Sari direct la conținut

Haosul unei facilități: Ministerul Finanțelor și ANAF ar putea face ca unii contabili să studieze în acest weekend

HotNews.ro
Fiscalitate, Foto: freepik.com
Fiscalitate, Foto: freepik.com

E un mic haos pe partea de legislație fiscală, de data asta generat de faptul că, din noiembrie 2020, Ministerul Finanțelor nu a reușit să facă o procedură cu privire la facilitatea celor 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță. Ea a fost suspendată recent, dar unele firme au aplicat 5 luni (noiembrie 2020 – martie 2021). Problema este că în proiectul ce urmează să fie adoptat miercuri apare o Declarație de regularizare ce va avea ca termen 25 aprilie (picând în weekend, se va lua în considerare ziua de luni ca zi de depunere).

După ce va apărea în Monitorul Oficial, ANAF va trebui să publice declarația. Din informațiile oficialilor (vedeți declarațiile mai jos), aceasta s-ar întâmpla joi seara sau vineri. Așadar, fiind termenul de depunere luni, peste weekend acea declarație va trebui înțeleasă, iar apoi depusă luni. Mediul de afaceri nu știe cum arată.

Proiectul la care facem referire l-am publicat pe 16 aprilie: procedura pentru cei care au aplicat în noiembrie 2020 – martie 2021

*Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat de la începutul anului pe partea de fiscalitate, observăm că actuala conducere a Ministerului Finanțelor s-a ocupat de stins incendiile lăsate de fosta conducere, cea mai cunoscută a fost problema cu Turcia, dar acea OUG (26 februarie) a avut și alte clarificări, a mai fost cu TVA-ul la apartamente (chiar modificată de câteva ori după 1 ianuarie).

La Ministerul Finanțelor a fost o dezbatere cu mediul de afaceri pe marginea proiectului despre care HotNews.ro a scris recent. Au participat 2 secretari de stat: Alin Chitu și Attila Gyorgy.

Așa cum a constatat și mediul de afaceri, această OUG spune practic cum să aplice cei care au acordat salariaților sume și cum le scad din impozit. E o OUG tehnică de a crea cadrul legal pentru ca ANAF să poată să emită un ordin care să stabilească formularul de declarație. Practic, se stabilește mecanismul de decontare.

Problema identificată a fost că peste weekend apare un formular nou pe care contabilii și experții în fiscalitate trebuie să-l citească, să-l înțeleagă, să-l completeze și să-l depună luni.

„Mai sunt 3 zile lucrătoare din săptămâna asta și luni e termenul de plată”, spunea unul dintre reprezentanții mediului de afaceri.

Și ANAF a observat că termenul este foarte strâns

Robert Hofnăr, director general la Direcția Generală Proceduri pentru Administrarea Veniturilor din ANAF a reamintit că toată partea de formularistică și de procedură se aprobă cu aviz conform al Ministerului Finanțelor.

„Cea mai bună modalitate de aplicare a acestor prevederi, este cea reglementată în ordonanță. În ce privește termenul de depunere, sunt de acord că este foarte strâns. În cazul în care ordonanța ar fi aprobată miercuri, s-ar publica joi (în Monitorul oficial n.r.). Noi avem deja proiectul de formular făcut. În cursul zilei de joi ar urma să obținem aprobările necesare, fiind posibil ca joi seara sau în cursul zilei de vineri formularul să fie publicat în Monitorul oficial”, a spus Hofnăr.

Potrivit acestuia, având în vedere că 25 aprilie cade duminică, termenul de depunere o să fie luni.

Mediul de afaceri a cerut o alta dată pentru depunerea Declarației de regularizare, dar e posibil să nu se poată, în schimb un expert în fiscalitate din mediul privat a venit cu o altă idee ce va fi analizată astăzi (marți):

• Eventual, cei care au dat pe trimestrul I, să scadă la trimestrul II, atunci au timp să înțeleagă formularul, să-și facă calculele.

Asta pentru că statul trebuie să-și ia banii pe 25 aprilie și a amâna termenul de declarare înseamnă și amânarea termenului de plată.

Deși mediul de afaceri a cerut să vadă Declarația de regularizare din timp, adică să fie publicată pe site-ul ANAF, secretarul de stat Attila Gyorgy a zis că nu se poate asta din cauză că nu a fost încă adoptată OUG.

Experții contabili spun că sunt companii care au aplicat facilitatea. Asta pentru că au făcut angajații presiuni. În companiile mari în care sunt și sindicate, și acestea din urmă au făcut presiuni. Deși nu existau norme, era Legea în vigoare și trebuia aplicată.

Rămâne de văzut dacă până miercuri se va lua o altă decizie vizavi de termen. Vom afla după ședința de Guvern sau direct în Monitorul oficial. În altă ordine de idei, la Ministerul Finanțelor se va lucra la un mecanism funcțional pentru ca acest tip de facilitate să existe și să se stimuleze educația timpurie de la anul.

Citește și:

​1.500 lei pentru creșă sau grădiniță: Ministerul Finanțelor a făcut procedura pentru cei care au aplicat în noiembrie 2020 – martie 2021, facilitatea fiind suspendată din aprilie 2021

Surpriză în Monitorul oficial. A fost suspendată facilitatea celor 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță. Nazare și Cîțu au omis să spună că au adoptat și asta

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro