Sari direct la conținut

Ce ar putea vinde Fiscul prin magazinele online: de la chiloți, Coca-Cola și laptopuri, la mașini și apartamente

HotNews.ro
Sediul ANAF, Foto: Agerpres
Sediul ANAF, Foto: Agerpres

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are multe produse în depozitele sale pe tot cuprinsul țării. Se găsesc de toate, de la chiloți, la băuturi alcoolice și mașini. Conform unui proiect al Ministerului Finanțelor, acestea vor putea fi vândute și prin magazine online, nu numai prin licitații și în magazinele proprii, precum cel din București, din strada Măriuca, nr. 14.

HotNews.ro s-a uitat prin stocurile Fiscului publicate pe site-ul propriu. Acestea pot fi găsite aici. Site-ul pică foarte des, așa că este nevoie de răbdare. Numele unor branduri sunt scrise greșit, de exemplu în loc de Sprite scrie Sprait. Mai pot fi găsite și produse electronice, precum laptopuri, vechi ce-i drept, la câteva zeci de lei.

Prețurile sunt mai mici decât în magazine, dar nu știm condițiile în care au fost depozitate.

Câteva prețuri de pe zona de băuturi alcoolice:

Bautura alcoolică Hennessy, 0,7 litri – 52,5 lei (nu stim exact ce produs, dar pe site-urile de specialitate prețurile pornesc de la 100 de lei)

Băutură alcoolică Alize Vodka 700 ml – 20 lei

Bere Peroni, 0,33l, – 2,4 lei/bucată (3,75 lei în supermarketuri)

Câteva prețuri de pe zona de băuturi răcoritoare:

Coca-Cola, 2 litri – 2,63 lei

Lipton, 0,5litri – 1 leu

Apa minerală marca Perla Harghitei verde, la 2 litri – 0,75 lei

Alte produse de pe zona perisabile:

Bake rolls – 1,5 lei/bucată

Cornuri cu ciocolată 7days – 0,75 lei/bucată

Pachet cafea Jacobs Kronung, 250 grame – 7 lei

Câteva produse de pe zona confecții și încălțăminte:

Vestă pescărească de vară – 20 lei

Fustă vară (AARDO) – 4,5 lei

Teniși – 2,6 lei

Ciorapi damă – 1,04 lei/set de 5 bucăți

Chiloți albi – 2 lei/bucată

Electronice și electrocasnice

Laptop HP, seria CNF84103KW, fără acumulator, încărcător și hard-disk, uzat – 70 lei

Tableta marca APPLE-IPAD 4, seria DLYK3LU4+185, gri, cablu alimentare tip USB – 300 lei

Uscător de păr – 15 lei

Combine frigorifice, diferite modele, capacitate 320 l (folosite, uzate, neverificate) – 210 lei

Cutite Marca Kitchen Knife – 20 lei

Drujbă cu lamă și lanț, uzată – 35 lei

Mai pot fi găsite apartamente și diferite tipuri de terenuri și mașini. În cazul mașinilor, multe sunt uzate. Unele autoutilitare au prețuri de circa 5.000 de lei.

Pentru iubitorii de metale prețioase, ANAF are cercei de aur uzați la circa 60 de lei, lănțișoare aur rupte – 60 lei, brățări de argint – 6,1 lei.

Proiect pentru vinderea online a bunurilor confiscate

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) dorește ca Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) să poată vinde bunurile în posesia cărora a intrat statul și prin alte metode. Astfel, dorește modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.14/2007 pentru reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului.

Conform proiectului, „​valorificarea bunurilor intrate în proprietatea privată a statului se poate face prin bursele de mărfuri, prin magazine proprii, licitaţie publică, în regim de consignaţie, direct de la locul unde acestea se află. De asemenea, bunurile se pot valorifica prin agenţii imobiliare, case de licitaţii, site-uri specializate în promovarea şi vânzarea de bunuri prin mijloace electronice, prin licitații online sau magazin online, brokeri în domeniul pieţei bursiere. Procedura de valorificare se stabilește prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

Vezi proiectul aici

Teodorovici și mașina furată

În data de 13 decembrie 2018, Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, spunea că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va trebui să renunțe la evaluatori, să aibă un site pe care să vândă mașinile pe care le confiscă, ca să nu se mai degradeze în timp.

“Există foarte multe autoturisme confiscate. Toate punctele vamale sunt blocate. Zici că sunt parcuri auto. Ani de zile zac mașinile în astfel de spații și blochează activitatea vamală. ANAF încearcă să facă vânzări de sedii, de spații confiscate sau pe care statul le-a preluat într-un fel sau altul. Încep și fac, cei de la ANAF, procedura. Spun: „Domnule, trebuie să angajăm experți să facă evaluarea”. Vă dați seama, timpul trece, acele valori într-un final nu sunt acelea plătite de către cei care doresc să cumpere fie bunuri mobile sau imobile și multe altele”, a spus Teodorovici.

Potrivit acestuia, odată confiscată o mașină, aceasta să fie anunțată pe un site dedicat.

„Pe zona de mașini, tot ce este confiscat, în ziua 2 îl pui pe un site dedicat acestui lucru. Acolo ce spui? Auto cutare, număr de kilometri, culoarea, poze interior, stânga, dreapta, față, spate, le postezi frumos acolo, unde se poate vedea, dacă cineva vrea să vadă acel autoturism, și un termen în care cine vrea să intre să liciteze. Nu facem nicio valoare. Valoarea o stabilește piața. Nu dau eu bani ca stat să facă evaluare”, a explicat ministrul Finanțelor.

  • După termenul stabilit după o astfel de procedură, în ziua următoare văd care este scoringul celor care au ofertat și îl notific pe primul: Domnule, vezi că ai câștigat. Vino și i-ați mașina, ai un termen de… Nu ai făcut-o? Următorul. În felul acesta degrevezi tot ce este prin teritoriu. Se degradează într-un mod nejustificat.

„Am încercat să iau și eu o mașină la minister ca să am și eu, ca ministru de Finanțe, o astfel de mașină să mă pot deplasa, nu personal, ci la servici. Era o mașină care stătuse 6 ani acolo unde a fost adusă ca mașină confiscată. Când s-au apucat să-i facă formalitățile, mașina era furată. Deci de 6 ani, mașina era furată și ei nu au fost în stare să facă verificarea acesteia în sistem. Cum ar fi fost să merg cu mașina aceea pe stradă?”, a explicat Teodorovici.

La imobile, la fel, spune el, se fac „evaluări peste evaluări total nejustificat”.

„Domnule, ia valoarea pe care notarul o are și restul se licitează. Nu dai bani nejustificat ca stat să evaluezi, oricum acel preț se duce în jos etapă cu etapă. Aceasta este abordarea pe care Finanțele și ANAF sunt obligați să o aibă”, a mai spus ministrul Finanțelor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro