Sari direct la conținut

Proiectul de OUG ce prevede acordarea de sporuri de 40% pentru directorii DSP-urilor și de 30% pentru funcționari, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de mâine

HotNews.ro
Sediul DSP Bucuresti, Foto: AGERPRES
Sediul DSP Bucuresti, Foto: AGERPRES

Proiectul de Ordonanță de Urgență ce prevede acordarea de sporuri de 40% din salariul de bază pentru directorii executivi și directorii executivi adjuncți ai direcțiilor de sănătate publică și de 30% pentru funcționarii publici încadrați în serviciul de control în sănătate publică se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de mâine.

Guvernul își motivează decizia de a acorda aceste sporuri, în nota de fundamentare a proiectului de OUG, prin faptul că în perioada stării de alertă „se dispun noi activități pe care trebuie să le desfășoare direcțiile de sănătate publică în situații de risc epidemiologic și biologic, sens în care personalul direcțiilor de sănătate publică are instituite și alte obligații, printre care enumerăm asigurarea triajului epidemiologic din punctele de trecere a frontierei, monitorizarea persoanelor aflate în auto-izolare la domiciliu, a persoanelor aflate în carantină, recoltarea probelor în teren de la persoanele care corespund definiției de caz pentru testare COVID-19, activități în care sunt implicați inclusiv funcționari publici”.

Decizia Guvernului de a aloca sporuri de 40% conducerilor DSP-urilor și de 30% funcționarilor vine într-un moment în care scandalurile legate de ineficiența direcțiilor de sănătate publică în timpul epidemiei de COVID-19 se țin lanț.

HotNews.ro a scris recent despre anchete epidemiologice ratate de DSP București (aici și aici) și despre un pacient cu COVID-19 pe care nu l-a căutat nimeni săptămâni întregisă îl interneze sau să se intereseze de starea lui, cu toate că DSP București știa că este pozitiv, iar el a sunat de nenumărate ori la Direcția de Sănătate Publică București.

De asemenea,DSP Timiș a lăsat un tânăr cu febră peste 38 să aștepte 5 zile în casă rezultatul testului COVID și i-a înregistrat greșit numele, motiv din care refuza să îi comunice rezultatul, până la intervenția Ministerului Sănătății. Cazul a fost relatat pe larg de HotNews.ro în urmă cu două zile.

Pe 31 iulie, Digi 24 a arătat în cadrul unui experiment live, cu Raed Arafat invitat în studio, cum la numerele de telefon de la DSP București nu răspune nimeni zeci de minute în șir, în plină pandemie.

De cealaltă parte, DSP-urile se plâng de faptul că anchetele epidemiologice ar presupune un „volum mare de muncă” și de faptul că personalul ar fi insuficient. De precizat că direcțiile de sănătate publică nu efectuează singure anchete epidemiologice, ci efectuează, în special telefonic, triajul pacienților care se încadrează în definiția de caz și trebuie testați. Mai departe, pentru testarea pacienților, DSP beneficiază de sprijinul Serviciului de ambulanță, iar prelucrarea testelor se face de către laboratoare specializate.

Proiectul de Ordonanță de Urgență poate fi consultat integral în documentul atașat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro