15 români și-au acceptat vinovăția pentru infracțiuni cibernetice în SUA
15 români au pledat ”vinovat” pentru rolurile pe care le-au avut într-un grup infracțional organizat transnațional prin care au încercat să fraudeze victime din SUA prin false anunțuri pe site-uri de licitații online. Printre acuzați se numără proprietarul unui exchange de Bitcoin, dar și un hacker. Prejudiciile au fost de ordinul milioanelor de dolari, anunță Department of Justice (DoJ).
Schema este una practicată de peste un deceniu de grupări infracționale din SUA și consta în publicarea de false anunțuri pe eBay sau Craigslist, în special pentru automobile.
Apoi, își convingeau victimele să trimită bani în avans pentru aceste produse fictive prin ceea ce Departamentul numește ”povești convingătoare”. Un exemplu clasic oferit este cu așa-zisul militar care este grăbit să vândă mașina, fiindcă va pleca într-o misiune, și deci cere foarte puțin pe ea, ”un preț de nerefuzat”.
Infractorii s-au străduit să facă totul cât mai convingător posibil: conturile online folosite pentru a comunica cu potențialele victime erau create pornind de la false identități, iar facturile prezentate aveau logo-urile site-urilor renumite de licitație și păreau reale. Românii au creat și false conturi de Facebook care să convingă victimele că vânzătorii acelor produse există.
Mai mult, au furnizat și false servicii de call-center și membri ai grupului se dădeau drept angajați ai eBay și răspundeau la întrebările eventualilor cumpărători despre un produs, tot în ideea de a-i asigura că totul este ok.
Banii obținuți de la victime erau convertiți în cripto-monedă și dirijați către conturi din străinătate printr-o operațiune complexă de spălare de bani. Din gruparea de la București fac parte 20 de persoane.
Unul dintre membrii de bază ai grupării era patron de spălătorie auto la București și primea cripto-monedele obținute fraudulos de ceilalți membri ai grupării, se ocupa de transformarea lor în bani reali și îi punea în diverse conturi.
Un alt membru avea un exchange de Bitcoin și l-a ajutat pe unul dintre ”stâlpii” grupării să schimbe echivalentul a 1,8 milioane dolari din Bitcoin, în bani reali. Alți membri se ocupau cu postarea anunțurilor, iar alții converteau plățile făcute de victime în alte tipuri de plăți pecum ”prepaid debit cards” și criptomenede.