Mai mulți artiști și influenceri transmit mesaje după alegeri: Theo Rose: „Hai acum, în turul doi, să votăm cum trebuie, nu vreți?” / Deliric: „Am zis «Aoleu!»”
Mai mulți artiști și influenceri au ieșit în față, după rezultatele primului tur de alegeri prezidențiale, pentru a-și îndemna urmăritorii să iasă la vot și pentru a-și face cunoscute pozițiile „pro-democrație”. „Avem o datorie față de comunitățile noastre”, a transmis Ana Morodan, influenceriță cu o jumătate de milion de urmăritori.
„Dacă până acum noi, artiștii, nu ieșeam în față să vorbim despre lucruri politice, eu zic că e critic și că trebuie să o facem”, a transmis pe TikTok cântăreața Mira, în vârstă de 29 de ani.
Artista a spus public că o va vota pe Elena Lasconi, candidata USR, care a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale cu Călin Georgescu, candidat independent cu discurs pro-rus și legionar.
„Nu vreau să cred că familiile noastre și bunicii noștri au murit degeaba pentru libertate, că s-au luptat degeaba pentru libertatea noastră. (…) Să nu ne lăsăm vrăjiți de cuvinte pompoase. Uitați-vă la fapte. Documentați-vă foarte, foarte bine. Mă bazez pe generația mea, mă bazez că o să iasă la vot”, mai spune cântăreața în vârstă de 29 de ani.
„România riscă să devină un stat legionar, fascist, pro-rus”
Maurice Munteanu, fashion editor la revista Elle, a făcut un apel către influenceri „să-și facă cunoscută poziția pro-democrație” și a afirmat și el că va vota cu Elena Lasconi.
„Fac un apel la adresa tuturor celor care mă urmăresc, fac un apel la adresa celor pe care îi cunosc și care beneficiază de platforme de comunicare cu o vizibilitate foarte mare să-și facă cunoscută poziția pro-democrație în aceste zile sinistre în care România riscă să fie dizolvată, în care România riscă să devină un stat legionar, fascist, pro-rus”, a spus Maurice Munteanu, pe contrurile sale de socializare.
Mesajul său a fost distribuit de influencerele Deea Codrea și Alina Ceușan, care i-au distribuit mesajul.
„Mai sunt câteva zile și vom cânta plini de mândrie închipuită Deșteaptă-te, române!, poate acum, mai mult ca niciodată, chiar a venit vremea să ne deșteptăm! Avem o singură variantă, nu sunt doi candidați, este doar unul! Pe celălalt nu-l văd, nu-l accept, nu-l consider nici măcar demn de a fi menționat ca și candidat! Comunismul chiar dacă nu l-ai trăit fizic, l-ai trăit prin istoria învățată la școală, prin poveștile celor care l-au prins, prin spaima din ochii părinților și bunicilor, prin limite și frici care și astăzi mai au ecou în noi ca și societate!”, a transmis Deea Codrea, pe Instagram.
„Singurul mesaj care ar trebui share-uit pe story zilele astea, dacă tot postăm, este să votăm Elena Lasconi”, a transmis și Alina Ceușan, fashion influencer cu aproape un milion de urmăritori pe Instagram.
Theo Rose: „Eu susțin un parcurs pro-european”
Și cântăreața The Rose, în vârstă de 27 de ani, a afirmat, în două mesaje pe Instagram și TikTok, că susține „un parcurs pro-european”. „Hai acum, în turul doi, să votăm cum trebuie, nu vreți?”, a mai transmis cântăreața.
Și Marilu Dobrescu, influencer cu aproximativ jumătate de milion de urmăritori pe Instagram și peste 800.000 pe TikTok, a avut mai multe postări în care îndeamnă și alți influenceri „să tragă un semnal de alarmă pentru viitorul țării noastre”.
Ana Morodan: „Am sunat peste 50 de influenceri din nișa mea”
Ana Morodan îndeamnă, la rândul ei, alți influenceri cu sute de mii de urmăritori să posteze pe rețelele de socializare despre importanța alegerilor, parlamentare și prezidențiale.
„În ultimele două zile, am sunat peste 50 de influenceri din nișa mea de lifestyle și fashion, și majoritatea dintre ei nu vor să posteze despre situația politică actuală din România, pentru că le este frică că vor pierde campanii, că nu vor mai avea reach, că algoritmul o să le scadă vizualizările ș.a. Înțeleg că toți vrem să facem bani, vrem să trăim bine, și că am devenit conformiști. Dar cred că trebuie să existe lucruri care sunt mult mai mari decât dorința noastră de a face bani ca să ne cumpărăm o gentuță sau să mergem într-un city break ca să postăm pe Instagram cafeaua”, a spus Ana Morodan, pe pagina sa de Instagram.
„Trebuie să înțelegem că noi avem o datorie față de comunitățile noastre și că sunt lucruri bigger than orice campanie de marketing și că acum trebuie să facem tot ce putem să ne informăm pe noi din surse clare și de încredere ca să putem să transmitem informația corectă mai departe”, a continuat Morodan.
„Avem datoria asta față de toți oamenii care se uită la noi și datorită cărora avem succes. Avem datoria să nu mai flexăm în aceste zile cu viețile noastre perfecte, și realmente să postăm toți și să luăm acțiune împotriva unui lucru foarte grav care vine spre noi. Poate mulți dintre noi nu înțelegem exact, dar ne putem informa, putem să cerem surse credibile și să le transmitem mai departe. Nu uitați că avem alegerile parlamentare și că sunt cele mai importante”, a mai transmis Ana Morodan.
