Sari direct la conținut

Science Report: Prima dovadă a sistemului acvatic subteran de pe Marte

HotNews.ro
Marte, Foto: NASA
Marte, Foto: NASA

Marte arată în zilele noastre ca o planetă aridă și prăfuită. Dar modelările științifice indică faptul că odinioară a găzduit volume uriașe de apă, atât la suprafață, cât și sub ea, iar acum cercetătorii au primele dovezi. „Într-un trecut foarte îndepărtat, Marte a fost o planetă a apelor, dar pe măsură ce s-a schimbat clima ele s-au retras sub suprafață pentru a forma rezervoare și sisteme freatice”, spune într-un comunicat de presă Francesco Salese, cercetător la Agenția Spațială Europeană (ASE). „Am fost pe urmele apei în acest studiu, iar volumul și rolul ei sunt încă în dezbatere”.

Folosind date de la trei instrumente – camera stereo de înaltă rezoluție de la bordul navei spațiale Mars Express a ASE, experimentul științific imagistic de înaltă rezoluție al NASA și Context Camera de la bordul lui Mars Reconnaissance Orbiter al NASA – cercetătorii au explorat două duzini de cratere de pe emisfera nordică a lui Marte.

Pe fundul acestor cratere, echipa a găsit caracteristici care sugerau că ele conțineau odinioară „rezervoare și fluxuri de apă care se schimbau și se retrăgeau în timp”. Au fost capabile să estimeze nivelurile anterioare ale apelor și au aflat că se potriveau cu presupusele țărmuri ale unui ocean despre care mulți cred că existat pe Marte acum trei sau patru miliarde de ani și despre care presupun că era conectat cu un sistem de lacuri subterane.

Apa este un indicator-cheie al existenței vieții, așa că orice dovadă a existenței ei pe Marte dă credibilitate ideii că planeta ar fi putut odată să găzduiască organisme vii. Dar dovada existenței unui sistem acvatic subteran nu este singura descoperire a ASE cu asemenea implicații – în cinci cratere examinate, echipa a găsit urme de minereuri despre care cercetări anterioare au arătat că au contribuit la apariția vieții pe Pământ.

Crater care a conținut un lac uriaș (Foto: NASA)

Savantul Dmitri Titov de la proiectul Mars Express a notat că rezultatele îi vor ajuta pe cercetători să identifice locurile de pe Marte cele mai indicate pentru a conține dovezi ale vieții din trecutul Planetei Roșii, ceea ce ne va aduce cu un pas mai aproape de descoperirea vieții extraterestre. (Science Alert)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro