Cel mai mare planetariu din România va fi deschis luna viitoare la Brașov/ Investiția depășește 1,7 milioane de euro
„Spectacolele vor dura 30-40 de minute, timp în care vizitatorii pot călători pe cele mai îndepărtare locuri de pe pământ, pe toate planetele din galaxie sau pot vedea animaţii care îi pot ajuta să înţeleagă mai bine noţiuni de geografie, meteorologie, astronomie sau biologie”, spune Alin Pânzaru, managerul Zoo Braşov. Acolo se va deschide, de luna viitoare, cel mai mare planetariu din România, amenajarea acestuia costând peste 8 milioane de lei, scrie monitorulexpres.ro.
La Zoo Braşov va fi deschis, cel mai probabil din 1 aprilie, cel mai mare planetariu din România şi singura construcţie de acest gen aflată în interioriul unei grădini zoologice. La planetariu vor putea fi vizionate filmuleţe din diferite categorii – astronomie, geografie sau biologie.
Amenajarea planetariului a costat 8,205 milioane de lei şi a fost începută în primăvara anului trecut, de către firma braşoveană Har&H. Planetariul se află într-o clădire construită în urmă cu trei ani, odată cu modernizarea grădinii zoologice, imobil care a costat 2,432 milioane lei.
Planetariul deţine echipamente moderne, respectiv un sistem superior de proiectare digitală, de 4K, prin intermediul a două video-proiectoare, având ca sursă de lumina diode laser şi accesorii optice de conversie şi mascare, amplasate diametral opus. Sistemul poate fi updatat ulterior la 8K sau 3D. Din punct de vedere audio, sistemul are 7 canale de sunet, 14 boxe şi două subwoofere, cu putere de 19.000 de W.
Este şi cel mai mare planetariu din România din punct de vedere al capacităţii, având 103 locuri de locuri construite pe un planşeu-anfiteatru, de 300 de metri pătraţi, cu o înclinaţie de 23,5 grade, pentru a da senzaţia de profunzime. Comparativ, cele mai mari planetarii din ţară au în jur de 45 – 50 de locuri. Clădirea are o platformă pe care sunt locurile pentru spectatori, iar pentru a facilita accesul persoanelor în scaun rulant există şi un lift.
„Această investiţie face parte din proiectul de dotare şi modernizare a grădinii zoologice. De atâţia ani de cânt l-am pornit am reuşit să îl ducem la bun sfârşit. Urmează să vedem cum, sub ce formă în vom include în exploatare, astfel încât să ne atingem obiectivul pe care ni l-am propus, şi anume acela ca planetariul să fie vizitat de cât mai mulţi braşoveni şi de cât mai mulţi oameni care ajung la Grădina zoologică. Ne dorim să atragă cât mai mulţi elevi de la şcolile din Braşov care să pună în programa lor şcolară, la un anumit interval, vizite cu clasele aici. Ne dorim să îi ajute şi pe profesori la predarea lecţiilor, altfel decât în sala de clasă cu o carte în faţă, fie că vorbin de lecţii despre exploatarea spaţiului sau lecţii despre flora şi fauna dintr-o anumită parte a globului“, a declarat primarul George Scripcaru.