Salariile din învățământ s-ar putea majora cu 8% de la 1 ianuarie 2024 – proiect / Se măresc și alte salarii
Salariile din învățământ s-ar putea majora cu 8% de la 1 ianuarie 2024 și cu 12% de la 1 iunie, conform unui proiect al Guvernului. De precizat că aceste procente se raportează la salariul din decembrie 2023.
Majorări similare va avea și personalul din instituțiile și unitățile care funcționează în subordinea sau în coordonarea Ministerului Educației.
În plus, începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, salariile de bază pentru personalul administrativ/nedidactic din sistemul național de învățământ, se majorează începând cu data de 1 ianuarie 2024, cu 250 de lei față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă, din luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 450 de lei începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023.
Unele salarii, la nivelul SGG
Proiectul mai spune că pentru personalul instituțiilor prefectului, cu excepția serviciului public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, serviciului public comunitar de pașapoarte și a funcțiilor de demnitate publică, drepturile salariale aferente se stabilesc la nivelul celor prevăzute pentru Secretariatul General al Guvernului (SGG).
Personalul Corpului controlorilor delegaţi din cadrul Ministerului Finanţelor, care derulează activităţi, în baza fişelor de post, constând în asigurarea conformităţii reglementărilor legale în domeniul controlului financiar preventiv, precum şi exercitarea controlului financiar preventiv
delegat la ordonatorii de credite care gestionează fonduri europene, beneficiază de majorarea salariului de bază cu până la 25%, în raport cu timpul efectiv alocat activităţilor în acest domeniu, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului finanţelor, pe perioada desfăşurării acestor activităţi.
Proiectul prevede și o egalizarea a salariilor în mai multe instituții.
Ce sursă de finanțare menționează Guvernul:
- Reorganizări instituționale
- Creșterea gradului de ocupare a forței de muncă și a plății contribuțiilor la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat și a impozitului pe venit
- Reducerea unor cheltuieli cu bunurile și serviciile
Practic, abia a fost adoptat Bugetul pe 2024 și deja se ia în calcul reducerea cheltuielilor cu bunurile și serviciile pentru aceste noi majorări salariale.
Impactul bugetar deste de 6,4 miliarde lei la bugetul de Stat și 110 milioane lei la cel al asigurărilor sociale de Stat.
Reamintim că prin OUG Trenuleț (115/2023) salariile bugetarilor cresc cu 5% de la 1 ianuarie 2024.