Ce spune decretul legii marțiale din Coreea de Sud: Sunt interzise toate activitățile politice / Presa va fi supusă Comandamentului Legii Marțiale
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat marți legea marțială pentru prima dată în țară din 1980, când Chun Doo-hwan (președinte între 1980 -1988) a dizolvat parlamentul, un moment care a dus la violenta revoltă de la Gwangju.
Ce spune decretul legii marțiale, semnat de Yoon Suk Yeol, potrivit Reuters:
„Pentru a proteja democrația liberală de amenințarea răsturnării regimului Republicii Coreea de către forțele anti-statale active în Republica Coreea și pentru a proteja siguranța poporului, se declară prin prezenta următoarele în întreaga Republică Coreea începând de la ora 23:00 pe 3 decembrie 2024:
1. Sunt interzise toate activitățile politice, inclusiv activitățile Adunării Naționale, ale consiliilor locale și ale partidelor politice, asociațiilor politice, mitingurilor și demonstrațiilor.
2. Sunt interzise toate actele care neagă sau încearcă să răstoarne sistemul liberal-democrat, iar știrile false, manipularea opiniei publice și propaganda falsă sunt interzise.
3. Toată presa și publicațiile sunt supuse controlului Comandamentului Legii Marțiale.
4. Sunt interzise grevele, oprirea temporară a muncii și mitingurile care incită la haos social.
5. Tot personalul medical, inclusiv medicii stagiari, care intră în grevă sau au părăsit domeniul medical trebuie să revină la locul de muncă în termen de 48 de ore și să lucreze cu fidelitate. Cei care încalcă dispozițiile vor fi pedepsiți conform Legii Marțiale.
6. Cetăţenii obişnuiţi nevinovaţi, cu excepţia forţelor anti-statale şi a altor forţe subversive, vor fi supuşi unor măsuri pentru a minimiza inconvenientele din viaţa lor de zi cu zi.
Cei care vor încălca decretul de mai sus pot fi arestați, reținuți și percheziționați fără mandat.
Ce spune Constituția sud-coreeană despre declararea legii marțiale
Constituția Coreei de Sud spune că președintele poate declara legea marțială atunci când se consideră necesar pentru a face față unei amenințări militare sau pentru a menține siguranța și ordinea publică prin mobilizarea forțelor militare, scrie Reuters.
Declarația de lege marțială a președintelui trebuie să fie revizuită de cabinet.
Atunci când legea marțială este declarată de către președinte, acesta trebuie să sesizeze Adunarea Națională asupra deciziei. Președintele trebuie să se conformeze atunci când Adunarea Națională solicită ridicarea legii marțiale cu votul majorității membrilor.
Comandantul legii marțiale, numit de președinte la recomandarea ministrului apărării din rândul generalilor în serviciu, are puterea de a întreprinde acțiuni legate de arestarea persoanelor, percheziție și sechestru.
Comandantul are autoritate asupra tuturor chestiunilor administrative și judiciare.