Și cântăreața Adda, în vârstă de 32 de ani, a vorbit despre ce își dorește de la viitorul României, prin prisma viitorului președinte ales al țării.
„Am un nod în gât de câteva zile. Ca artist nu e de competența mea să vorbesc despre politică! Nu mi-am dorit niciodată să mă implic și nici n-am făcut-o. Nu îmi place, sunt lucruri pe care nu le înțeleg, dar sunt nevoită să le învăț. Sa înțeleg unde și ce trăiesc. lar ca cetățean român, născut, făcut aici, în țara mea, am dreptul constituțional să votez. Pe persoană fizică, nu publică! E un drept pe care mă bucur că-l am. (…)
Nu-s specialistă în nimic, decât în muzică (cred), dar știu că sunt înzestrată natural cu intuiție și intuiția nu înșeală niciodată, atunci când lângă mine e un pericol. O simt! Mi se strânge inima și gâtul. Și parcă mi-a dat cineva un pumn în stomac. Frica e unul din cele mai puternice și naturale senzații. Și corpul te anunță că trebuie să FUGI. Nu aș alege niciodată un om care îmi inspiră frică. Care mă obliga sa traiesc după convingerile lui PERSONALE. (…).
Îmi doresc libertate, progres mai ales în medicină și educație! Echilibru și pace! Și sper din tot sufletul să avem parte de ele!”, a transmis ea.
Deliric: „Avem două ideologii diametral opuse care se confruntă”
Cântărețul de hip-hop Deliric spune că „ne aflăm într-un moment aparte, în contextul alegerilor, în care societatea pare să fie mai polarizată ca niciodată, în care avem două ideologii diametral opuse care se confruntă, iar tăcerea poate fi interpretată greșit. Motiv pentru care simt nevoia să vă spun și eu unde mă situez”.
„Călin Georgescu. Recunosc că nu îl știam. Probabil am mai auzit fugitiv de el în ultimii ani, dar am trecut peste. Am aflat vineri că este unul dintre candidații la președinție. Am citit pe diagonală despre el pe Wikipedia. Am zis „Ah, ok.” Apoi am deschis un video sau două, aleatoriu. Am zis „Aoleu!” și am închis. După rezultatele de duminică noapte, ca mulți români, am făcut un deep dive în mai multe video-uri cu domnul CG, fascinat de noua lume pe care o descopeream și vis-a-vis de care am fost ignorant.
Concluzia mea: mai nimic din ce susține CG nu rezonează cu mine. Majoritatea ideilor mi se par decuplate de la realitate. Implicațiile mi se par de-a dreptul periculoase. Pe scurt: nu l-aș vota niciodată. De la mine un sincer și hotărât: NU!”, a explicat Deliric pe pagina sa de Facebook.
El a continuat prin a sublinia că nu-și închipuie viața „într-un alt sistem decât cel democratic”.
„Faptul că suntem în situația în care putem să dezbatem și să ne alegem oamenii care ne reprezintă e un motiv în plus să o celebrăm. Susțin libertatea de exprimare. Cred în dezbatere. Cred că putem să conviețuim având opinii diferite și învățând unii de la alții. Respect părerile contradictorii cât timp sunt exprimate cu decență (…)”, a mai transmis Deliric, pe pagina sa de Facebook.
Contraofensivă pe TikTok
Pe TikTok, acolo unde Călin Georgescu a avut o prezență mare în campania electorală, cu milioane de vizualizări la clipurile sale de campanie, au apărut sute de postări cu poziționări contra candidatului independent și tineri care explică de ce îl consideră pe cel din urmă un pericol pentru libertățile lor individuale.
Alte persoane îndeamnă la un dialog argumentat, calm, fără ură, cu românii care l-au votat pe candidatul independent Călin Georgescu.
„Sunt convins că o să vă surprindă când o să vă spun că noi, cei care o susținem pe Lasconi și cei care îl susțin pe Călin Georgescu avem, de fapt, foarte multe lucruri în comun. Mai precis: ne dorim ca această țară să prospere, că doar niciunul dintre noi nu e nebun să spună că nu-și dorește prosperitatea, și suntem dezamăgiți de sistemul politic actual. Ne diferențiază soluția pe care am găsit-o”, spune și omul de radio Gabriel Fereșteanu, pe pagina sa de TikTok.
Acuzații de implicare în influențarea alegerilor
În noaptea alegerilor, Marius Lulea, prim vicepreședinte al AUR și propunerea acestui partid pentru funcția de premier, a afirmat pentru HotNews.ro că procentele mari ale lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale se datorează unui algoritm de influențare a votului pe TikTok, folosit înainte de Diana Șoșoacă și care acum a ajuns în mâinile lui Georgescu. Algoritmul este avansat.
De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a afirmat marți că TikTok s-a implicat în campania pentru alegerile prezidențiale și că sursa de finanțare a fost una externă, declarația venind în contextul în care independentul Călin Georgescu a câștigat primul tur al prezidențialelor după o promovare masivă pe această rețea de socializare chineză.
Ce spune TikTok când este întrebat de Călin Georgescu
Într-un răspuns pentru Pagina de Media, citat de HotNews, platforma se apără și spune că „și alţi candidaţi au avut o prezenţă pe TikTok, aşa că e inexact să spunem că Georgescu a fost singurul care a avut abilitatea să-şi atingă publicul prin platforma noastră”.
Totuși, TikTok recunoaște că au avut loc activități organizate pe platformă în septembrie, pe care le-a demontat, dar a evitat să lege aceste activități de persoane sau campanii electorale.