Sari direct la conținut

Şeful Serviciului de Intervenţii şi Acţiuni Speciale, Alexandru Scurtu, va fi judecat în dosarul intervenţiei de la Onești, unde doi muncitori au fost uciși într-un apartament

HotNews.ro
Alexandru Scurtu, directorul Serviciului pentru Interventii si Actiuni Speciale din cadrul IGPR, Foto: Agerpres
Alexandru Scurtu, directorul Serviciului pentru Interventii si Actiuni Speciale din cadrul IGPR, Foto: Agerpres

Șeful Serviciului de Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS) din cadrul Poliţiei Române, Alexandru Scurtu, va fi inculpat în dosarul intervenţiei trupelor speciale în cazul dublei crime de la Oneşti, după ce Curtea de Apel Bacău a desființat decizia de clasare a Parchetului General. Amintim că în martie 2021 doi muncitori care renovau un apartament din Onești au fost uciși de fostul proprietar al locuinței, la capătul a șase ore în care forțele de ordine au încercat să negocieze cu el, fără să intervină. Crimele au avut loc după ce agresorul i-a sechestrat și legat pe cei doi, în balconul locuinței, în timp ce polițiștii priveau din fața blocului.

Rudele celor doi muncitori ucişi, fără ca forţele speciale ale Poliţiei să intervină la timp, au contestat în instanţă decizia procurorului de caz de a clasa cauza în ceea ce îl priveşte pe şeful SIAS, Alexandru Scurtu, care a avut iniţial calitatea de suspect în dosar, el fiind cercetat pentru abuz în serviciu.

Miercuri, Curtea de Apel Bacău a decis că Scurtu trebuie urmărit penal în acest dosar.

„În baza art. 341 lit. b Cod Procedură Penală admite în parte plângerea petenţilor (…) formulată împotriva ordonanţei de clasare nr. 338/P/2021 din data de 22.05.2023 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Desfiinţează soluţia de clasare dispusă prin ordonanţa sus menţionată faţă de suspectul Scurtu Alexandru, sub aspectul comiterii infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută de art 297 alin. 1 Cod Penal şi trimite cauza procurorului pentru a pune în mişcare acţiunea penală şi a completa urmărirea penală”, se arată în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Bacău, conform News.ro.

Rudele muncitorilor ucişi au contestat şi clasarea acţiunii penale faţă de alte trei persoane care au avut calitatea de suspect pentru abuz în serviciu, contestaţia fiindu-le respinsă ca nefondată.

Decizia Curţii de Apel Bacău este definitivă.

„Clasarea dată de procurorul Iacob de la ICCJ este desființată în totalitate de către Curtea de Apel Bacău și procurorul de caz este obligat să pună în mișcare acțiunea penală în cazul șefului SIAS Alexandru Scurtu. Practic, Alexandru Scurtu este inculpat în dosar prin decizia instanței de judecată cu privire la intervenția trupelor speciale în cazul uciderii muncitorilor din apartamentul din Onești. Plângerea formulată de către noi în cauză a vizat lipsa totală de coerență în ceea ce privește motivarea procurorului Iacob cu privire la intervenția SIAS în acest caz”, a transmis pentru HotNews.ro Adrian Cuculis, avocatul rudelor muncitorilor ucişi la Onești.

Cei doi muncitori – în vârstă de 36 și 52 de ani – au fost uciși în 1 martie 2021, de către fostul proprietar al apartamentului pe care îl renovau. Bărbatul, Gheorghe Moroşan, considera că apartamentul încă îi aparţine. El şi-a planificat crima şi a vrut ca totul să fie public, au concluzionat procurorii. Încă dinainte de a ajunge la apartament, el a cerut soţiei să ia legătura cu o televiziune locală – lucru pe care aceasta l-a şi făcut – dar şi să transmită live, pe Facebook, ceea ce s-a întâmplat după ce i-a luat ostatici pe cei doi muncitori. Pe parcursul celor mai bine de șase ore în care i-a ţinut pe muncitori ostatici, înainte de a-i ucide, Gheorghe Moroşan a cerut insistent să discute cu ministrul Justiţiei şi cu cel de Interne, dar a cerut şi ca la faţa locului să vină reprezentanţi ai presei.

În luna aprilie a acestui an, Moroşan a fost condamnat definitiv la 30 de ani de închisoare, prin decizie a Curţii de Apel Bacău, care a stabilit despăgubiri de 2 milioane de euro. Soţia sa, Aurelea Moroşan, a fost condamnată la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro