Sari direct la conținut

Franța îi răspunde dur lui Trump, după amenințările privind controlul Groenlandei: „UE nu va tolera atacuri asupra granițelor sale”

HotNews.ro
Franța îi răspunde dur lui Trump, după amenințările privind controlul Groenlandei: „UE nu va tolera atacuri asupra granițelor sale”
Ministrul francez de Externe Jean-Noel Barrot. FOTO: LUDOVIC MARIN / AP / Profimedia

Replica Parisului vine după ce marți, Donald Trump a spus că nu exclude folosirea forței militare pentru a prelua controlul asupra insulei arctice, scrie Reuters.

Uniunea Europeană nu va lăsa alte state să îi atace granițele suverane, a declarat ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot, ca răspuns la comentariile președintelui ales al SUA, Donald Trump, cu privire la Groenlanda, referitoare la „proprietatea și controlul” vastei insule arctice care face parte din Danemarca de peste 600 de ani.

„În mod evident, nu există nicio perspectivă ca Uniunea Europeană să lase alte state să îi atace granițele suverane, indiferent cine sunt acestea. Suntem un continent puternic”, a spus Barrot.

„În cazul în care mă întrebați dacă eu cred că Statele Unite vor invada Groenlanda, răspunsul meu este nu. Dar am intrat într-o perioadă în care doar cei mai puternici vor supraviețui Atunci răspunsul meu este da”, a spus Barrot.

Acesta a afirmat că UE nu ar trebui să se lase intimidată sau să fie prea îngrijorată, dar ar trebui să se trezească și să se consolideze.

Într-o conferinţă de presă de peste o oră la reședința sa Mar-a-Lago din Florida, marți, preşedintele ales Donald Trump nu a exclus folosirea forţei armate pentru a prelua controlul asupra Canalului Panama şi a Groenlandei, vorbind despre agenda sa pentru al doilea mandat.

Întrebat dacă poate asigura lumea că nu va folosi coerciţia militară sau economică în încercarea sa de a obţine controlul asupra Canalului Panama şi al Groenlandei, Trump a răspuns: „Nu, nu vă pot asigura cu privire la niciunul dintre cele două. Dar pot spune asta: avem nevoie de ele pentru securitate economică”.

Trump a sugerat că va impune taxe vamale Danemarcei dacă aceasta va rezista ofertei sale de a cumpăra Groenlanda, despre care a spus că este vitală pentru securitatea naţională a SUA, deşi Danemarca a declarat că Groenlanda nu este de vânzare.

„Groenlanda aparţine groenlandezilor”

Groenlanda a spus clar că nu este de vânzare, a declarat marţi prim-ministra daneză Mette Frederiksen, ca răspuns la fixaţia preşedintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, de a cumpăra masiva insulă arctică.

Mette Frederiksen a declarat că prim-ministrul groenlandez Múte Egede „a fost foarte, foarte clar că există un sprijin majoritar în rândul poporului groenlandez că Groenlanda nu este de vânzare şi nu va fi nici în viitor”, relatează News.ro citând Politico.

La cinci ani după ce a respins aspiraţiile arctice ale lui Trump, prim-ministra Mette Frederiksen a reiterat că „Groenlanda aparţine groenlandezilor”.

O importanță strategică

„Pe de o parte, sunt mulţumită de creşterea interesului american pentru Groenlanda”, a declarat Frederiksen într-un interviu acordat marţi radiodifuzorului danez TV 2. „Dar, desigur, este important ca aceasta să aibă loc într-un mod în care decizia să aparţină groenlandezilor, ce le rezervă viitorul”.

Groenlanda, cea mai mare insulă din lume, cu o populaţie de aproximativ 60.000 de locuitori, a fost o colonie daneză până când a devenit autonomă, cu propriul său parlament, în 1979. Groenlanda rămâne un teritoriu al Danemarcei, Copenhaga exercitând controlul asupra politicii sale externe şi de apărare.

Pe măsură ce puterile globale încearcă să îşi extindă raza de acţiune şi amprenta în Arctica, Groenlanda, bogată în minerale – care găzduieşte şi o bază militară a SUA – este râvnită pentru valoarea sa strategică în materie de securitate şi comerţ.

Mette Frederiksen, care în 2019 a descris oferta lui Trump de a cumpăra insula ca fiind „absurdă”, a declarat că depinde de groenlandezi să îşi decidă propriul viitor, numind mişcarea de independenţă în creştere de pe insulă „legitimă”.

„Pot observa o dorinţă puternică în rândul multor groenlandezi de a se îndrepta spre independenţă”, a spus ea. „Este legitim şi, prin urmare, cred că este important ca viitorul Groenlandei să fie modelat în Nuuk (capitala Groenlandei)”, a spus premierul danez.

În conformitate cu un acord încheiat în 2009 cu Danemarca, Groenlanda îşi poate declara independenţa numai în urma unui referendum valid – pe care liderul său Egede a părut să sugereze, în timpul discursului său.

INTERVIURILE HotNews.ro