Sari direct la conținut

Ce se va întâmpla dacă sistemul e-Factura pică pentru cel puțin o zi / Ce spune legislația

HotNews.ro
e-Factura, obligatorie de la 1 ianuarie 2024, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
e-Factura, obligatorie de la 1 ianuarie 2024, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

Guvernul Ciolacu a luat în considerare situația ca sistemul e-Factura să pice, având în vedere nivelul imens de date pe care urmează să-l primească Ministerul Finanțelor (ANAF nu este decât instituția care va folosi datele).

Conform OUG trenuleț (115/2023), în cazul în care sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere se suspendă până la repunerea în funcțiune a sistemului.

Aceasta mai spune că în acea perioadă se aplică în mod corespunzător prevederile art. 319 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, cu condiția transmiterii ulterioare, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, a facturilor electronice emise.

Acel articol 319 face referire la facturile pe format hârtie sau electronic.

Perioadele de nefuncționare a sistemul național privind factura electronică RO e-Factura vor fi publicate pe paginile de internet ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală și Ministerului Finanțelor.

Reamintim că toate firmele, PFA și ONG-uri sunt obligate să transmită facturile prin sistemul național e-Factura de la 1 ianuarie 2024 în relația B2B, iar pentru asta au nevoie de un certificat digital calificat.

Precizăm că aceasta nu este o obligație a contabililor acelor firme.

Vezi: Cât costă certificatul digital calificat pentru a depune e-Factura la ANAF de la 1 ianuarie 2024

Care e termenul de transmitere a facturii electronice la ANAF

În primele 6 luni din 2024 ANAF nu va da sancțiuni, dar ar fi bine, totuși, să depui facturile (modificarea a venit prin OUG 115/2023). E perioada în care doar se transmit. Începând cu 1 iulie, se vor aplica și sancțiuni.

Tot o noutate introdusă recent prin aceeași OUG este și legată de clarificările privind termenul de depunere.

Acest termen este de 5 zile calendaristice de la emiterea facturii, dar nu mai târziu de 5 zile calendaristice față de termenul de emitere a facturii prevăzut de Codul fiscal, adică data de 15 a lunii următoare.

Ce amenzi sunt la e-Factura

După cele 3 luni vor veni și amenzi.

Dacă nu declari se consideră contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari.

Cei mici și mijlocii vor primi o amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei.

Ceilalți contribuabili, adică mai mici decât cei mijlocii, vor primi o amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

Articol actualizat pe 30 decembrie 2023 în urma interpretării legislative a Ministerului Finanțelor cu privire la amenzi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro