Sari direct la conținut

Generația dopaminei și drogurile la tot pasul. Ce trebuia să ni se spună din capul locului despre consumul de droguri în rândul tinerilor

​​Panorama.ro
Rezultat drugtest, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Rezultat drugtest, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Pe fondul unor tragedii și al unor trenduri îngrijorătoare, tema consumului de droguri a fost dezbătută, în ultimele luni, la toate nivelurile: de la părinți și școli, până la autorități locale, ministere și chiar și Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). În timp ce statul spune că e în căutare de soluții pentru a controla problema drogurilor, specialiștii în adicții atrag atenția că e nevoie de mai mult decât promisiuni politicianiste și că atât consumul, cât și dependența sunt, de fapt, probleme de natură medicală. Asta înseamnă că ele trebuie tratate ca atare, în centre specializate, care, la noi, lipsesc cu desăvârșire.

Dacă în România dezbaterea a revenit pe agendă în contextul tragediei produse în localitatea 2 Mai, când un șofer aflat sub influența stupefiantelor a spulberat un grup de tineri cu mașina, în alte țări, problema e mult mai veche și, în unele cazuri, mult mai gravă. Nicăieri nu este epidemia de droguri mai mare, în acest moment, decât în Statele Unite.

În cea mai recentă carte a sa, Generația Dopaminei, psihiatrul Anna Lembke, șefa Clinicii de Diagnostic Dual pentru Medicina Dependenței de la Universitatea Stanford, oferă o imagine de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă adicția – de la adicția de substanțe, la cea de mâncare, pornografie, telefon mobil sau medicamente. Face asta împletind poveștile pacienților săi, surprinzătoare și dureroase, cu povestea personală și lupta cu propria adicție de romane de dragoste sau erotice.

CITIȚI CONTINUAREA PE PANORAMA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro