Sute de prosumatori au trimis petiții la PSD, UDMR și AUR, revoltați că legea prin care pot fi plătiți lunar pentru energia livrată e blocată la Camera Deputaților
Nemulțumiți că legea prin care le permite să fie decontați lunar pentru energia livrată în rețea este tergiversată de peste un an în Parlament, prosumatorii s-au mobilizat pe rețelele de socializare și au trimis sute de mailuri grupurilor parlamentare PSD, UDMR și AUR, care au blocat dezbaterile în plen.
Este vorba despre o lege inițiată în urmă cu mai bine de un an, care le aduce mai multe beneficii prosumatorilor: ei ar urma să primească lunar banii pentru energia livrată în rețea, nu la 24 de luni, cum este acum; în plus, ei și-ar putea compensa facturile de la mai multe locuri de consum sau facturile la gaze, dacă au același furnizor.
Votată în Parlament toamna trecută, legea a fost întoarsă de președintele Klaus Iohannis din cauza unei alte prevederi care era conformă cu legislația europeană (prosumatorii mari, între 400 și 900 kW, să nu plătească nici ei dezechilibre).
Proiectul și-a reluat parcursul legislativ în Parlament și în aprilie 2024 a fost votat de Senat. De atunci a fost blocat în comisii la Camera Deputaților și trecut de votul acestora în octombrie, urmând să fie dezbătută în plen.
Prosumatorii au trimis o avalanșă de petiții către deputații PSD, UDMR și AUR
Potrivit Asociației Prosumatorilor din România, deputații PNL au dorit introducerea legii pe ordinea de zi a plenului, însă liderii grupurilor PSD, UDMR și AUR s-au opus.
- „Prosumatorii protestează si acționează: avalanșă de petiții transmise către deputații PSD, UDMR și AUR.
- În ultimele 24 de ore, sute de prosumatori din toată România au trimis petiții individuale prin e-mail către deputații partidelor parlamentare PSD, UDMR și AUR.
- Reacția vine ca urmare a opoziției exprimate de aceștia față de introducerea pe ordinea de zi a Camerei Deputaților a „Legii Prosumatorului” (PL-x 605/2023), o inițiativă legislativă esențială pentru prosumatori”, se arată într-un comunicat al Asociației Prosumatorilor.
Este vorba de peste 720 de petiții, potrivit organizației.
Această acțiune a fost inițiată de Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (A.P.C.E.), care a susținut apelul către comunitatea prosumatorilor pentru a-și exercita dreptul de a trimite petiții către reprezentanții lor aleși.
„Comunitatea prosumatorilor este de multă vreme nemulțumită de întârzierea reglementării decontării energiei și de neplata energiei livrate în rețea. Refuzul liderilor de grup ai PSD, UDMR și AUR de a introduce pe ordinea de zi a plenului acest proiect de lege a declanșat această reacție colectivă”, se mai arată în comunicat.
Potrivit asociației, în forma adoptată de Senat, „Legea Prosumatorului” ar aduce o schimbare la normalitate în ceea ce privește decontarea energiei livrate de prosumatori. Aceasta ar permite facturarea lunară a energiei, lucru care, în prezent, nu este reglementat.
Totodată, posibilitatea compensării energiei pe mai multe locuri de consum ar aduce avantaje prosumatorilor cu mai multe puncte de furnizare a energiei electrice și ar permite, în cazuri specifice, compensarea cu factura la gaze, dacă furnizorul are această opțiune.
Prin adoptarea acestei legi, s-ar soluționa problema veche a nefacturării energiei injectate de prosumatori în rețea, eliminând astfel perioada nejustificată de așteptare de până la 24 de luni, în care energia produsă rămâne neplătită.
- „Adoptarea „Legii Prosumatorului” ar avea un impact pozitiv pentru prosumatori, însă ar afecta furnizorii de energie electrică din România, întrucât aceștia vor trebui să efectueze plăți lunare pentru energia livrată de prosumatori și să ofere soluții corecte de compensare.
- Deputații partidelor PSD, UDMR și AUR vor trebui să ia o decizie, asumându-și poziția față de această lege, cu toate implicațiile care decurg din aceasta”, mai spune asociația de profil.
Prosumatorii au de recuperat de la furnizori peste 50 de milioane de euro doar pentru energia livrată în rețea anul trecut, arătau calculele din aprilie ale Asociației Prosumatorilor.
Sursa foto: Dreamstime