Japonia se pregătește să abandoneze politica sa monetară fanion din ultimele două decenii
Guvernul japonez a anunțat o tăiere a cheltuielilor totale pentru prima oară după 12 ani în contextul speculațiilor că banca centrală de la Tokyo ar putea abandona în curând politica de dobândă monetară extrem de relaxată implementată în ultimele aproape două decenii, relatează Reuters.
Bugetul redactat pentru următorul an fiscal, care începe în aprilie 2024, este estimat la 112,07 trilioane de yeni (aproximativ 787 de miliarde de dolari), în scădere cu 2% față de bugetul de 114,4 trilioane de yeni de anul acesta.
El va rămâne însă peste pragul de 110 milioane de yeni pentru al doilea an la rând în contextul noilor cheltuieli masive asumate de executiv pentru sporirea capacităților militare ale țării în contextul amenințărilor reprezentate de Rusia, Coreea de Nord și China.
O altă componentă importantă a cheltuielilor bugetare va fi cu programele de asistență socială pregătite de guvernul lui pentru a încerca să inverseze trendul demografic dezastruos al țării.
Însă a treia cea mai mare economie din lume se află sub presiuni pentru a reveni pe un traseu fiscal sănătos în fața perspectivei creșterii dobânzilor de referință după ce sumele cheltuite în timpul pandemiei de COVID-19 au agravat îndatorarea publică a țării.
Japonia este cea mai îndatorată țară raportat la PIB din cele cu economii dezvoltate.
Japonia taie cheltuielile statului, dar economiștii nu sunt neapărat impresionați
În noul plan de buget guvernul lui Fumio Kishida a estimat că dobânzile de referință vor crește în următorul an fiscal, ceea ce ar marca o premieră a ultimilor 17 ani.
Însă banca centrală a Japoniei a menținut dobânzile de referință la niveluri foarte scăzute timp de peste 20 de ani, ceea ce a dus la creșterea indisciplinei fiscale într-o țară care are acum datoria publică de peste două ori mai mare decât PIB-ul său.
„Majoritatea tăierilor de cheltuieli vin din reducerea rezervelor de urgență legate de Covid. Dacă excludem acești factori vedem că reforma cheltuielilor nu impresionează”, spune însă Takahide Kiuchi, economist la Nomura Research Institute.
„Decidenții politici trebuie să perceapă riscul unei crize și conducă o politică fiscală responsabilă pe măsură ce Banca Japoniei normalizează politica monetară. Creșterea neașteptată a dobânzilor de referință ar agrava și mai mult situația în care se află finanțele publice”, adaugă el.
Ministerul finanțelor de la Tokyo a redactat planul de buget presupunând că dobânda de referință va crește de la 1,1% la 1,9%, ceea ce ar însemna o creștere cu 27 de milioane de yeni a dobânzilor plătite pentru datoria publică în anul fiscal 2024/2025, în creștere cu 7% față de anul curent.