Italia, prima țară din Zona Euro care a intrat în recesiune
Italia, afectată de încetinirea economiei europene și de tensiunile comerciale la nivel mondial, a intrat în recesiune tehnică la sfârșitul anului 2018, complicând și mai mult ecuația bugetară a coaliției populiste la putere, scrie AFP.
Produsul intern brut a scăzut cu 0,2% în trimestrul IV, după -0,1% în precedentele trei luni, iar Italia a devenit singura țară din zona euro în această situație, după ce Germania a scăpat la limită.
Italia s-a confruntat cu o recesiune dură în 2012-2013.
Scăderea PIB-ului din trimestrul III vine după 14 trimestre consecutive de creșteri ușoare. Pe ansamblul anului 2018, creșterea a fost de 0,8%.
Evoluțiile vin pe fondul încetinirii economiei europene, care nu a crescut decât cu 1,8% în 2018, al tensiunilor comerciale dintre China și Statele Unite, dar și al prudenței companiilor italiene care investesc mai puțin, îngrijorate de politica aplicată de coaliția populistă ajunsă la putere în iunie.
Coaliția, formată din Liga (extrema dreapta) și Mișcarea 5 Stele (antisistem), este în fața unei sarcini dificile, după discuțiile cu Comisia Europeană pe marginea bugetului.
După dispute puternice, Roma a acceptat în cele din urmă să reducă deficitul pentru 2019 la 2,04% din PIB (față de 2,4% propus inițial), o cifră departe de 0,8% prevăzut de precedentul guvern de centru stânga.
Acest buget se bazează pe o creștere de 1%, o previziune considerată optimistă de experți și instituțiile internaționale. La o creștere mai mică, deficitul se va adânci și mai mult.
Banca centrală italiană și Fondul Monetar International (FMI) prevăd o creștere a PIB-ului de 0,6% în 2019, în timp ce agenția Standard & Poor’s mizează pe 0,7% iar Oxford Economics pe 0,3%.
Unii sunt și mai pesimiști, cum este cazul fostului economist șef al Trezoreriei Lorenzo Codogno, care prevede un recul de 0,2%.
Indicele de încredere al companiilor, în recul din iulie, a atins în ianuarie cel mai redus nivel din ultimii doi ani și jumătate.
În această atmosferă gri, a venit și o veste bună: rata șomajului a scăzut cu 0,2 puncte în decembrie, atingând 10,3%, în continuare însă mult peste media zonei euro de 7,9%. În rândul tinerilor, șomajul a crescut, însă, cu 0,1 puncte la 31,9%, aproape dublu față de rata europeană.