Sari direct la conținut

Sateliţii Starlink din proiectul SpaceX lansat de Elon Musk, vizibili pe cerul României

HotNews.ro
Sateliţii Starlink din proiectul SpaceX lansat de Elon Musk, vizibili pe cerul României

​Sateliţii Starlink din proiectul SpaceX lansat de Elon Musk au fost vizibili, sâmbătă noaptea, pe cerul României. Aceşti sateliţi au ca scop oferirea de acces la servicii de internet şi orbitează la o înălţime de circa 550 de kilometri.

Imagini inedite cu sateliţii constelaţiei Starlink au putut fi observate sâmbătă noaptea. Printre platformele care au permis vizionarea sateliţilor se numără: findstarlink.com sau james.darpinian.com/satellites/.

Starlink este un proiect pilot lansat de SpaceX, startup-ul deţinut de Elon Musk, în urmă cu trei patru ani. Starlink este o constelaţie de 417 sateliţi (până în prezent) care au ca scop furnizarea de servicii ce internet. Valoarea întregului proiect este estimată la circa 10 miliarde de dolari.

Cum a apărtut SpaceX

În 2001, Elon Musk visa la proiectul „Mars Oasis” prin care plănuia să trimită pe Marte o seră experimentală în miniatură care conținea semințe cu gel deshidratat, pentru a cultiva plante pe pământ marțian. Curând, antreprenorul urma să-și dea seama că voiajul până pe planeta roșie ar fi mult prea costisitor chiar fără o descoperire fundamentală în domeniul tehnologiei rachetelor.

După mai multe vizite în Rusia, de unde Musk încerca să obțină tehnologia necesară pentru proiectul său, compania Kosmotras (un proiect spațial comun al Rusiei, Ucrainei și Kazahstanului) i-a oferit o rachetă pentru 8 milioane de dolari, însă acesta a refuzat din cauza prețului.

imagine cu sateliţii Starlink, văzuţi din Bucureşti

În timpul zborului de întoarcere acasă, Musk și-a dat seama că poate începe o companie care ar putea construi rachetele accesibile de care avea nevoie. Potrivit unui investitor timpuriu în Tesla și SpaceX, Musk a calculat că materiile prime pentru construirea unei rachete erau de fapt doar 3% din prețul de vânzare la acea vreme.

Astfel, la începutul anului 2002 Muks căuta deja angajați pentru noua sa companie cu sediul în California.

După ce a investit aproximativ 100 de milioane de dolari, în 2008 SpaceX a acceptat prima investiție externă de 20 de milioane de dolari de la Founders Fund – un fond de investiții care a finanțat afaceri precum Facebook, Spotify sau Airbnb.

În februarie 2012, SpaceX era deja evaluată la aproximativ 1,3 miliarde dolari, iar după al doilea test de zbor al companiei, din mai 2012, evaluarea capitalului privat al companiei aproape că s-a dublat la 2,4 miliarde de dolari. În prezent, afacerea spațială este evaluată la peste 31 de miliarde de dolari, fiind în topul celor mai valoroase companii nelistate la bursă.

Vezi aici continuarea poveştii SpaceX

Sursa: Facebook / Cristina Doroţan‎

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro