Sari direct la conținut

Rusia interzice intrarea mai multor oficiali moldoveni pe teritoriul său

HotNews.ro
Nori deasupra Kremlinului, Foto: Vlad Karkov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Nori deasupra Kremlinului, Foto: Vlad Karkov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rusia a anunțat că, din cauza închiderii site-urilor în limba rusă din țară, a interzis intrarea unor oficiali din Moldova. Este vorba despre 11 deputați din partea partidului de guvernământ “Acțiune și Solidaritate” (PAS), relatează Timpul.md.

Deputații vizați sunt Viorel Barda, Adrian Belîi, Larisa Voloh, Vitalie Gavrouc, Maria Gonca, Liliana Grosu, Natalia Davidovici, Alina Dandara, Dorian Istratii, Mariana Cușnir, Mihail Liahu.

Ministerul de Externe al Rusiei l-a convocat luni pe ambasadorul moldovean Lilian Darius, căruia i-a exprimat din nou “protestul ferm” față de “hărțuirea” presei de limbă rusă.

Moscova i-a anunțat ambasadorului moldovean o “măsură asimetrică” – o interdicție de intrare în Federația Rusă pentru “o serie de oficiali moldoveni”. Nu au precizat care dintre ei.

Reamintim că, la 30 octombrie, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a dispus blocarea a 31 de pagini web din țară, dintre care majoritatea sunt gestionate direct din Rusia.

În plus, șase canale de televiziune vor fi blocate în Moldova pe durata situației de urgență.

Acestea sunt Orizont TV, ITV, Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3.

Șeful SIS, Alexandru Musteața, a motivat că aceste posturi TV își desfășoară activitatea cu „multiple încălcări ale legislației”, constatate de către Consiliul Audiovizualului (CA), dar și de SIS.

„Reprezintă un pericol la adresa securității informaționale. Aceste posturi promovează constant narative manipulatoare, care alături de agresiunea informațională promovată de factorul extern generează o sursă suplimentară de instabilitate în vecinătatea Ucrainei, a NATO și a UE. Politica editorială a acestor posturi este orientată spre lansarea unei campanii de dezinformarea în interesul persoanelor fizice sau juridice incluse în listele de sancțiuni internaționale ale UE, SUA, precum și grupul criminal Șor. În același timp, pentru exercitarea influenței hibride externe din partea actorului statal Federația Rusă (…)”, a afirmat Musteața, citat de Ziarul de Gardă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro