea rezervat”, au motivat judecătorii hotărârea. 

INTERVIURILE HotNews.ro