Sari direct la conținut

SUA: Doi condamnați la moarte au fost executați în statele Alabama și Texas / Pentru ce crime erau condamnați cei doi

HotNews.ro
Cameră folosită de Texas pentru execuții cu injecția letală, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Cameră folosită de Texas pentru execuții cu injecția letală, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Doi condamnați la moarte au fost executați joi în statele Alabama și Texas din sudul Statelor Unite, ridicând la 23 numărul execuțiilor din acest an în țară, transmite France Presse.

În Alabama, Casey McWhorter, în vârstă de 49 de ani, a fost executat pentru uciderea tatălui unui prieten, crimă comisă pe când avea doar 18 ani.

El fusese condamnat la moarte în 1994 pentru uciderea prin împușcare a lui Edward Lee Williams, care l-a găsit împreună cu fiul său și cu un alt adolescent care îi jefuiau casa. Ceilalți doi tineri, în vârstă de 16 și 15 ani, nu au fost condamnați la moarte, deoarece erau minori la momentul crimei.

Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată cu un vot de zece jurați la doi, întrucât în Alabama nu este necesară unanimitate. Alabama, alături de statul vecin Florida din sud-estul țării, este unul dintre cele două state din SUA care pot condamna o persoană la moarte fără un verdict unanim.

În Texas, David Renteria, în vârstă de 53 de ani, a fost executat pentru răpirea și uciderea unui copil de cinci ani în 2001.

La procesul său, el a negat că ar fi fost ucigașul fetiței, Alexandra Flores, care a fost răpită în fața unui hipermarket unde se afla la cumpărături de Crăciun împreună cu părinții ei.

El a declarat că a fost forțat de o bandă să se debaraseze de corpul copilei, care a fost găsit ars a doua zi după răpire. Înainte de a fi executat, David Renteria și-a cerut scuze familiei fetei.

Aceste două decese ridică la 23 numărul de execuții efectuate în SUA în 2023 (în cinci state), toate prin injecție letală.

Texasul este statul cu cele mai multe execuții – opt în acest an, urmat de Alabama, care a executat doi condamnați la moarte.

Alabama și-a anunțat intenția de a-l executa pe Kenneth Smith în ianuarie prin inhalare de azot, ceea ce ar fi o premieră mondială. În acest tip de execuție, moartea este cauzată de hipoxie.

Potrivit unui sondaj Gallup recent, 53% dintre americani sunt în favoarea pedepsei cu moartea pentru persoanele condamnate pentru crimă, cel mai scăzut nivel din 1972, când Curtea Supremă a blocat execuțiile în Statele Unite până când acestea au fost reinstituite patru ani mai târziu.

Pedeapsa capitală a fost abolită în 23 de state americane, în timp ce alte trei state – California, Oregon și Pennsylvania – respectă un moratoriu privind utilizarea acesteia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro